Uniunea Europeană pregătește o transformare radicală a sistemului de plată cu carduri bancare, în cadrul unei inițiative de amploare ce vizează digitalizarea completă și creșterea siguranței financiare în toate statele membre.
Potrivit unei directive europene aflată în pregătire, forma clasică a actualelor carduri urmează să fie înlocuită cu o versiune complet nouă, adaptată la cerințele erei digitale.
Fotografii: Shutterstock
Această schimbare va afecta toate instituțiile bancare, fie că sunt din România sau din alte țări europene membre ale Uniunii. În esență, cardurile fizice, așa cum le știm cu toții astăzi, cu număr imprimat, dată de expirare și cod CVV, vor fi eliminate treptat, cel târziu până în anul 2030.
Noua generație de carduri nu va mai conține datele sensibile expuse vizual. În schimb, ele vor funcționa pe baza unor metode moderne de autentificare, cum ar fi identificarea biometrică (amprente, recunoaștere facială, etc.) sau aplicații mobile securizate, care sunt deja utilizate pe scară largă în rândul generației tinere. Aceste noi carduri bancare vor deveni standardul la nivelul întregii Uniuni Europene.
În paralel, și ATM-urile vor suferi modificări semnificative. Astfel, dispozitivele de introducere a cardului vor dispărea, iar utilizarea se va limita, în principal, la depunerea și retragerea numerarului, prin tehnologii de autentificare fără contact.
Mulți se întreabă de ce este necesară această schimbare? Ei bine, scopul principal al reformei constă în reducerea fraudelor financiare, care au devenit din ce în ce mai sofisticate în era digitală. De asemenea, noua tehnologie, inspirată de sistemul de tokenizare (adică înlocuirea datelor reale ale cardului cu coduri unice temporare), va face aproape imposibilă interceptarea datelor în timpul tranzacțiilor, informează Bugetul.ro.
Reforma sistemului de plăți cu carduri bancare reprezintă un pas major în direcția consolidării suveranității digitale europene și a protejării datelor personale, în conformitate cu noile standarde de securitate financiară. Și asta, mai ales în contextul în care incidentele de securitate cibernetică s-au înmulțit în ultimii ani, iar sistemele bancare trebuie să fie cu un pas înaintea infractorilor cibernetici.
Fiecare cetățean european va fi informat de către banca unde are deschis un cont cu privire la pașii pe care va trebui să-i urmeze pentru a face tranziția către noile tipuri de carduri.
Este foarte probabil ca procesul de migrare să presupună vizite la bancă sau actualizări prin aplicațiile mobile. Tranziția către noile carduri bancare va fi făcută gradual, mai ales pentru categoriile mai puțin familiarizate cu tehnologia, cum este cea a pensionarilor.