Activitatea fondurilor de private equity este în creștere în România, spune Szabolcs Nemeș, managing partner Roland Berger, citând datele celui mai nou studiu al companiei, care sugerează că “2025 ar putea stabili un nou record în ceea ce privește volumul tranzacțiilor”. Sectorul de Healthcare a fost cel mai dinamic din Romania in S1 2025. În Europa Centrală și de Est, regiunea Adriatică a consemnat o creștere record a activității (+160% față de aceeași perioadă a anului trecut). Tendințe pozitive s-au înregistrat și în Cehia (+38%) și Polonia (+4%). În schimb, volumul tranzacțiilor a rămas constant în Bulgaria și a scăzut în Ungaria și Slovacia, precizează sursa citată.
Studiile realizate de Roland Berger sunt analize strategice aprofundate, dezvoltate de una dintre cele mai mari firme europene de consultanță în management. Datele acoperă subiecte diverse, precum transformarea digitală, sustenabilitate, geopolitică, piețe emergente, tendințe industriale și viitorul muncii, oferind perspective bazate pe date relevante pentru lideri din business și guvern. Divizia Equity este axată pe consultanță strategică pentru fonduri de investiții private, investitori instituționali și firme implicate în fuziuni și achiziții.
Potrivit celor mai noi date, în primul semestru al acestui an, la nivel european, numărul tranzacțiilor realizate de fondurile de private equity a crescut cu 10%, comparativ cu perioada similară din 2024. Pe lângă avansul din CEE (+19%), creșteri importante au fost observate în Regatul Unit (+33%) și țările nordice (+35%), dar și în piețe mai mici, precum Grecia (+300%), Lituania (+150%) și Turcia (+125%). Pe de altă parte, Franța, BeNeLux, Italia, Spania și Portugalia au continuat să înregistreze scăderi.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/33333-1024x538.png)
Foto: Roland Berger
România, printre cele mai dinamice
În primul semestru al anului 2025, fondurile de private equity (PE) au finalizat în România 5 achiziții și 5 exituri, în creștere față de perioada similară a anului trecut, arată studiul Roland Berger. Dacă includem și achizițiile de tip add-on, numărul total de tranzacții realizate local de fondurile de private equity a crescut cu 14% comparativ cu aceeași perioadă din 2024.
“Aproximativ 60% dintre tranzacțiile de tip exit din 2025 au vizat companii cu venituri anuale de peste 100 de milioane de euro, precum Regina Maria și Cargus, deținute anterior de Mid Europa Partners. În schimb, achizițiile au fost mai variate, incluzând atât companii mici, cu cifra de afaceri sub 10 milioane de euro, cât și companii mijlocii cu cifre de afaceri între 50 și 100 milioane de euro”, menționează Alina Florean, Senior Manager, Roland Berger România.
La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), două sectoare – IT și Healthcare – au generat aproximativ 60% din totalul tranzacțiilor PE în primul semestru al anului 2025. Majoritatea sectoarelor au înregistrat o creștere anuală solidă în această perioadă, cu excepția Bunurilor de Consum & Retail și a Serviciilor pentru Afaceri & Logisticii, care au cunoscut un declin accentuat în întreaga regiune CEE.
“Istoric, semestrul al doilea a fost mai activ”
„Aceste rezultate confirmă concluziile studiului Perspectiva industriei de Private Equity în 2025, realizat în primăvara anului 2025 de către Roland Berger. La studiu au participat 80% dintre fondurile de investiții active pe piața din România. Peste 50% dintre respondenții din România anticipau atunci o creștere a numărului de achiziții realizate de fondurile de Private Equity în acest an, comparativ cu anul anterior. În plus, mai mult de 40% dintre fondurile de Private Equity active la nivel local considerau că oportunitățile de investiții disponibile în 2025 vor fi mai atractive decât cele din 2024”, precizează Szabolcs Nemes, Managing Partner, Roland Berger România, citat de Economedia.
“Istoric, semestrul al doilea a fost mai activ, reprezentând aproximativ 75% din volumul tranzacțiilor în ultimii doi ani. Dacă acest ritm se menține, 2025 ar putea stabili un nou record în ceea ce privește volumul tranzacțiilor – iar primele semne din al doilea semestru sugerează că această tendință continuă”, mentionează Nemes.
„Este de remarcat și faptul că aproximativ 60% dintre exiturile realizate de fondurile de private equity în România în ultimii doi ani și jumătate au fost către investitori strategici – o dovada a maturizării pieței, precum și a perspectivelor solide de creștere pe termen mediu și lung pe care le oferă România”, completează Alina Florean.