Boeing a obținut un contract de 2,8 miliarde de dolari din partea Forțelor Spațiale ale SUA pentru dezvoltarea și producția a doi sateliți.
Inițiativa are scopul de a consolida comunicațiile nucleare și de comandă de nivel înalt, oferind Statelor Unite o arhitectură de securitate spațială mai robustă și rezilientă.
Contractul obținut de compania aerospațială americană este parte a programului Evolved Strategic Satellite Communications (ESS). Acordul include și opțiunea pentru doi sateliți suplimentari, destinați îmbunătățirii capacităților de comandă, control și comunicații nucleare (NC3) pentru președintele SUA și forțele strategice la nivel global.
Inițiativa ESS are ca scop furnizarea unor conexiuni prin satelit sigure, reziliente și modernizate pentru comunicații critice, inclusiv pentru Conferințele Naționale de Voce Prezidențiale. Boeing sprijină acest proiect încă din 2020, în baza unui contract de prototipare rapidă, menit să dezvolte tehnologiile necesare și să reducă riscurile, potrivit Defense-Industry.eu.
„Este un moment critic pentru avansarea capabilităților spațiale ale SUA, pentru a asigura pacea prin forță”. El a adăugat: „Acești sateliți vor furniza conectivitate din spațiu ca parte a unei arhitecturi NC3 modernizate pentru națiunea noastră”, a declarat Cordell DeLaPena, director executiv al programelor pentru comunicații militare, poziționare, navigație și sincronizare din cadrul Forțelor Spațiale ale SUA.
Potrivit Boeing, sateliții ESS vor oferi o capacitate, flexibilitate și reziliență superioare comparativ cu sistemele actuale de comunicații strategice. Aceștia vor opera pe o orbită geostaționară, la o distanță de circa 35.700 km de Pământ, pentru a asigura acoperire continuă în cadrul operațiunilor militare strategice.
Primul dintre cei doi sateliți contractați ar urma să fie livrați de Boeing până în 2031. Sistemul ESS va utiliza tehnologii clasificate, dezvoltate în cooperare cu Departamentul Apărării al SUA, pentru a răspunde nevoilor strategice aflate în continuă schimbare.
Kay Sears, vicepreședinte și director general al diviziei Boeing Space, Intelligence and Weapon Systems, a comentat: „Statele Unite au nevoie de o arhitectură strategică de securitate națională care să funcționeze impecabil, oferind cel mai înalt nivel de protecție și capabilitate. Am proiectat un sistem inovator care oferă comunicații garantate, capabile să răspundă unui mediu spațial cu amenințări în continuă evoluție”.
Soluția ESS se bazează pe tehnologii dezvoltate pentru sateliții WGS-11 și WGS-12 ai gigantului aero-spațial și a fost testată și validată în cadrul constelației comerciale O3b mPOWER. Potrivit Reuters, aceste progrese vor permite transmiterea de semnale protejate, capabile să reziste tentativelor de blocare sau de interceptare.
Potrivit lui Michelle Parker, vicepreședinte al Boeing Space Mission Systems, „această reușită validează toate investițiile și inovațiile pe care le-am făcut în tehnologia noastră satelitară, oferind guvernului o soluție matură din punct de vedere tehnic și cu risc scăzut. Ne-am extins capacitatea de producție, am investit în echipă, am angajat personal autorizat și am pregătit liniile de producție pentru a putea începe imediat lucrările”.