În ultimele luni, gigantul francez al apei minerale, Perrier, parte a grupului Nestlé, și alte mărci de renume se află în centrul unui scandal amplu legat de puritatea apei pe care o comercializează. Descoperirile recente dezvăluie utilizarea unor metode ilegale de filtrare pentru apa îmbuteliată, în special microfiltrarea, menite să elimine contaminanți precum pesticide sau bacterii. Aceste practici nu respectă legislația Uniunii Europene care cere ca apa minerală naturală să fie „nealterată” de la sursa subterană până la îmbuteliere. Scandalul, supranumit „Water-gate-ul nostru” de către jurnaliști, implică atât companii cât și autorități guvernamentale acuzate de înlesnirea acestor practici.
Apa minerală naturală se diferențiază de apa la robinet sau de alte ape îmbuteliate prin principiul că este extrasă, îmbuteliată și comercializată fără să i se aducă modificări chimice sau microbiologice. Această puritate neașteptată este și motivul pentru care consumatorii plătesc prețuri mult mai mari pentru mărci cum sunt Perrier, Evian sau Vichy. Din acest motiv, admiterea folosirii filtrărilor împiedică menținerea acestei imagini. Dacă aceste filtre sunt folosite pentru a „corecta” probleme asociate calității apei, piața acestor branduri premium riscă să se erodeze sub încrederea consumatorilor.
O problemă majoră ce a ieșit la iveală este deteriorarea calității apelor subterane din care Perrier își extrage apa. Contrar imaginii clasice de apă de munte izolată, sursa Perrier se află în zona unei câmpii costiere intens populate și cultivate, între orașele Nîmes și Montpellier. În ultimii ani, această regiune mediteraneană a fost afectată de secete repetate, iar rezervele subterane mai adânci — considerate anterior protejate — au început să fie vulnerabile la contaminări provenite din agricultură și deșeuri umane, facilitate de inundații rapide și legături crescute între acuiferele superficiale și cele adânci.
Hidrologista Emma Haziza a subliniat, pentru BBC faptul că impactul schimbărilor climatice este evident:
„Ne aflăm într-o tranziție în care nu mai putem garanta reîncărcarea acviferelor profunde, iar modelul actual de extracție nu mai poate continua”.
Scăderea volumului apei în straturile adânci face ca orice contaminare să devină mult mai concentrată, proces ce anticipează provocări similare și pentru alți producători de apă minerală.
Investigațiile conduse de publicații ca Le Monde și Radio France au scos la iveală un posibil complot între executivul Franței și Nestlé pentru a ascunde detalii legate de contaminarea apei Perrier și de folosirea metodelor ilegale de purificare. Raportul unei comisii parlamentare a denunțat „o strategie deliberată de disimulare” și „legături periculoase între guvern și cel mai mare jucător din industrie”. S-a constat că în 2023, cu aprobarea guvernului francez, Nestlé a fost autorizată să continue utilizarea unui sistem de microfiltrare neconform reglementărilor oficiale, în ciuda avertismentelor privind contaminarea surselor.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și alți membri ai cabinetului au fost vizați de acuzații că au intervenit politic în problema pentru protejarea intereselor economice ale companiei. În replică, guvernul a cerut Comisiei Europene să clarifice limitele acceptabilității microfiltrării pentru apa minerală naturală, susținând în același timp că nu există riscuri pentru sănătatea publică, scrie LeMonde.
În cadrul audierilor senatului francez din acest an, directorul executiv al Nestlé, Laurent Freixe, a recunoscut pentru prima dată folosirea unor metode de purificare ilegale pentru apa Perrier. Mai mult, a admis că un raport hidrologic oficial recomandase deja să nu se reînnoiască certificarea de „apă minerală naturală” pentru sursele istorice din sudul Franței, unde se produce apa Perrier. Aceasta înseamnă că, după 160 de ani, brandul ar putea pierde una dintre cele mai importante distincții care îi conferă statutul și valoarea.
În mijlocul acestei turbulențe, Perrier mizează pe diversificare prin lansarea unei linii de băuturi energizante și aromate sub marca „Maison Perrier”. Aceste produse nu pretind a fi apă minerală naturală și pot fi tratate fără restricții, ceea ce le face mai flexibile în contextul actualelor reguli stricte privind filtrarea apei minerale. Totuși, compania susține că nu intenționează să renunțe la brandul clasic Source Perrier, iar pentru acesta a redus intensitatea microfiltrării la un sistem mai permisiv (0,45 microni), deja acceptat oficial.
Originea apei Perrier datează din anii 1860, când un medic local a început să exploateze sursa. Popularitatea mondială a brandului a crescut sub conducerea britishului St John Harmsworth, care a popularizat sticla cu formă distinctă. Fabrica de la Vergèze din sudul Franței, aflată lângă sursa originală, continuă să funcționeze automatizat și livrează anual sute de milioane de sticle pe piețele internaționale.
Scandalul Perrier pune în discuție nu numai integritatea produsului, ci și relația dintre marile corporații și autorități, precum și impactul schimbărilor climatice asupra unei industrii centenare. Rămâne de văzut deciziile viitoare ale autorităților europene și consecințele pentru acest brand emblematic.