Prima pagină » Elon Musk vrea ca investitorii să afle că se retrage definitiv din aventura politică

Elon Musk vrea ca investitorii să afle că se retrage definitiv din aventura politică

Elon Musk vrea ca investitorii să afle că se retrage definitiv din aventura politică
Elon Musk îl critică pe Donald Trump, iar Trump nu ripostează / Foto: Shutterstock

Elon Musk se retrage din politică și transmite semnale clare, pe toate canalele, că a revenit la afaceri și că a lăsat în urmă atât Washingtonul, cât și toate scandalurile care au pornit o dată cu această aventură, se arată într-un comentariu publicat de The Guardian. Chiar înainte de anunțul oficial, publicat miercuri seară pe X, în care confirma că părăsește administrația Trump, Musk începuse să se distanțeze de rolul guvernamental care l-a transformat, alături de compania sa Tesla, într-o țintă a protestelor globale. Musk spune că își va redirecționa energia spre „salvarea umanității”, misiune pe care urmează să o susțină prin tehnologii precum mașinile autonome, rachetele interplanetare și roboții umanoizi, adică exact acele produse ale companiilor sale în care ar fi mai mare nevoie ca investitorii să înceapă să creadă. 

După o serie de declarații neutre în ultimele săpătmâni și o suită de intervenții publice speculate de presa internațională, vocea lui Elon Musk a părut să devină din ce în ce mai critică. Într-o serie de interviuri și postări pe rețelele sociale din ultima săptămână, Musk a criticat, într-un mod nespecific până acum, legea fiscală a lui Donald Trump și a subliniat că este gata să se dedice pe deplin afacerilor sale, SpaceX, Tesla și compania de inteligență artificială xAI. Cel mai bogat om din lume s-a declarat mulțumit că a revenit la stilul său intens de muncă și că se bucură că poate dormi din nou în sălile de conferințe și prin birourile fabricilor.

Musk vrea ca investitorii să afle că se retrage din aventura politică

De luni de zile, Musk semnalează insistent că s-a răzgândit. A precizat, în diverse ocazii, că este mai interesat de imperiul său tehnologic, situație care s-a intensificat o dată cu ultimele sale apariții publice, tot atâtea ocazii cu care a accentuat constant distanțarea de mandatul său absolut nepopular la Washington și a proclamat, ori de câte ori a avut ocazia, că noul său obiectiv exclusiv este dezvoltarea propriilor afaceri. Este o schimbare radicală pentru Musk, care petrecuse mare parte din ultimul an alături de Trump, promovând online ideologia de extremă dreapta, apărând la mitinguri politice și direcționând sute de milioane de dolari către Partidul Republican.

Elon Musk are o statuie la Boca Chica / Captură The Guardian

Elon Musk are o statuie la Boca Chica / Captură The Guardian

Această schimbare are loc pe fondul reacțiilor negative, venite din partea publicului și a investitorilor deopotrivă, față de ambițiile sale politice. Noua atitudine a fost evidentă chiar la începutul săptămânii, când SpaceX a lansat – și a pierdut controlul – asupra unui prototip al rachetei Starship. Cu prilejul acesta, Musk a oferit interviuri multor publicații, printre care Washington Post, Ars Technica, CBS News Sunday Morning sau unui influencer de pe YouTube din domeniul aerospațial. În fiecare dintre aceste intervenții și-a reafirmat devotamentul pentru companiile sale sau a explicat eșecurile criticatei sale „agenții pentru eficiența guvernamentală”.

„Situația birocratică federală e mult mai gravă decât mi-am imaginat”, a spus Musk pentru Washington Post. „Știam că sunt probleme, dar să schimbi ceva în DC e o luptă în pantă, ca să nu spun mai mult”.

Musk a adăugat că DOGE a devenit un „țap ispășitor”, criticat pentru orice nu a funcționat în administrația Trump. În interviul pentru Ars Technica, a recunoscut: „Probabil am petrecut cam prea mult timp implicat în politică”.

Un oficial de la Casa Albă a confirmat, miercuri seara, că Musk părăsește administrația Trump și a declarat pentru Reuters că procesul de „off-boarding” va începe imediat. Potrivit Reuters, Musk nu a avut o discuție directă cu Trump înainte de a face anunțul, iar decizia a fost luată „la nivel înalt de staff”.

Critici la adresa legii fiscale a lui Trump

Trecerea de la rolul de „prim prieten” auto-proclamat al lui Donald Trump înapoi în zona ceva mai familiară a explorării spațiale și a tehnologiei vine într-un moment în care DOGE se confruntă cu multiple provocări legale și este puternic contestată în opinia publică.

Deși Musk a reușit să își plaseze aliați în funcții guvernamentale și a contribuit la dezmembrarea unor autorități de reglementare care supravegheau companiile sale, promisiunea centrală a DOGE – respectiv eliminarea fraudelor și a risipei guvernamentale, disfuncții care aduc pierderi estimate în valoare de 2.000 de miliarde de dolari – a fost un eșec evident. Tăierile impuse de DOGE, deși devastatoare pentru serviciile publice, pentru entitățile specializate în ajutor umanitar și pentru funcționarii federali, nu au adus economii bugetare semnificative. Multe dintre economiile justificate prin așa-numitul „zid al dovezilor” s-au dovedit false, inclusiv anularea unui contract de 8 miliarde de dolari care, în realitate, era de doar 8 milioane.

Postările pe X – un barometru politic

Explicația lui Musk pentru toate aceste eșecuri este, din nou, o redistribuire a vinovăției către dușmanii săi tradiționali: politicienii și birocrații. Totuși, această poziționare l-a adus în conflict cu Partidul Republican, deși a evitat să îl critice pe Trump personal.

Ruptura cu republicanii din Congres este cel mai vizibilă pe platforma X, deținută de Musk. Postările sale susțin narativul că DOGE ar fi redus risipa, dar că operațiunile au fost sabotate de Congres, prin măsuri precum aprobarea legii fiscale a lui Trump – care, conform estimărilor, va adăuga 2.300 de miliarde de dolari la deficitul bugetar.

„A fost dezamăgitor să văd adoptarea unui pachet de cheltuieli masiv, care crește deficitul bugetar… și subminează eforturile echipei DOGE”, a declarat Musk pentru CBS.

Musk susține acum că își va concentra energia pe „salvarea umanității” prin tehnologii precum mașinile autonome, rachetele interplanetare și roboții umanoizi – exact acele produse în care companiile sale au nevoie ca investitorii să creadă.

„DOGE a făcut și va continua să facă lucruri extraordinare pentru a amâna falimentul Americii”

„Am ajuns la concluzia – poate evidentă – că accelerarea creșterii PIB este esențială”, a scris el vineri, ca răspuns la un fir de discuție care critica legea fiscală a GOP drept „dezastruoasă” și cerea limitarea mandatelor în Congres. „DOGE a făcut și va continua să facă lucruri extraordinare pentru a amâna falimentul Americii, dar risipa guvernamentală înseamnă că doar îmbunătățiri radicale în productivitate ne pot salva.”

Într-un alt schimb de replici, Musk a răspuns unor utilizatori influenți care îi elogiau leadershipul și viziunea în afaceri.

„Cred că Elon își dă seama că, în ciuda promisiunilor făcute de noua administrație și de Congresul republican – și a platformelor pe care au candidat – structurile actuale de stimulente și interesele speciale înrădăcinate în guvern fac imposibilă orice reformă reală și durabilă”, a scris un cont pro-Musk.

„DOGE a făcut o treabă incredibilă, dar GOP nu a implementat nicio reducere reală”, a replicat alt susținător vizibil al miliardarului. „Da… (oftează)”, a răspuns Musk, citat ca arate de The Guardian.

„Înapoi la program 24/7, dormind în săli de conferință/server/fabrici”

Timpul petrecut de Musk în Washington nu i-a fost tocmai benefic: publicul nu a apreciat implicarea sa politică și mulți din administrația Trump nu s-au bucurat cine știe ce de colaborarea cu el. Sondajele au arătat o scădere constantă a popularității sale, chiar dacă ideea reducerii birocrației era, de fapt, populară. Implicarea sa masivă în alegerile pentru Curtea Supremă din Wisconsin a alimentat opoziția față de influența sa politică, iar protestele internaționale l-au transformat într-o figură emblematică a unei administrații disfuncționale.

Reacțiile negative au afectat major afacerile lui Musk: vânzările Tesla s-au prăbușit și s-a speculat inclusiv faptul că ar fi luată în calcul înlocuirea sa din funcția de CEO. Deși Musk a negat aceste informații, în ultimele săptămâni și-a reafirmat zgomotos angajamentul pentru conducerea companiilor sale.

„Înapoi la program 24/7, dormind în săli de conferință/server/fabrici”, a postat el, sâmbătă. „Trebuie să fiu super concentrat pe 𝕏/xAI și Tesla (plus lansarea Starship săptămâna viitoare), pentru că lansăm tehnologii critice”.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Atacurile asupra democraților s-au estompat

Dacă în urmă cu doar câteva săptămâni postările lui Musk pe X erau dominate de atacuri împotriva democraților, teorii marginale despre imigrație și apeluri pentru destructurarea sistemului judiciar, acum mesajele sale s-au reorientat spre ambițiile SpaceX de a ajunge pe Marte și pe dezvoltarea mașinilor autonome Tesla. În ultima vreme, au fost rare atacurile la adresa „virusului mental woke” sau disputele cu guvernul din Africa de Sud, țara sa natală.

În încercarea de a recâștiga încrederea investitorilor și de a se desprinde de politicile partizane, Musk și-a reluat și obiceiul de a face predicții grandioase despre viitorul tehnologiei. În linie cu promisiunile anterioare, frecvent nerealizate, a început să promoveze intens roboții umanoizi Tesla ca soluție pentru viitorul economic global.

„Odată ce ai roboți umanoizi, potențialul de producție economică este imens. Practic nelimitat”, a spus Musk pe scena Forumului de Investiții SUA-Arabia Saudită pe 13 mai. „Am putea ajunge la o economie de 10 ori mai mare decât economia globală actuală, în care nimeni să nu mai ducă lipsă de nimic”.

În loc să insiste asupra unui an marcat de ținte ratate și de opoziție virulentă, Musk revine la ceea ce știe cel mai bine: să vândă un viitor în care totul este posibil.

Alte articole importante
Topul ţărilor care pierd cei mai bogați oameni ai lumii în 2025 – și unde se mută cu toată averea lor
Topul ţărilor care pierd cei mai bogați oameni ai lumii în 2025 – și unde se mută cu toată averea lor
Tot mai mulți oameni bogați își părăsesc țările de origine în căutarea unui climat fiscal mai prietenos, al unei vieți mai liniștite și al unor oportunități mai bune. Regatul Unit este liderul nedorit al acestui exod financiar, cu peste 16.000 de milionari care pleacă. Emiratele Arabe Unite, magnetul absolut pentru cei mai bogaţi oameni ai […]
Revoltă în tech după ce Meta a refuzat să semneze codul european de bune practici pentru AI
Tehnologie
Revoltă în tech după ce Meta a refuzat să semneze codul european de bune practici pentru AI
Gigantul tehnologic Meta a provocat un șoc în încercările Uniunii Europene de a reglementa inteligența artificială (AI), anunțând că nu va semna codul de bune practici propus pentru modelele AI cu scop general. Joi, Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al companiei, a acuzat codul că „introduce numeroase incertitudini legale pentru dezvoltatorii de modele, precum […]
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]