Titlurile Fidelis au captat o atenție deosebită în piață, fiind marcate de o explozie de interes din partea investitorilor. Ziua de joi, 17 iulie, a marcat intrarea la tranzacționare pe Bursa de Valori București (BVB) a celei mai noi serii de titluri de stat Fidelis, în urma unei oferte primare derulate de Ministerul Finanțelor. Valoarea totală atrasă s-a ridicat la peste 1,65 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 326 milioane euro), după ce statul a reușit să mobilizeze 681,3 milioane lei și 192 milioane euro de la investitori de retail.
Potrivit Ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, interesul pentru titlurile Fidelis a depășit în această rundă întreaga activitate de subscriere din tot anul 2024.
„Ne bucurăm că interesul pentru titlurile de stat FIDELIS rămâne ridicat, cu un număr de subscrieri care, până în prezent, a depășit totalul operațiunilor din întreg anul 2024. Este o confirmare a încrederii investitorilor în acest instrument și a atractivității din ce în ce mai crescute a pieței de capital românești. Anul acesta am introdus pentru prima dată posibilitatea ca donatorii de sânge să acceseze titluri în euro, extinzând componenta socială a programului. Această decizie vine în continuarea demersurilor Ministerului Finanțelor de a transforma programul FIDELIS nu doar într-un instrument de economisire, ci și într-o platformă de valorizare a implicării civice. Donatorii de sânge sunt exemple de responsabilitate socială, iar accesul prioritar și extins al acestora la titluri de stat reprezintă o formă de recunoaștere publică și un stimulent pentru continuarea acestui gest esențial pentru sistemul medical românesc. Impactul acestei măsuri este dublu: susține lichiditatea pieței de capital și, în același timp, încurajează o cultură a solidarității și participării active în viața economică și socială. Ministerul Finanțelor continuă să sprijine activ dezvoltarea pieței de capital, prin măsuri care să contribuie la creșterea atractivității investiționale a României, precum măsuri de creștere a transparenței și predictibilității fiscale, susținerea listării companiilor de stat, dialog constant pentru atragerea de investitori instituționali și internaționali și extinderea accesului la instrumente moderne de economisire și investiție”, a declarat Nazare.
În oferta derulată între 4 și 11 iulie, peste 17.000 de ordine de subscriere au fost plasate de investitori, atât pentru titluri denominate în lei, cât și în euro. Detaliile demonstrează un apetit solid pentru economisire și investiție în rândul populației și o participare largă la piața de capital.
Președintele Consiliului de Administrație BVB, Radu Hanga, a evidențiat rolul consolidat al programului:
„De la debutul acestui program în august 2020, titlurile Fidelis au devenit un pilon important în construirea încrederii investitorilor români și în familiarizarea acestora cu mecanismele Bursei de Valori București. Începând din acest an, ritmul lunar al emisiunilor Fidelis aduce o predictibilitate benefică pentru investitori și consolidează parteneriatul dintre Bursa de Valori București și Statul român. Prin această colaborare, oferim cetățenilor o modalitate transparentă, sigură și accesibilă de a-și valorifica economiile și, în același timp, contribuim la finanțarea sustenabilă a bugetului de stat. Felicităm întreaga echipă căreia i se datorează succesul programului Fidelis, Ministerul Finanțelor, Consorțiul de intermediere, partenerul media RockFM, și, în primul rând, investitorii care au încredere în Statul român și investesc în titlurile de stat Fidelis”.
Toate veniturile rezultate din dobânzi și din câștigurile de capital la această emisiune nu sunt supuse impozitării. Oricine avea peste 18 ani, rezident sau nerezident, a putut să participe la ofertă, atâta vreme cât subscrierea a fost făcută până la data inchiderii.
La nivelul întregului ecosistem financiar, directorul general al BVB, Remus Vulpescu, a prezentat o imagine clară a influenței titlurilor Fidelis:
„Dintre cei aproape 250.000 investitori din piața de capital, peste 55.000 de investitori dețineau în portofoliu doar titluri de stat Fidelis la finalul lunii martie. În piața secundară am înregistrat aproape 240.000 de tranzacții cu titluri de stat Fidelis, în valoare de circa 4,8 miliarde lei, adică 9% din valoarea nominală a emisiunilor listate. Vedem că Fidelis joacă un rol major în creșterea numărului de investitori, în acord cu obiectivul nostru de a asigura o piață de capital modernă, profundă și incluzivă. Împreună cu autoritățile, lucrăm să dezvoltăm în continuare ecosistemul Bursei de Valori București în care investitorii de retail devin o forță tot mai activă și mai educată financiar – un prim pas spre independența financiară pe care și-o dorește fiecare”.
Oferta s-a făcut printr-un sindicat format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, TradeVille (ca Sindicat de intermediere) și Banca Transilvania și Libra Internet Bank, membri ai Grupului de distribuție.
Titlurile de stat Fidelis includ opt serii distincte, adresate atât donatorilor de sânge, cât și investitorilor obișnuiți, în lei și în euro, fiecare cu propriile caracteristici.
Pentru donatorii de sânge, au fost disponibile două opțiuni speciale:
O emisiune în lei, cu maturitate de 2 ani, dobândă anuală de 8,25%, valoarea totală a emisiunii fiind de 99,2 milioane lei, valoarea nominală a unui titlu fiind de 100 lei, cu o sumă minimă de subscriere de 500 lei. ISIN-ul acestei emisiuni este ROV4289T5QU6, iar simbolul bursier folosit este R2707B.
O emisiune similară în euro, tot cu maturitate de 2 ani, dobândă de 4,40% pe an, valoarea totală a emisiunii de 6,3 milioane euro, valoarea nominală per titlu 100 euro, iar suma minimă pentru subscriere este de 100 euro. Pentru această serie, codul ISIN este ROJ6O1WX8EN5, iar simbolul: R2707BE.
Pentru publicul larg, titlurile Fidelis includ:
O emisiune în lei, cu scadență la 2 ani și dobândă anuală de 7,25%. Suma totală pusă la dispoziție a fost de 385,1 milioane lei. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 lei, iar suma minimă de subscriere este de 5.000 lei. ISIN-ul aferent este ROT6O538BBB8, iar simbolul bursier R2707C.
O emisiune în lei cu scadență la 4 ani, dobândă de 7,70% pe an și valoare totală de 67,4 milioane lei. Fiecare titlu are o valoare nominală de 100 lei și o subscriere minimă de 5.000 lei. ISIN: RO74XVFGHRJ5, simbol R2907A.
O emisiune în lei cu maturitate de 6 ani și dobândă anuală de 7,95%. Au fost emise titluri în valoare totală de 129,6 milioane lei, fiecare titlu având o valoare nominală de 100 lei. Suma minimă de subscriere a fost de 5.000 lei. Codul ISIN este ROEYHZ8PDNA9, cu simbol R3107A.
Au existat și emisiuni denominate în euro, adresate publicului general:
Pentru maturitate de 2 ani, dobânda a fost de 3,40% pe an, suma totală a emisiunii fiind de 60,3 milioane euro. Fiecare titlu are o valoare nominală de 100 euro, cu o subscriere minimă de 1.000 euro. ISIN: RO2RNGFETGY1, simbol: R2707AE.
Pentru titlurile pe 5 ani, dobânda anuală urcă la 5,50%, emisiunea având o valoare totală de 30 milioane euro. Și aici, valoarea nominală este de 100 euro, iar suma minimă de subscriere a fost de 1.000 euro. ISIN: RO7BBA1JDI51, simbol R3007AE.
În fine, emisiunea cu maturitate de 7 ani are o dobândă anuală de 6,30%. Suma totală atrasă este 95,3 milioane euro, titlurile având ca valoare nominală 100 euro, minimum subscris fiind 1.000 euro. Cod ISIN: ROC14H6U70H3, simbol bursier R3207AE.
Aceste serii au oferit investitorilor variante multiple de maturitate, monedă, dobândă și praguri minime de acces, acoperind atât nevoile donatorilor de sânge (care au avut beneficii speciale), cât și ale investitorilor obișnuiți interesați de diversificarea portofoliului în lei sau euro.