Prima pagină » Haos pe piețele financiare europene. Terminalul Bloomberg a picat, paralizând tranzacțiile de obligațiuni

Haos pe piețele financiare europene. Terminalul Bloomberg a picat, paralizând tranzacțiile de obligațiuni

Haos pe piețele financiare europene. Terminalul Bloomberg a picat, paralizând tranzacțiile de obligațiuni

O defecțiune tehnică internă a afectat temporar funcționarea platformei Bloomberg, una dintre cele mai utilizate surse globale de date financiare, blocând parțial accesul la informațiile esențiale pentru traderii de pe piețele internaționale.

Incidentul a avut un impact semnificativ asupra piețelor de obligațiuni din Europa, forțând mai multe țări să amâne licitații importante de titluri de stat.

Mai multe funcții ale platformei Bloomberg nu au funcționat

Bloomberg

Fotografii: Shutterstock

Potrivit unui comunicat transmis de Bloomberg și citat de Reuters, problema a fost identificată ca fiind una „internă”, fără a fi legată de un atac cibernetic sau de o defecțiune externă. Mai multe dintre funcțiile platformei au încetat să funcționeze sau au funcționat cu delay-uri importante.

Terminalele au fost parțial funcționale în jurul orei 10:00 GMT, însă mulți utilizatori au continuat să se confrunte cu întârzieri majore, cu lipsa actualizărilor în timp real și cu întreruperi intermitente.

Incidentul s-a resimțit imediat pe mai multe piețe. În Marea Britanie, Biroul pentru Administrarea Datoriei Publice (DMO) a fost nevoit să extindă intervalul de depunere a ofertelor pentru o licitație de obligațiuni guvernamentale, în speranța că problema se va remedia înainte de termenul limită stabilit la ora 11:30 (10:30 GMT).

Similar, Suedia a amânat licitațiile cu trei ore, Portugalia cu patru ore, iar Uniunea Europeană a prelungit termenul-limită pentru vânzarea de obligațiuni cu o oră.

Primul incident de acest gen după 2015

„Este un haos total. Activitatea e paralizată”, a declarat Gregoire Kounowski, consilier de investiții la compania Norman K din Londra. Un trader din Dubai a adăugat că sistemul era „inutilizabil” și că „repornea pentru câteva secunde, apoi se bloca din nou”, relatează France24.com.

Bloomberg, ale cărui terminale sunt folosite de aproximativ 350.000 de utilizatori din domeniul financiar care plătesc fiecare peste 28.000 de dolari anual, este considerat un pilon central al tranzacționării globale. Terminalele oferă cotații live pentru acțiuni, valute, materii prime și alte instrumente financiare, dar și posibilitatea de a transmite instant oferte de cumpărare sau vânzare. În lipsa actualizărilor în timp real, traderii au fost practic blocați, pierzând oportunități importante pe piețele volatile.

Serviciul pentru clienți al Bloomberg a transmis că „sistemele au revenit la normal, iar funcționalitatea terminalului a fost restabilită în urma unei întreruperi a serviciului după ce inginerii au remediat situația în regim de urgență”.

A fost pentru prima dată din 2015 când Bloomberg s-a confruntat cu o problemă tehnică de asemenea amploare. În urmă cu un deceniu, o pană de curent similară a durat aproximativ două ore.

Incidentul readuce în atenție fragilitatea infrastructurilor digitale pe care se sprijină piețele financiare globale și cât de vulnerabile pot deveni acestea în fața unor erori interne aparent minore.

Alte articole importante
Airbnb oferă acces la bucătari și antrenori personali în timpul călătoriilor
Airbnb oferă acces la bucătari și antrenori personali în timpul călătoriilor
Deși criticată în unele țări pentru practici invazive în turism și pentru tulburarea ecosistemelor imobiliare locale, Airbnb investește pentru a-și duce la următorul nivel ambiția de a deveni o super-aplicație de călătorii. Operatorul a lansat o funcție care le permite utilizatorilor să rezerve servicii profesionale, precum bucătari, maseuri sau antrenori personali, direct din aplicație. O […]
Donald Trump promite finalizarea scutului antirachetă Golden Dome, înainte de încheierea mandatului prezidențial
Donald Trump promite finalizarea scutului antirachetă Golden Dome, înainte de încheierea mandatului prezidențial
Donald Trump promite o revoluție în apărarea Statelor Unite, prin construirea unui sistem de protecție antirachetă de proporții uriașe, denumit „Golden Dome”. Proiectul, inspirat din modelul israelian Iron Dome, ar urma să fie operațional înainte de încheierea mandatului prezidențial. Un nou vis american defensiv: Golden Dome, scutul spațial al viitorului? Într-un moment în care tensiunile […]
Românii din diaspora vs. străinii din România. Care sunt sumele de bani trimise peste graniță
Românii din diaspora vs. străinii din România. Care sunt sumele de bani trimise peste graniță
În timp ce românii din diaspora trimit sume-record în țară, muncitorii străini din România trimit de 7 ori mai puțin înapoi în țările lor. Un indice economic dezvoltat de cercetătorii ICCV arată o prăbușire alarmantă a atractivității economiei românești pentru forța de muncă internă și internațională. Diaspora aduce miliarde în țară, dar decalajul crește exploziv […]
A câștigat deja Starlink cursa spațială?
A câștigat deja Starlink cursa spațială?
Starlink este văzut atât ca un pionier al conectivității moderne, cât și ca un actor geopolitic de prim rang. Rețeaua are peste 6.000 de sateliți activi pe orbită joasă (LEO), de zece ori mai mulți decât are China. Prin contracte cu Pentagonul și cu diverse agenții guvernamentale, Starlink a devenit o componentă-cheie a arsenalului tehnologic […]
SpaceX a trimis pe orbită 23 de sateliți Starlink cu o nouă rachetă Falcon 9 (VIDEO)
SpaceX a trimis pe orbită 23 de sateliți Starlink cu o nouă rachetă Falcon 9 (VIDEO)
SpaceX a efectuat cu succes o nouă lansare de sateliți Starlink, folosind o rachetă Falcon 9 nou-nouță, care a decolat de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Misiunea a fost amânată cu 24 de ore, din motive pe care compania americană nu le-a dezvăluit, zborul fiind întrerupt chiar înainte de pornirea motoarelor. Aterizare pe […]
Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul planurilor OPEC+ de creștere accelerată a producției
Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul planurilor OPEC+ de creștere accelerată a producției
Cotația petrolului Brent a coborât până aproape de 64 de dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel din ultima săptămână. Dacă OPEC+ va aproba majorarea producției cu 411.000 barili pe zi la reuniunea din 1 iunie, aceasta va reprezenta a treia lună consecutivă în care cartelul decide să tripleze creșterea inițială planificată. „Considerăm că […]