O defecțiune tehnică internă a afectat temporar funcționarea platformei Bloomberg, una dintre cele mai utilizate surse globale de date financiare, blocând parțial accesul la informațiile esențiale pentru traderii de pe piețele internaționale.
Incidentul a avut un impact semnificativ asupra piețelor de obligațiuni din Europa, forțând mai multe țări să amâne licitații importante de titluri de stat.
Fotografii: Shutterstock
Potrivit unui comunicat transmis de Bloomberg și citat de Reuters, problema a fost identificată ca fiind una „internă”, fără a fi legată de un atac cibernetic sau de o defecțiune externă. Mai multe dintre funcțiile platformei au încetat să funcționeze sau au funcționat cu delay-uri importante.
Terminalele au fost parțial funcționale în jurul orei 10:00 GMT, însă mulți utilizatori au continuat să se confrunte cu întârzieri majore, cu lipsa actualizărilor în timp real și cu întreruperi intermitente.
Incidentul s-a resimțit imediat pe mai multe piețe. În Marea Britanie, Biroul pentru Administrarea Datoriei Publice (DMO) a fost nevoit să extindă intervalul de depunere a ofertelor pentru o licitație de obligațiuni guvernamentale, în speranța că problema se va remedia înainte de termenul limită stabilit la ora 11:30 (10:30 GMT).
Similar, Suedia a amânat licitațiile cu trei ore, Portugalia cu patru ore, iar Uniunea Europeană a prelungit termenul-limită pentru vânzarea de obligațiuni cu o oră.
„Este un haos total. Activitatea e paralizată”, a declarat Gregoire Kounowski, consilier de investiții la compania Norman K din Londra. Un trader din Dubai a adăugat că sistemul era „inutilizabil” și că „repornea pentru câteva secunde, apoi se bloca din nou”, relatează France24.com.
Bloomberg, ale cărui terminale sunt folosite de aproximativ 350.000 de utilizatori din domeniul financiar care plătesc fiecare peste 28.000 de dolari anual, este considerat un pilon central al tranzacționării globale. Terminalele oferă cotații live pentru acțiuni, valute, materii prime și alte instrumente financiare, dar și posibilitatea de a transmite instant oferte de cumpărare sau vânzare. În lipsa actualizărilor în timp real, traderii au fost practic blocați, pierzând oportunități importante pe piețele volatile.
Serviciul pentru clienți al Bloomberg a transmis că „sistemele au revenit la normal, iar funcționalitatea terminalului a fost restabilită în urma unei întreruperi a serviciului după ce inginerii au remediat situația în regim de urgență”.
A fost pentru prima dată din 2015 când Bloomberg s-a confruntat cu o problemă tehnică de asemenea amploare. În urmă cu un deceniu, o pană de curent similară a durat aproximativ două ore.
Incidentul readuce în atenție fragilitatea infrastructurilor digitale pe care se sprijină piețele financiare globale și cât de vulnerabile pot deveni acestea în fața unor erori interne aparent minore.