Unii oameni consideră că inteligența artificială este supraevaluată. Pentru a-și susține ideea, ei subliniază lipsa de dovezi clare privind un impact real asupra economiei sau societății.
De asemenea, această categorie de oameni observă că natura muncii nu s-a transformat radical, cel puțin până în acum.
Foto: Wikipedia
În momentul de față, ne aflăm în fața unei tranziții tehnologice fără precedent. Tot mai mulți oameni de știință și gânditori contemporani consideră că inteligența artificială ar putea sta la baza unei noi Epoci a Luminilor.
Cu circa două secole și jumătate în urmă, inovațiile revoluționare au pus bazele unei civilizații moderne. Astăzi, istoria pare că se repetă, dar cu mijloace tehnologice complet noi, remarcă publicația FreeThink.
Chiar dacă unii consideră că AI este supraevaluat, în realitate, inteligența artificială este, de fapt, subestimată. Poate că majoritatea oamenilor nu conștientizează pe deplin amploarea transformărilor care ne așteaptă în următorii 25 de ani, dar este momentul să conștientizăm că s-ar putea să ne aflăm în pragul unei schimbări de scară civilizațională.
Nici o civilizație din istorie nu a coexistat vreodată cu mașini inteligente care gândesc, învață și acționează. Apariția acestor entități tehnologice reprezintă un moment istoric global care ar putea duce la o recalibrare profundă a modului în care trăim, muncim, gândim și ne organizăm ca societate.
Pe măsură ce tehnologia avansează, tot mai multe voci susțin ideea că omul va putea reinventa economia, dinamica socială și însăși natura muncii. Dar, este nevoie de răbdare pentru că schimbările nu se produc peste noapte.
Dar, dincolo de aceste transformări evidente, se prefigurează posibilitatea de a remodela și instituțiile fundamentale ale democrației, de a regândi modul în care guvernăm societățile și cum cooperăm, la nivel global, între state și blocuri politice.
Concret, inteligența artificială ne va oferi unelte moderne care vor amplifica semnificativ capacitatea umană de înțelegere, atât despre sine, cât și despre lume, planetă și cosmos. Mințile umane augmentate cu inteligență artificială vor putea accesa cunoștințe care, până acum, ne-au fost complet inaccesibile.
Inteligența artificială va accelera, totodată, dezvoltarea și utilizarea altor tehnologii, precum energia curată și bioingineria, care ne vor influența radical. Capacitatea de a produce și de a folosi energie curată sau de a modifica ființele vii va plasa omenirea într-o poziție complet diferită față de orice altă etapă istorică.
Este pentru prima dată când oamenii împart lumea cu mașinării inteligente, ceea ce ridică semne de întrebare despre viitor, dar și oportunități uriașe. Privind înapoi în istorie, ultima oară când omenirea s-a aflat într-un asemenea moment de cotitură a fost în perioada Iluminismului, acea eră a transformării care a dat naștere lumii moderne.
Putem observa multe paralele izbitoare între ceea ce se întâmplă astăzi și ceea ce s-a întâmplat în timpul Iluminismului, între 1680 și 1800, în Europa de Vest și în SUA. Acea epocă a fost martora unor invenții precum motorul cu aburi și exploatarea cărbunelui la scară industrială, care au schimbat radical puterea fizică a omului. Capitalismul financiar și producția industrială au transformat economia, în timp ce democrațiile reprezentative și națiunile moderne au redefinit guvernarea și relațiile internaționale.
Iluminismul a fost denumit astfel tocmai pentru că a adus o explozie de cunoaștere, favorizată de instrumente revoluționare precum microscopul și telescopul. Oamenii de atunci se vedeau ca fiind purtători de lumină în domenii care până atunci erau învăluite în întuneric din cauza ignoranței, a superstițiilor sau a dogme religioase.
Astăzi, este posibil să trăim un moment similar, dar cu un potențial mult mai vast. De aceea, poate că ar trebui să începem să ne gândim la perioada actuală ca la începutul a ceea ce vom numi la un moment dat Noua Epocă a Iluminării.
Nu toate descoperirile au același impact. Unele schimbă complet traiectoria umanității și merită o clasă aparte. Mai mult decât atât, nu toate sunt dispozitive sau tehnologii – unele dintre cele mai influente inovații din istorie sunt, de fapt, sisteme și structuri sociale.
Acestea sunt denumite „mega-invenții”, idei sau descoperiri atât de importante, încât au remodelat civilizația din temelii. Epoca Luminilor a fost un moment istoric propice unor astfel de invenții. Iată-le pe cele mai importante, care susțin lumea contemporană:
Tot mai multe voci din mediul academic și tehnologic susțin că ne aflăm în mijlocul unei metamorfoze civilizaționale comparabile cu Epoca Luminilor. Există indicii clare că se conturează un nou set de mega-invenții, la fel de revoluționare ca cele care au remodelat lumea în urmă cu peste două secole. Primele trei sunt deja concrete, în timp ce următoarele, deși încă ipotetice, se conturează la orizont: