Consiliul Concurenței a lansat recent șase investigații sectoriale în domeniul auto, vizând comportamentul unor importatori auto ai mărcilor internaționale de top de pe piața românească. Scopul acestor anchete este de a verifica dacă există practici care pot afecta concurența loială și funcționarea corectă a pieței auto din România.
Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto importanți, în cadrul unei investigații declanșate din oficiu, care vizează piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor, precum și distribuția pieselor de schimb în România.
Arbitrul concurenței din România deține indicii că acești importatori, împreună cu rețelele lor autorizate de dealeri și service-uri, ar fi putut încheia înțelegeri care limitează accesul concurenților independenți — unități de reparații auto neafiliate și distribuitori de piese echivalente — la clienți pe piețele respective.
Concret, există suspiciuni că anumite clauze contractuale ar obliga proprietarii de autovehicule să efectueze lucrări de întreținere și reparații neacoperite de garanție exclusiv în rețeaua autorizată a importatorilor sau să utilizeze doar piese originale, sub amenințarea pierderii garanției.
„Garanția unui autovehicul nu ar trebui condiționată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanție și care sunt plătite de proprietar doar în cadrul rețelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurență și prejudiciază clienții”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Inspecțiile au vizat companii precum BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA și Euro Inter Trade Corporation SRL. Aceste firme comercializează mărci precum Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, care însumează aproximativ 70% din parcul auto din România.
Acțiunile de control au fost autorizate de Curtea de Apel București și urmăresc să adune toate informațiile și documentele necesare pentru clarificarea suspiciunilor privind posibile practici anticoncurențiale. Totodată, efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o prezumție de vinovăție pentru companiile vizate.
În cazul în care se va demonstra încălcarea legislației concurenței, firmele implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, companiile care aleg să coopereze cu autoritatea în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate totală sau reduceri semnificative ale sancțiunilor.