În contextul în care administrația Trump a anunțat extinderea tarifelor aplicate bunurilor de import, retaileri de renume, precum Pandora, Puma și Hugo Boss, și-au revizuit politicile privind prețurile și lanțurile de aprovizionare.
Costurile mai ridicate de import îi determină pe marii jucători din industrie să-și regândească modelele de afaceri pentru a limita pierderile și pentru a menține competitivitatea.
Foto: Wikipedia.org
Deși unele tarife au fost temporar suspendate pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepția celor aplicate Chinei, incertitudinea din jurul politicilor comerciale americane continuă să afecteze deciziile strategice ale companiilor internaționale.
Pe fondul acestor măsuri protecționiste, mai mulți retaileri de top, precum Mattel, UPS și Ford, și-au retras deja estimările financiare pentru anul în curs, invocând lipsa vizibilității în privința costurilor și cererii.
În același timp, producătorul danez Pandora avertizează că industria bijuteriilor accesibile ar putea resimți majorări de prețuri considerabile, dacă tarifele impuse de SUA asupra bunurilor asiatice vor rămâne active.
CEO-ul Alexander Lacik a subliniat că aproximativ 30% din veniturile companiei provin de pe această piață, în timp ce majoritatea producției se realizează în țări asiatice precum Thailanda, Vietnam, India și China.
„Pentru segmentul nostru de piață, care depinde masiv de importurile asiatice, noile taxe vor duce inevitabil la scumpiri pe întreg lanțul de distribuție”, a explicat Lacik, citat de Bloomberg.
Foto: Pixabay.com
La rândul său, Puma ia în calcul măsuri de eficientizare a costurilor și reevaluarea politicii de prețuri pe piața americană. Markus Neubrand, director financiar al brandului german de echipamente sportive, a declarat că firma sa se pregătește pentru o eventuală ajustare de prețuri.
În plus, cei de la Puma au redus deja în mod semnificativ importurile din China. Cu toate acestea, Neubrand spune că Puma nu dorește să fie primul brand care scumpește produsele în SUA, în ciuda presiunilor externe.
„Nu vrem să fim lideri în ceea ce privește creşterea preţurilor pe piaţa americană. Există alţi jucători pentru care această piață este mult mai relevantă. Noi, ca al treilea brand sportiv global, nu ar trebui să deschidem acest drum”, a adăugat Neubrand.
Aceste declarații vin la scurt timp după ce rivalii de la Adidas au confirmat că taxele suplimentare vor duce la scumpiri în portofoliul său de produse din SUA, relatează CNBC.
Foto: Unsplash.com
Retailerul de modă Hugo Boss a anunțat că analizează o posibilă ajustare a prețurilor ca parte a unui plan mai larg de adaptare la costurile generate de politica tarifară a SUA.
Producătorul german de îmbrăcăminte ia în calcul redirecționarea producției din China către alte regiuni pentru a-și echilibra expunerea și pentru a diminua impactul fiscalității americane.
CEO-ul Daniel Grieder a atras atenția asupra efectelor indirecte ale acestei situații, inclusiv diminuarea apetitului de cumpărare al americanilor, dar și al turiștilor, pe fondul incertitudinilor economice și politice. „Cererea din partea consumatorilor din SUA a fost vizibil afectată”, a subliniat Grieder. Acesta a precizat că este prematur să se tragă concluzii ferme, în ciuda vânzărilor slabe din primul trimestru.
Foto: Pixabay.com
Retailerul online de îmbrăcăminte Zalando, activ în principal în Europa, a anunțat că, deocamdată, nu a observat un impact semnificativ asupra afacerii sale în contextul tarifelor comerciale. Totuși, se pregătește pentru posibile perturbări externe.
Compania și-a menținut prognozele financiare pentru întregul an, dar a recunoscut că volatilitatea geopolitică și macroeconomică reprezintă un factor de risc major.
„Contextul global este într-o permanentă schimbare, iar adaptabilitatea devine esențială în gestionarea riscurilor comerciale”, a transmis compania într-un comunicat oficial.