Meta a anunțat că va investi sute de miliarde de dolari în centre de date uriașe în SUA, intrând, astfel, în cursa globală pentru dominația în inteligența artificială (AI).
Primele proiecte, denumite simbolic Prometheus și Hyperion, vor susține dezvoltarea unei așa-numite „superinteligențe”, capabilă să depășească gândirea umană.
Foto: Unsplash
Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, a declarat că primul centru de date multi-gigawatt, numit Prometheus, este așteptat să devină operațional în 2026. Miliardarul american a mai precizat că unul dintre viitoarele centre de date va acoperi o suprafață aproape cât cartierul Manhattan din New York, care se întinde pe 59,1 km².
Compania, care își obține cea mai mare parte a veniturilor din publicitate online, a generat peste 160 de miliarde de dolari în 2024. Într-o postare pe propria rețea socială Threads, Zuckerberg a anunțat că Meta construiește mai multe clustere multi-gigawatt, iar unul dintre acestea, numit Hyperion, ar putea ajunge la o capacitate de cinci gigawați în decurs de câțiva ani, relatează BBC.
„Construim și alte clustere titanice. Doar unul singur dintre acestea acoperă o parte semnificativă din suprafața Manhattanului”, a adăugat el.
Centrul Prometheus va fi construit în New Albany (Ohio), în timp ce Hyperion va fi amplasat în statul Louisiana, fiind preconizat să fie complet funcțional până în 2030. Zuckerberg a mai adăugat că Meta va „investi sute de miliarde de dolari pentru a construi superinteligența” și că aceste centre de date au primit „nume pe măsura amplorii și impactului lor”.
Potrivit lui Karl Freund, analist principal la Cambrian AI Research, „este clar că Zuckerberg intenționează să ajungă în vârful ierarhiei AI prin investiții masive”.
„Talentele pe care le angajează vor avea acces la unele dintre cele mai bune echipamente hardware de inteligență artificială din lume”, a adăugat el.
Potrivit agenției Reuters, acțiunile Meta au crescut cu 1% după anunțul făcut de Mark Zuckerberg. De asemenea, de la începutul anului, acestea înregistraseră deja o apreciere de peste 20%.
La nivel global, există cel puțin 10.000 de centre de date care găzduiesc servicii de cloud, servere la distanță ce stochează informații digitale, majoritatea fiind situate în SUA. Pe locurile următoare se află Marea Britanie și Germania.
Centrele de date bazate pe AI consumă cantități uriașe de energie și de apă. Un studiu estimează că, până în 2027, aceste centre ar putea consuma la nivel global aproximativ 1,7 trilioane de galoane de apă. Doar o singură interogare AI, cum ar fi spre exemplu o cerere adresată ChatGPT, poate folosi aproximativ aceeași cantitate de apă cât o sticlă mică achiziționată de la magazin.