Au venit, cândva, în Țara Făgăduinței, urmând legendarul vis american, au fost dispuși să pornească de foarte jos, de la cele mai umile slujbe, și au reușit să construiască adevărate imperii în diverse domenii, imobiliare, medicină, asigurări sau retail. Topul Forbes spune că 125 de imigranți au devenit miliardari în Statele Unite. Dintre aceștia, 116 și-au construit averile de la zero, iar alți nouă au moștenit parțial sau total tot ce au. Forbes i-a contactat pe unii dintre acești antreprenori, pentru a le afla opinia despre imigrația în SUA și, în general, despre politica actualei administrații. De asemenea, au fost întrebați dacă America mai este țara tuturor oportunităților și, cel mai important, dacă ar alege din nou Statele Unite ca țară adoptivă, dacă ar fi să o ia de la capăt. Doisprezece dintre ei au vorbit deschis despre propriile experiențe și despre cum au reușit să-și schimbe viața, cândva, doar pentru că ei – sau părinții lor – au ales să trăiască în America.
Cei mai mulți dintre acești miliardari imigranți au venit legal în SUA – deși, precizează sursa citată, există unele îndoieli cu privire la statutul lui Elon Musk la începutul carierei sale în tech, înainte de a obține viza de muncă legală. Traseul lui Elon Musk este deja de notorietate: născut în 1971, la Pretoria, în Africa de Sud, s-a mutat în Canada în 1989, la vârsta de 17 ani. A obținut cetățenia canadiană prin mama lui, care era născută în Canada, iar acest pas l-a ajutat să evite serviciul militar obligatoriu din Africa de Sud și i-a oferit o cale de acces relativ simplă spre SUA. Săptămâna trecută, Trump a amenințat public că l-ar putea deporta pe Musk, o acută în contextul faimoasei dispute politice între cei doi foști aliați. Lucrurile au derapat de la niște controverse legate de legea fiscală și bugetară „One Big Beautiful”. Întrebarea rămâne: l-ar putea deporta Trump pe Elon Musk?
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/david-suarez-1I3sYlqibdE-unsplash-819x1024.jpg)
Foto: Unsplash
Nu ar fi deloc exclus ca unii dintre miliardarii imigranți intervievați de Forbes să nu fi fost admiși în SUA dacă veneau acum, în actualul climat politic. În ianuarie, Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă, pe termen nedefinit, programul de admitere a refugiaților, care adusese peste 100.000 de oameni în America în ultimul an al administrației Biden. Apoi, în iunie, Trump a reactivat o controversată interdicție de călătorie din primul său mandat, care restricționează sau interzice accesul cetățenilor din 19 țări – printre care Cuba, țara de origine a părinților miliardarului Jorge Perez, și Iranul.
„Dacă ar fi depins de actuala administrație, speranțele familiei mele de a trăi într-un loc al libertății și al oportunităților ar fi fost serios afectate”, spune dezvoltatorul imobiliar miliardar Jorge Perez, referindu-se la guvernarea fostului său prieten și partener de afaceri, președintele Donald Trump. „Familia mea – și nenumărate alte familii cubaneze, care încercau să scape de regimul Castro – nu ar fi fost niciodată admise în această țară, așa cum este ea acum… Iar eu nu aș fi putut contribui la dezvoltarea unor centre precum Miami, care s-a transformat dintr-un oraș turistic adormit și destinat pensionarilor, într-un centru global înfloritor”, adaugă el, citat de Forbes.
Perez, în vârstă de 75 de ani, s-a născut în 1949, în Argentina, din părinți cubanezi. Și-a construit o avere estimată la 2,6 miliarde de dolari de la mutarea sa în Miami, în 1968. A devenit cetățean american în 1976. A colaborat cu Trump în diverse proiecte imobiliare din Florida, iar în prefața cărții lui Perez din 2008, Powerhouse Principles, Trump îl numea „singura persoană de la care pot învăța ceva despre imobiliare”. Totuși, începând cu 2017, Perez a devenit un critic foarte vocal al lui Trump, declarând pentru CNN că a refuzat cererea președintelui de a ajuta la construirea zidului de la granița cu Mexicul. Perez a numit ideea „o insultă la adresa tuturor hispanicilor și, poate, a tuturor imigranților din această Statele Unite”. Opt ani mai târziu, Trump și-a început al doilea mandat promițând reluarea construcției zidului și lansarea celei mai ample campanii de deportare a imigranților ilegali din istoria SUA.
Perez este de acord că trebuie luate măsuri în privința imigrației ilegale și susține că imigranții fără acte, care încalcă legea după intrarea în SUA, „ar trebui să suporte consecințele legale, inclusiv deportarea”. Cu toate acestea, el consideră că „acțiunile acestei administrații sunt deplorabile” și crede că „cei care au muncit din greu, au respectat legea și au contribuit la comunitățile noastre merită un parcurs echitabil către cetățenie”.
Shahid Khan și alți miliardari din Iran
Shahid Khan, proprietarul echipei Jacksonville Jaguars, în vârstă de 74 de ani, a venit în America din Pakistan, la vârsta de 16 ani, și și-a găsit imediat un loc de muncă, ca spălător de vase, o slujbă care îi oferea 1,20 dolari pe oră – „mai mult decât câștigau, pe vremea aceea, 99% dintre pakistanezi”, spune el. Deși nu este la fel de direct ca Perez, Khan consideră că multe persoane „nevinovate” au fost prinse în „plasa” imigrației impusă de Trump, ceea ce dăunează țării. „Avem nevoie de imigranți pentru a supraviețui”, spune Khan, al cărui producător de piese auto, Flex-N-Gate, angajează refugiați și imigranți din țări precum Bangladesh, Tunisia și Maroc, în fabricile sale din SUA.
De altfel, Iranul este și țara natală a multor miliardari americani, inclusiv Adam Foroughi (AppLovin) și Behdad Eghbali (Clearlake Capital), dar și a fondatorului Masimo Corporation, Joe Kiani.
„Nu am fi venit [în SUA, sub actuala administrație]. Nu doar că există interdicție de călătorie pentru țara mea de origine, dar există și unele diferențe de percepție. Noi am venit într-o vreme în care America ne-a primit cu brațele deschise și ne-am simțit doriți”, spune Kiani, 60 de ani, care a emigrat împreună cu familia sa în anii ’70, pentru ca tatăl său să studieze la Universitatea din Alabama, în Huntsville. Au locuit ani de zile într-un cartier de locuințe sociale. „Dacă tatăl meu ar căuta azi să-și ia diploma de inginer, ar merge într-o țară care este la fel de caldă și prietenoasă cu studenții străini cum era SUA în 1973”.
Maky Zanganeh, în vârstă de 54 de ani, co-CEO al firmei biotech Summit Therapeutics, de asemenea originară din Iran, refuză să comenteze politicile lui Trump, dar susține contrariul: ar fi venit în SUA chiar și în acest climat politic.
„După ce tragi linie, trebuie să admitem că nimic nu se compară cu valorile americane legate de inovație, oportunitate și disponibilitatea de a finanța și susține cele mai bune idei”, spune ea.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/nitish-meena-IFh4o-U-BGg-unsplash-1024x683.jpg)
Foto: Unsplash
Alți miliardari susțin politicile lui Trump
Trump are și susținători printre miliardarii imigranți, precum Miriam Adelson, născută în Israel, care a donat aproape 6 milioane de dolari pentru campania lui Trump în 2024. Mark Jones, fost șofer de camion, născut și crescut în Canada, este cofondator al companiei texane Goosehead Insurance.
„Administrația Biden ne-a trădat profund țara prin deschiderea granițelor și lăsând oamenii să intre în valuri”, afirmă Jones, 63 de ani. „Sunt foarte pro-imigrație, dar cred că… e o diferență între a primi oameni care devin membri activi ai societății și plătesc taxe și cei care vin pentru ajutoare guvernamentale”.
„Când am discutat cu Trump, chiar înainte de alegeri, i-am spus: ‘De ce nu începem prin a-i elimina pe toți infractorii?’” povestește miliardarul John Catsimatidis, 76 de ani. „Eliminați traficanții de droguri, criminalii, cei care împing oameni pe șinele de metrou, iar dacă este un imigrant care lucrează șapte zile pe săptămână, poate ICE ar trebui să-l lase în pace.”
Proprietarul unui lanț de magazine din New York, Catsimatidis a venit din Grecia pe vremea în care avea doar câteva luni și a crescut în Harlem, în timp ce tatăl său muncea șapte zile pe săptămână ca ospătar, spălător de vase și, în cele din urmă, bucătar în restaurante italiene. Întrebat dacă acțiunile lui Trump îi afectează și pe oamenii muncitori, nu doar pe infractori, Catsimatidis răspunde că „se mai fac greșeli, dar nu intenționat”. În privința valului de ostilitate față de imigranți, el crede că nu e alimentat de politicile lui Trump.
„Sunt pro-imigrație. Sunt eu însumi imigrant. Dar oamenii vor imigranți care muncesc la fel de mult ca părinții și bunicii lor, nui vor pe cei care visează totul gratis. Nu vreau să plătesc 300 de dolari pe zi pentru camerele de hotel în care sunt cazați, în timp ce veteranii noștri dorm pe străzile din New York. Asta nu e corect”, spune Catsimatidis.
Oren Zeev, investitor de risc născut în Israel, este și el de partea lui Trump în privința imigrației ilegale. El consideră că a sprijini imigrația legală nu înseamnă a fi anti-imigrație:
„În paralel cu restricțiile asupra imigrației ilegale, imigrația legală ar trebui analizată și facilitată pentru cei care pot contribui la dezvoltarea țării. SUA are numai de câștigat din atragerea imigranților bine pregătiți”. Zeev adaugă că imigranții trebuie să-și amintească mereu că „a fi american este un privilegiu”. „Dacă alegi să emigrezi, nu ar trebui să încerci să distrugi țara în care ai venit. Dacă sprijini ideologii radicale, mai bine rămâi acasă”, afirmă Zeev.
Indiferent de poziția lor față de politicile imigraționiste ale lui Trump, miliardarii imigranți intervievați de Forbes sunt aproape unanim de acord că SUA rămâne cea mai bună opțiune în ceea ce privește locuirea și dezvoltarea personală. „Partea extraordinară a Americii este că trece prin suișuri și coborâșuri, dar până la urmă lucrurile se așază”, spune Shahid Khan. „Este în continuare țara făgăduinței. Un singur om nu poate distruge visul american. E aproape indestructibil”.