Prima pagină » Noua cursă a dronelor între India și Pakistan. Miliarde de dolari alocați înarmării cu vehicule aeriene fără pilot

Noua cursă a dronelor între India și Pakistan. Miliarde de dolari alocați înarmării cu vehicule aeriene fără pilot

Noua cursă a dronelor între India și Pakistan. Miliarde de dolari alocați înarmării cu vehicule aeriene fără pilot
Noua cursă a dronelor între India și Pakistan. Foto: Shutterstock

În seara zilei de 8 mai, cerul orașului Jammu din nordul Indiei a fost brăzdat de rachete antiaeriene, pe măsură ce sistemele de apărare au deschis focul asupra dronelor provenite din Pakistan. Deși India și Pakistan s-au confruntat de-a lungul decadelor cu avioane de vânătoare de ultimă generație, rachete convenționale și artilerie, luptele din acele zile de mai au marcat prima utilizare pe scară largă a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) de către ambele state rivale.

Conflictul s-a oprit după ce Statele Unite au anunțat că au intermediat un armistițiu, însă cele două puteri sud-asiatice, care au cheltuit peste 96 de miliarde de dolari pe apărare anul trecut, sunt acum blocate într-o veritabilă cursă a dronelor, potrivit interviurilor realizate de Reuters cu 15 persoane – oficiali din domeniul securității, directori din industrie și analiști din ambele țări.

Investiții Masive și Accelerare Tehnologică

Doi dintre acești experți estimează că utilizarea dronelor va crește, deoarece atacurile de mică amploare cu UAV permit lovirea țintelor fără a pune în pericol personalul sau a risca o escaladare incontrolabilă. India intenționează să investească masiv în industria locală și ar putea aloca până la 470 de milioane de dolari pentru UAV-uri în următoarele 12-24 de luni, de aproape trei ori mai mult decât nivelurile anterioare conflictului, potrivit lui Smit Shah de la Drone Federation India, organizație ce reprezintă peste 550 de companii și colaborează frecvent cu guvernul.

Această prognoză, care nu a mai fost raportată anterior, vine în contextul în care India a aprobat în această lună fonduri de achiziții militare de urgență în valoare de aproximativ 4,6 miliarde de dolari. O parte din aceste fonduri suplimentare va fi folosită pentru drone de luptă și supraveghere, conform a doi oficiali indieni.

Deși achizițiile de apărare în India presupun, de obicei, ani de procese birocratice, oficialii solicită acum producătorilor de drone să organizeze demonstrații și teste într-un ritm fără precedent, afirmă Vishal Saxena, vicepreședinte al companiei indiene ideaForge Technology.

Răspunsul Pakistanului și colaborarea cu China și Turcia

Forțele Aeriene ale Pakistanului, la rândul lor, accelerează achiziția de UAV-uri pentru a evita riscul pierderii avioanelor de vânătoare de top, potrivit unei surse pakistaneze. În ciuda faptului că ambele state au desfășurat avioane de generație 4.5 în timpul ultimelor confruntări, Islamabadul, constrâns financiar, dispune doar de aproximativ 20 de avioane J-10 fabricate în China, comparativ cu cele peste 30 de Rafale din dotarea Indiei.

Pakistanul intenționează să-și consolideze parteneriatele cu China și Turcia pentru a-și dezvolta capacitățile interne de cercetare și producție de drone, susține Oishee Majumdar de la firma de intelligence militar Janes. Un exemplu este colaborarea dintre Parcul Național de Știință și Tehnologie Aerospațială din Pakistan și compania turcă Baykar, care asamblează local drona YIHA-III – un aparat ce poate fi produs în două-trei zile.

Schimbarea Regulilor Jocului: Dronele în prim-plan

Conform politologului Walter Ladwig III de la King’s College London, India și Pakistanul „par să vadă atacurile cu drone ca pe o modalitate de a exercita presiune militară fără a provoca imediat o escaladare de amploare”. Acesta subliniază că:

„UAV-urile le permit liderilor să demonstreze hotărâre, să obțină efecte vizibile și să gestioneze așteptările interne – totul fără a expune la pericol avioane scumpe sau piloți”.

Totuși, astfel de confruntări nu sunt lipsite de riscuri, Ladwig menționând că UAV-urile pot fi folosite pentru a ataca zone disputate sau dens populate, unde altfel nu s-ar fi recurs la platforme cu echipaj uman.

Lupte Intense și Tactici Inovatoare

Luptele din luna mai, considerate cele mai intense din acest secol între cele două state, au urmat unui atac militant din 22 aprilie în regiunea disputată Kashmir, soldat cu 26 de victime, majoritatea turiști indieni. Delhi a acuzat „teroriști” sprijiniți de Islamabad, care a negat implicarea. Premierul indian Narendra Modi a promis răzbunare, iar pe 7 mai India a lansat atacuri aeriene asupra unor „infrastructuri teroriste” din Pakistan.

În noaptea următoare, Pakistanul a trimis sute de drone de-a lungul unei frontiere de 1.700 de kilometri, testând apărarea aeriană indiană în 36 de locații distincte, potrivit oficialilor indieni. Islamabadul s-a bazat pe drone de origine turcă YIHA-III și Asisguard Songar, dar și pe UAV-ul Shahpar-II produs local.

O mare parte din aceste drone au fost doborâte de tunuri antiaeriene indiene din era Războiului Rece, modernizate cu sisteme radar și de comunicații actuale, dezvoltate de Bharat Electronics. Deși o sursă pakistaneză neagă că ar fi pierdut un număr mare de drone, India nu a suferit pagube semnificative în urma acestui raid.

India a folosit, de asemenea, drone israeliene HAROP, poloneze WARMATE și UAV-uri produse local pentru atacuri de precizie asupra infrastructurii militare și militante din Pakistan. Pakistanul a instalat radare false pentru a atrage dronele HAROP sau a așteptat ca acestea să coboare pentru a le putea doborî.

Ambele părți revendică succese în utilizarea UAV-urilor. India a reușit să lovească infrastructura pakistaneză cu riscuri minime pentru personal, iar Pakistanul susține că a atacat facilități de apărare indiene, beneficiind de o atenție internațională redusă față de metodele convenționale.

Tehnologie accesibilă, dar vulnerabilă

Deși ambele state au pierdut multe drone, continuă să investească în această tehnologie.

„Vorbim despre o tehnologie relativ ieftină”, afirmă Michael Kugelman, expert în Asia de Sud. „Chiar dacă UAV-urile nu au impactul vizual al rachetelor sau avioanelor de vânătoare, pot transmite totuși un mesaj de putere și determinare”.

Planificatorii militari indieni intenționează să extindă dezvoltarea internă a dronelor de tip loitering munition, capabile să zăbovească deasupra țintei și să lovească cu precizie. Compania ideaForge, care a furnizat peste 2.000 de UAV-uri forțelor indiene, investește în creșterea rezistenței dronelor la războiul electronic.

Totuși, un punct vulnerabil greu de remediat este dependența programului indian de drone de componente greu de înlocuit din China, partener militar al Pakistanului. India se bazează pe magneți și litiu chinezești pentru baterii, iar restricțiile Beijingului privind exportul de drone și componente au afectat deja capacitatea Ucrainei de a produce drone de luptă esențiale, potrivit Center for Strategic and International Studies.

Astfel, competiția tehnologică dintre India și Pakistan redefinește regulile conflictului în Asia de Sud, dronele devenind instrumente-cheie într-un nou tip de război – mai puțin costisitor, dar cu riscuri și provocări majore pentru stabilitatea regională.

Alte articole importante
Prima țară din lume care a devenit de nelocuit. Exodul a început, populația fuge pe capete
Prima țară din lume care a devenit de nelocuit. Exodul a început, populația fuge pe capete
Prima țară din lume care devine de nelocuit. Tuvalu, un mic stat insular din Pacificul de Sud cu doar aproximativ 10.600 de locuitori și o altitudine maximă de cinci metri deasupra nivelului mării, se confruntă cu o realitate cruntă: țara este pe punctul de a deveni nelocuibilă. Creșterea nivelului mării amenință fizic acest arhipelag, iar […]
O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență
Companii
O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență
Stürtz, o O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență de top în industria ingineriei mecanice din Germania, a intrat oficial în procedura de insolvență în regim de autoadministrare. Decizia a fost luată în ciuda faptului că firma dispune de un portofoliu de comenzi plin, ce acoperă deja toată […]
Anastasiu dezvăluie factura dezastrului: 266 de întreprinderi produc pierderi de 2,5 miliarde de lei anual
Anastasiu dezvăluie factura dezastrului: 266 de întreprinderi produc pierderi de 2,5 miliarde de lei anual
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a prezentat marți, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, o situație îngrijorătoare privind performanța economică a întreprinderilor publice din România. Peste 260 de companii aparținând statului înregistrează pierderi cumulate de 2,5 miliarde de lei, subvenționate financiar de stat, iar doar șapte dintre acestea adună 2 miliarde de lei din aceste pierderi. […]
6 mituri despre scorul de credit pe care trebuie să le uiți definitiv
6 mituri despre scorul de credit pe care trebuie să le uiți definitiv
Dacă ai auzit vreodată informații despre scorul de credit de la prieteni, familia ta sau chiar pe rețelele sociale, s-ar putea să fie momentul să reconsideri ceea ce credeai că știi. În calitate de consilier financiar certificat și cu peste 12 ani de experiență în educația financiară, Sarah Brandy a demontat pentru Yahoo Finance numeroase […]
Revolut lansează în România conturi de economii pentru firme. Până la 4% dobândă anuală
Revolut lansează în România conturi de economii pentru firme. Până la 4% dobândă anuală
Revolut extinde oferta destinată mediului de afaceri din România prin lansarea unor conturi de economii în lei pentru firme. Noul produs vine cu o dobândă anuală atractivă și se numără printre cele mai atractive opțiuni de economisire disponibile pe piață. Firmele pot câștiga până la 4% dobândă anuală: Revolut lansează conturi de economii în lei […]
Finanțare-record pentru 2.000 de IMM-uri: 610 milioane de euro prin InvestEU și PNRR
Companii
Finanțare-record pentru 2.000 de IMM-uri: 610 milioane de euro prin InvestEU și PNRR
Aproximativ 2.000 de IMM-uri din România au primit finanțare în valoare de 610 milioane de euro prin garanția InvestEU, susținută din fonduri PNRR. Programul facilitează accesul la credite pentru companiile mici și mijlocii, încurajând investițiile și creșterea economică în sectoare-cheie. IMM-urile primesc sprijin prin PNRR: 610 milioane de euro distribuiți prin garanția InvestEU Începând cu […]