O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă.
Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate.
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
Specimenul, considerat de casa de licitații londoneză Sotheby’s drept „una dintre cele mai bine conservate și complete fosile de acest tip descoperite vreodată”, este singura fosilă de Ceratosaurus juvenil dintre cele patru existente.
Fosila a fost scoasă la vânzare la New York în cadrul unei licitații, fiind adjudecată pentru o sumă care a depășit cu mult estimarea inițială de 4-6 milioane de dolari. La licitația care a durat doar șase minute au participat șase ofertanți, iar unul dintre aceștia și-a asigurat fosila pentru suma impresionantă de 30,5 milioane de dolari.
Ceratosaurus nasicornis a fost un prădător carnivor din perioada Jurasicului târziu, având un corn nazal proeminent, dinți lungi și o armură osoasă care îi acoperea spatele și coada. Exemplarul juvenil vândut la licitație măsoară aproximativ 1,9 metri înălțime și 3,25 metri lungime. Fosila este alcătuită din 139 de elemente osoase, dintre care 57 formează un craniu aproape complet „excepțional”, potrivit reprezentanților Sotheby’s. Descoperirea a avut loc în anul 1996, în cariera Bone Cabin din statul american Wyoming, iar vârsta sa este estimată la circa 150 de milioane de ani.
Fosila a fost expusă între anii 2000 și 2024 la Museum of Ancient Life din Utah (SUA). Totuși, aceasta nu a fost încă studiată sau documentată într-o publicație științifică. Casa Sotheby’s a precizat că noul proprietar intenționează să o împrumute unei instituții, „așa cum este potrivit pentru un specimen de o asemenea raritate și importanță”, potrivit publicației The New York Times.
Mark Westgarth, profesor de istoria pieței de artă la Universitatea din Leeds, a afirmat că vânzarea face parte dintr-un val recent de interes pentru fosile și istoria naturală. Sotheby’s a mai vândut, în iulie 2024, și cea mai scumpă fosilă din istorie: un Stegosaurus numit „Apex”, adjudecat pentru 44,6 milioane de dolari.
În cadrul aceleiași licitații, a fost vândut și cel mai mare fragment de meteorit descoperit vreodată pe Pământ, provenit de pe Marte, pentru suma de 5,3 milioane de dolari. Cassandra Hatton, directoarea globală a diviziei de știință și istorie naturală a Sotheby’s, a declarat că aceste rezultate remarcabile reflectă o fascinație profundă și de durată pentru lumea naturală, „de la cele mai îndepărtate colțuri ale spațiului până la straturile străvechi ale Pământului”.
Pentru paleontologul Steve Brusatte, de la Universitatea din Edinburgh, aceste prețuri sunt „șocante”. El a subliniat că muzeele și instituțiile educaționale nu își permit astfel de sume și și-a exprimat temerea că fosilele ar putea ajunge în colecții private, inaccesibile publicului sau cercetării, relatează CNN.
„Lumea în care schelete de dinozauri se vând cu zeci de milioane de dolari în câteva minute nu este una în care ele vor mai fi disponibile pentru a educa și inspira pe toată lumea”, a declarat acesta.
Totuși, Westgarth a punctat că piața fosilelor poate stimula cercetarea, așa cum s-a întâmplat în secolul al XIX-lea, când descoperirile lui Mary Anning au dus la creșterea interesului public și științific pentru dinozauri. El consideră că promisiunea noului proprietar de a împrumuta fosila unei instituții poate contribui la viitoare activități de cercetare.