Prima pagină » Panasonic concediază 10.000 de angajați într-un proces de restructurare fără precedent

Panasonic concediază 10.000 de angajați într-un proces de restructurare fără precedent

Panasonic concediază 10.000 de angajați într-un proces de restructurare fără precedent

Panasonic Holdings Corp. a anunțat concedierea a 10.000 de angajați la nivel mondial, într-o mișcare drastică de restructurare menită să crească profitabilitatea și să elimine operațiunile neperformante.

Măsura face parte dintr-un plan amplu de repoziționare către domenii cu potențial ridicat, precum producția de baterii pentru vehicule electrice și soluții energetice eficiente.

Panasonic va investi în stocarea de energie și producția de baterii pentru EV-uri

Panasonic

Cele 10.000 de locuri de muncă reprezintă peste 4% din forța de muncă globală a companiei nipone. Cunoscut și ca furnizor important de baterii litiu-ion pentru constructorul american de mașini electrice Tesla, Panasonic intenționează ca jumătate dintre disponibilizări să aibă loc în Japonia. Cealaltă jumătate va fi în afara țării, majoritatea în anul fiscal curent.

Pentru această restructurare, compania estimează un cost de aproximativ 130 de miliarde de yeni (circa 895 de milioane de dolari) în anul fiscal care se va încheia în martie anul viitor. Directorul executiv, Yuki Kusumi, a declarat în cadrul unei conferințe telefonice cu investitorii că aceste măsuri sunt indispensabile pentru a asigura competitivitatea pe termen lung. „Este o decizie dificilă și îmi pare sincer rău, însă fără o reducere substanțială a cheltuielilor fixe, nu vom putea reintra pe un drum sustenabil de creștere”, a spus Kusumi, citat de Reuters.

Grupul cu sediul în Osaka, care activează de 107 ani, se reorientează către sectoare cu potențial ridicat. Ne referim aici la domenii precum stocarea de energie, surse eficiente pentru centrele de date și producția de baterii pentru mașinile electrice. În același timp, Panasonic va reduce investițiile în divizii neprofitabile, precum cea de televizoare sau echipamente industriale.

Ce profituri preconizează șefii Panasonic

Pentru exercițiul financiar în curs, japonezii preconizează un profit net de 310 miliarde de yeni (cca. 2,1 miliarde de dolari), sub estimarea medie a analiștilor de 357 de miliarde de yeni. În același timp, ei avertizează că posibilele tarife suplimentare impuse de SUA nu sunt incluse în această prognoză.

Panasonic a prognozat că profitul său se va îmbunătăți cu cel puțin 150 de miliarde de yeni (1 miliard de dolari) până în anul fiscal care se încheie în martie 2027 și cu 300 de miliarde de yeni (2,1 miliarde de dolari) până în anul fiscal care se va încheia în martie 2029, conform Business Standard.

Chiar dacă în SUA vânzările sunt în creștere, cererea din alte regiuni este în scădere. Totuși, pentru trimestrul încheiat în martie, Panasonic a raportat o creștere de 74% a profitului net, peste așteptările pieței. Compania explorează și soluții bazate pe inteligență artificială pentru eficientizarea activităților și extinderea în domenii cu randament ridicat.

Chiar dacă parteneriatele au contribuit la îmbunătățirea profitabilității pe segmentul de televizoare, rezultatele nu sunt considerate suficiente. Kusumi a precizat că se analizează diverse opțiuni strategice, inclusiv extinderea colaborărilor existente.

Alte articole importante
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z pare să rescrie regulile jocului în lumea muncii: din ce în ce mai mulți tineri refuză să accepte roluri de conducere, preferând să își păstreze sănătatea mintală și echilibrul între viața personală și cea profesională. Specialiștii în cultura organizațională avertizează că acest fenomen, numit „conscious unbossing”, ar trebui să fie un semnal de […]
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Întreaga societate germană trebuie să muncească mai mult și să renunțe la cel puțin o sărbătoare legală pentru a susține eforturile de modernizare a unor domenii strategice, respectiv apărare și infrastructură, recomandă Clemens Fuest, președintele institutului economic ifo. Germania se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, ceea ce-i subminează eforturile de a-și […]
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
Industria de apărare a României este dependentă de importuri. De unde provin componentele?
România continuă să depindă semnificativ de importurile de componente pentru industria sa de apărare, în contextul regional actual, marcat de instabilitate la granițele estice ale Europei. Potrivit unei informări oficiale transmise de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), nivelul de dependență față de piese din afara țării variază între 20% și 70%, în funcție […]