Cotația petrolului Brent a coborât până aproape de 64 de dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel din ultima săptămână. Dacă OPEC+ va aproba majorarea producției cu 411.000 barili pe zi la reuniunea din 1 iunie, aceasta va reprezenta a treia lună consecutivă în care cartelul decide să tripleze creșterea inițială planificată.
„Considerăm că cel mai probabil rezultat va fi o nouă creștere de 411.000 barili pe zi începând din iulie, majoritatea provenind din Arabia Saudită”, a declarat Helima Croft, șefa strategiei globale pentru mărfuri la RBC Capital Markets LLC, pentru Bloomberg.
Presiunea asupra prețului țițeiului provine din decizia OPEC+ de a introduce pe piață un volum suplimentar de petrol într-un moment în care oferta este deja generoasă, ceea ce amplifică temerile privind un surplus. În plus, războiul comercial condus de SUA a generat îngrijorări legate de încetinirea creșterii economice și scăderea cererii de energie, accentuând declinul prețurilor.
Stocurile de petrol din Statele Unite, cel mai mare consumator mondial, sunt în creștere. Datele publicate miercuri arată o majorare pentru a doua săptămână consecutivă a rezervelor comerciale de țiței, în timp ce cererea pentru benzină și distilate rămâne scăzută, chiar dacă sezonul estival al condusului auto se apropie.
Pe piețele financiare mai largi, îngrijorările legate de deficitul bugetar în creștere al SUA au determinat scăderi ale burselor americane, ale titlurilor de stat și ale dolarului, iar piețele asiatice au urmat această tendință descendentă. Aceste fluctuații au loc într-un moment în care apetitul investitorilor pentru activele americane era deja în scădere la nivel global.
În altă ordine de idei, Regatul Unit a îndemnat aliații din Grupul celor Șapte să reducă plafonul de preț pentru petrolul rusesc, după o întâlnire a miniștrilor de finanțe la Banff, Canada, considerând această măsură esențială pentru a exercita o presiune suplimentară asupra președintelui Vladimir Putin în vederea încetării războiului din Ucraina.
Anterior, Reuters a raportat că OPEC+ intenționează să accelereze majorările de producție și ar putea readuce pe piață până la 2,2 milioane barili pe zi până în noiembrie, inclusiv printr-o creștere accelerată în luna iulie.
Pe 3 mai 2025, opt țări din cadrul OPEC+ — Arabia Saudită, Rusia, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Kazahstan, Algeria și Oman — s-au reunit virtual pentru a analiza condițiile pieței globale și au decis o creștere suplimentară a producției cu 411.000 barili pe zi începând cu luna iunie. Această majorare este de trei ori mai mare decât creșterea lunară inițială planificată de circa 137.000 barili pe zi, în cadrul unui plan ce urma să se desfășoare gradual pe 18 luni începând din aprilie 2025.
Prin urmare, în doar trei luni, creșterea cumulată a producției a ajuns la aproape jumătate din totalul planificat, surprinzând piețele obișnuite cu o strategie precaută a alianței, care până acum a urmărit menținerea prețurilor ridicate pentru a stabiliza încrederea investitorilor.
Această decizie a venit pe fondul unui „șoc” provocat de majorarea tarifelor comerciale americane, care a exercitat presiune descendentă asupra prețurilor petrolului. Astfel, în aprilie, barilul Brent a scăzut cu peste 15%, încheind luna la 61,29 dolari, iar petrolul WTI a coborât la 58,11 dolari, cu o pierdere săptămânală de aproximativ 8%.
Surse din interiorul OPEC+ au declarat că grupul intenționează să accelereze și mai mult creșterea producției, urmând să elimine complet cele 2,2 milioane barili pe zi din reducerile voluntare până la sfârșitul lunii octombrie 2025, dacă membrii nu își îmbunătățesc respectarea cotelor de producție. Această decizie vine după ce în aprilie OPEC+ a surprins piețele prin relaxarea mai rapidă a restricțiilor, în ciuda prețurilor scăzute și a cererii slabe.
Arabia Saudită a transmis un avertisment clar cu privire la nerespectarea cotelor, iar dorința unor membri de a crește producția a influențat semnificativ decizia de accelerare a majorărilor. Dacă țări precum Irak și Kazahstan nu vor ajusta producția conform cotelor, OPEC+ ar putea elimina complet reducerile voluntare până în noiembrie.
În prezent, OPEC+ menține reduceri de producție de aproape 5 milioane barili pe zi, multe dintre acestea fiind programate să rămână până la finalul lui 2026. Aceste măsuri au fost introduse etapizat începând cu 2022 pentru susținerea pieței, iar în decembrie 2023 s-a convenit o eliminare treptată a reducerilor voluntare până în septembrie 2026, proces accelerat în aprilie 2025.