Gigantul low-cost Ryanair marchează o performanță financiară și marchează un profit net de 820 de milioane de euro în doar trei luni, în principal datorită scumpirii biletelor și creșterii traficului în perioada Paștelui. Deși costurile operaționale au urcat și ele, strategia de acoperire a prețurilor la combustibil a ținut compania pe linia de plutire.
Ryanair, una dintre cele mai mari companii low-cost din Europa, a început noul an fiscal în forță. În primul trimestru, care se va încheia la 31 martie 2026, operatorul a înregistrat un profit net de 820 de milioane de euro, o creștere spectaculoasă de 128% față de aceeași perioadă a anului trecut, când profitul se situa la 360 de milioane de euro.
Această evoluție vine pe fondul unei creșteri semnificative a tarifelor pentru biletele de avion (în medie cu 21%), dar și sezonul vacanței de Paște care, fiind inclus integral în luna aprilie, a adus un flux masiv de rezervări.
„Tarifele din primul trimestru au beneficiat substanțial de poziționarea vacanței de Paște, dar și de rezervările de ultim moment, care au venit la prețuri ușor mai mari decât era estimat inițial”, a declarat compania în raportul oficial.
Veniturile totale înregistrate de Ryanair în această perioadă au fost de 4,34 miliarde de euro, în creștere cu 20% față de anul trecut. Din această sumă, aproape 3 miliarde de euro provin din vânzarea de bilete, o componentă care a înregistrat o creștere de 26%.
Compania a raportat și o creștere de 4% a numărului total de pasageri transportați, păstrând un grad de ocupare extrem de ridicat, de 94%, semn că cererea rămâne puternică în ciuda tarifelor mai mari. Estimările pentru restul anului fiscal la care speră compania este să transporte până la 206 milioane de pasageri, un salt de 3% comparativ cu anul precedent.
În mod surprinzător, chiar dacă cheltuielile operaționale ale Ryanair au crescut cu 5%, până la 3,42 miliarde de euro, compania a reușit să mențină un echilibru profitabil datorită politicii sale inteligente de hedging pentru combustibil.
În contextul în care taxele de control aerian și cele de mediu au crescut cu 16%, Ryanair a reușit să compenseze aceste cheltuieli prin achiziționarea din timp a combustibilului la un preț avantajos. Pentru anul fiscal curent, compania are asigurat 85% din necesarul de combustibil la un preț de 76 dolari pe baril, iar pentru anul fiscal 2027, deja 36% din necesar este securizat la 66 dolari/baril.