Constructorul de automobile francez Renault a anunțat că este dispus să pună la dispoziția altor producători din industrie tehnologiile proprii.
Scopul este acela de a reduce costurile de producție și de a crește volumul total de vehicule fabricate cu specificații similare. Anunțul a fost făcut de directorul general al grupului, Luca De Meo, în cadrul unei audieri în Parlamentul italian.
Fotografii: Renault
Recentul proiect comun cu Volkswagen privind dezvoltarea unei versiuni electrice low-cost a modelului Twingo, nu s-a concretizat. Cu toate acestea, De Meo nu s-a arătat descurajat și a precizat că Renault rămâne deschis colaborărilor industriale. „Rămânem complet deschiși”, a declarat acesta, citat de Reuters.
În trecut, producătorul din Hexagon a colaborat cu rivali importanți precum Mercedes-Benz și Fiat pe diverse segmente. Acum, Luca De Meo propune partajarea de platforme și tehnologii. Această decizie s-ar putea dovedi utilă mai ales în cazul automobilelor de dimensiuni mici și a vehiculelor comerciale. Vorbim despre segmentele unde marjele sunt reduse, iar investițiile sunt semnificative.
„În mod normal, aceste segmente implică investiții mari, dar generează profituri mici”, a explicat CEO-ul Renault, subliniind astfel raționamentul pentru deschiderea către alianțe industriale.
Într-o declarație făcută săptămâna trecută alături de președintele Stellantis, John Elkann, De Meo a atras atenția asupra faptului că modelele de clasă mică devin din ce în ce mai neprofitabile.
Din cauza reglementărilor europene stricte în ceea ce privește emisiile de carbon, costurile de producție pentru un automobil Renault de clasă medie ar urma să crească cu 20% până în 2030. În cazul modelelor de clasă mică, se estimează o majorare de 40%, conform US News.
Această evoluție complică și mai mult misiunea producătorilor de a oferi vehicule electrice accesibile, într-un context în care Europa impune reglementări din ce în ce mai stricte privind emisiile și sustenabilitatea.