SUA nu vor putea continua să construiască și să cumpere arme scumpe care sunt vulnerabile la o simplă dronă rusească, produsă la doar o fracțiune din cost, a spus secretarul Apărării.
„Continuăm să creăm și să cumpărăm aceste mașini rafinate pe care dronele foarte ieftine le pot distruge”, a declarat secretarul Apărării, Daniel Driscoll, în timpul unui episod al podcastului „War on the Rocks”, difuzat marți.
„Dacă cifra este cât de cât corectă, aceea că Rusia a fabricat 1 milion de drone în ultimele 12 luni, asta ne face să regândim costul a ceea ce cumpărăm”, a continuat el.
„Suntem cea mai bogată națiune, poate din istoria lumii, dar nici măcar noi nu putem susține un echipament de câteva milioane de dolari care poate fi distrus cu o dronă și muniție de 800 de dolari”, a spus oficialul american, citat de Business Insider.
Afirmația a fost făcută în contextul unei discuții despre intențiile armatei americane de a renunța la vehiculul robotizat de luptă. Driscoll a spus că, deși conceptul este valoros, raportul cost-utilitate nu este unul care să merite.
Armata americană a stat cu ochii pe războiul din Ucraina, unde dronele ieftine încărcate cu explozibili deteriorează sau distrug echipamente de luptă scumpe, precum tancuri, alte vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană și chiar nave de război, evidențiind vulnerabilitatea armelor mai mari și mai valoroase, care sunt insuficient protejate.
Proliferarea dronelor ieftine – unele dintre ele costând doar câteva sute de dolari – a devenit o preocupare tot mai mare pentru armata americană, pe măsură ce se pregătește pentru posibilitatea unei confruntări la scară largă între NATO și Rusia în Europa sau a unei lupte cu China în Pacific.
Moscova a declarat că a produs 1,5 milioane de drone anul trecut. Un comandant de tanc ucrainean a spus despre dronele rusești că sunt o amenințare majoră la adresa tancului său M1 Abrams, fabricat în America, care costă aproximativ 10 milioane de dolari.
Ucraina și-a echipat tancurile Abrams și alte sisteme, inclusiv tancuri fabricate în Europa și vehicule de luptă blindate fabricate în America, cu blindaje suplimentare pentru a ajuta la protejarea echipamentelor scumpe de drone, dar aceasta nu este o soluție perfectă.
Pierderile de vehicule blindate în acest război au fost mari. Ucraina, de exemplu, a pierdut peste 4.400 de vehicule blindate, în timp ce Rusia a pierdut peste 12.600, potrivit Oryx, un site de informații open-source care urmărește pierderile de echipamente militare de ambele părți.
Mai mult, dronele nu reprezintă doar o amenințare pentru activele terestre. Dronele navale ucrainene încărcate cu explozibili au făcut ravagii în Flota Rusiei de la Marea Neagră. Aceste drone au fost chiar modernizate pentru a lansa rachete. Ucraina a declarat că una dintre ele a reușit să doboare două dintre avioanele de vânătoare Su-30 ale Rusiei, în valoare de 50 de milioane de dolari, doar în acest weekend.