Guvernul din Spania propune o măsură radicală pentru a combate criza locuințelor: aplicarea unei cote de TVA de 21% pentru închirierile turistice pe termen scurt. Această decizie ar putea afecta semnificativ piața închirierilor și ar putea avea implicații majore pentru proprietari și turiști deopotrivă.
Într-un efort de a aborda deficitul acut de locuințe, estimat la 450.000 de unități conform unui raport al Băncii Spaniei, guvernul spaniol propune aplicarea unei cote de TVA de 21% pentru închirierile turistice pe termen scurt, adică pentru perioade mai mici de 30 de zile. În prezent, aceste închirieri nu sunt supuse TVA-ului în Spania continentală, în timp ce hotelurile plătesc o cotă de 10%.
Ministrul locuinței și agendei urbane, Isabel Rodriguez, a declarat următoarele: „Casele sunt făcute pentru a locui în ele. Măsurile încearcă să garanteze dreptul la locuinţe închiriate pentru familii”, subliniind că măsura vizează garantarea dreptului la locuințe închiriate pentru familii.
Această propunere ar putea afecta aproximativ o treime dintre cei 94 de milioane de turiști care au vizitat Spania în 2024 și care au optat pentru închirieri de locuințe în locul hotelurilor. Asociația proprietarilor de apartamente închiriate în scop turistic din Barcelona, Apartur, consideră că această cotă de TVA este discriminatorie și solicită alinierea acesteia la nivelul de 10% aplicat hotelurilor.
Javier Peñate, consilier juridic al Asociației proprietarilor de locuințe de vacanță din Insulele Canare, unde închirierile turistice sunt deja supuse unui TVA de 7%, spune că „singurul obiectiv este de a pune capăt acestor activități și a lăsa turismul în mâinile hotelierilor”.
Proiectul legislativ include și alte măsuri controversate, cum ar fi taxarea cetățenilor non-UE cu până la 100% din prețul achiziției unei proprietăți, dacă aceasta nu este reședința lor principală, precum și creșterea taxelor pentru proprietățile goale, inclusiv cele secundare.
În plus, autoritățile locale și regionale au început să plafoneze noile licențe pentru închirierile turistice în orașe precum Malaga și Madrid, iar Barcelona intenționează să interzică complet aceste închirieri începând cu 2028. Această măsură ar putea avea implicații semnificative asupra industriei și asupra proprietarilor care se bazează pe veniturile din închirieri turistice.