SUA face un pas important spre detensionarea relațiilor comerciale cu China și ridică restricțiile impuse anterior exporturilor de software pentru proiectarea cipurilor și producătorilor de etan.
Măsura vine după luni de negocieri și semnalează o posibilă apropiere economică, într-un context marcat de interdependență tehnologică tot mai evidentă.
Foto: Freepik
Statele Unite au eliminat restricțiile privind exporturile către China pentru dezvoltatorii de software de proiectare a cipurilor și pentru producătorii de etan, semnalând o posibilă relaxare a tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii.
Synopsys, Cadence Design Systems și Siemens, trei dintre principalii dezvoltatori globali de software pentru automatizarea proiectării electronice (EDA), au anunțat că își vor relua furnizarea de tehnologie și software pentru clienții din China.
Tot miercuri, autoritățile americane au transmis scrisori oficiale către producătorii de etan, prin care anulează o cerință restrictivă privind obținerea de licențe pentru exportul către China, impusă inițial la sfârșitul lunii mai, relatează Bloomberg.
Ca urmare a anulării restricțiilor la exporturi, compania germană Siemens, a cărei filială de software pentru proiectarea de cipuri are sediul în Oregon (SUA), a anunțat că a „restabilit accesul deplin” la software-ul și șa tehnologia restricționate recent și a reluat vânzările și asistența clienților chinezi. De asemenea, alți doi dezvoltatori de software, Synopsys și Cadence, vor face același lucru.
Măsurile restrictive, aplicate atât dezvoltatorilor de software EDA, cât și industriei de etan, fuseseră introduse de administrația condusă de Donald Trump ca reacție la decizia Chinei din aprilie de a suspenda exporturile de pământuri rare și de magneți asociați, o resursă esențială pentru mai multe industrii strategice.
Decizia Beijingului a fost parte a unui val de represalii față de taxele vamale impuse de Washington și a provocat perturbări majore în lanțurile de aprovizionare globale, afectând producătorii de automobile, industria aerospațială, companiile de semiconductori și contractorii din domeniul apărării, informează CNBC. Disputa risca, de asemenea, să blocheze complet progresul unui posibil acord comercial între cele două mari economii ale lumii.
Ministerul Comerțului din China a anunțat că, în urma unor consultări bilaterale, s-a stabilit un cadru comun. Astfel, China va evalua cererile de export pentru produse controlate, iar SUA se angajează să retragă măsurile restrictive echivalente.