Piața de vehicule electrice din China, cea mai mare din lume, se confruntă cu o competiție acerbă și o supracapacitate tot mai evidente.
Un studiu recent arată că doar 15 dintre cele 129 de mărci chineze care produc mașini cu emisii zero și hibride plug-in (PHEV) ar putea rămâne viabile din punct de vedere financiar până în 2030.
Foto: BYD
Concurența acerbă din sectorul NEV (n.n. – Vehicule cu Energie Nouă) va duce la consolidări și, inevitabil, la ieșirea de pe piață a numeroase companii care nu reușesc să fie profitabile.
Potrivit raportului publicat de compania de consultanță AlixPartners, preluat de Tech in Asia, cele 15 mărci cu potențial de supraviețuire ar urma să dețină împreună aproximativ 75% din piața NEV din China la sfârșitul actualului deceniu. Studiul nu a menționat explicit numele acestor producători, dar a precizat că fiecare dintre aceștia va avea vânzări medii de peste un milion de unități anual.
Totuși, Stephen Dyer, liderul diviziei auto din Asia a AlixPartners, consideră că procesul de consolidare va fi mai lent decât în alte regiuni ale lumii. Acest lucru este urmarea intervenției posibile a autorităților locale, care ar putea susține mărci neviabile din motive economice și sociale, precum menținerea locurilor de muncă și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.
„China este una dintre cele mai competitive piețe NEV din lume, unde se desfășoară războaie ale prețurilor, ritmul inovației este accelerat, iar noii producători ridică constant nivelul așteptărilor”, a afirmat Dyer.
Acest climat a stimulat avansuri tehnologice și reduceri semnificative de costuri, dar a și creat dificultăți majore pentru companiile care nu reușesc să atingă o rentabilitate sustenabilă.
În prezent, piața auto chineză, cea mai mare din lume, este afectată de o supracapacitate majoră și de o competiție intensă pe preț, factori care pun presiune uriașă asupra marjelor de profit. În afara companiilor BYD și Li Auto, nici un alt constructor chinez de vehicule electrice listat la bursă nu a fost profitabil pe întregul an.
Autoritățile chineze au cerut în mod explicit oprirea războiului prețurilor, însă Dyer estimează că aceste practici vor continua în forme indirecte, prin subvenții ascunse sau finanțări avantajoase oferite clienților, în locul reducerilor evidente de prețuri.
Studiul subliniază, de asemenea, și că rata de utilizare a capacității de producție în fabricile auto din China a scăzut la doar 50% în 2024, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, ceea ce afectează serios rentabilitatea operațiunilor, subliniază agenția Reuters.
Cu toate acestea, industria auto chineză a dezvoltat un model operațional mai eficient. Comparativ cu rivalii lor internaționali, producătorii din China pot lansa modele noi pe piață de două ori mai rapid, cu investiții reduse cu până la 50% și costuri mai mici cu 30%. Drept urmare, se estimează că aceștia vor ajunge să controleze 67% din piața internă în 2025, în timp ce mărcile străine vor continua să piardă cotă de piață.
În același timp, exporturile și extinderea internațională capătă tot mai multă importanță. Se estimează că producătorii chinezi își vor dubla cota de piață în Europa, atingând 10% până în 2030, mai ales după deschiderea unor noi uzine pe Bătrânul Continent. În același interval, aceștia ar putea produce anual cu până la 800.000 de vehicule mai mult în Europa, în timp ce companiile europene ar putea închide fabrici care au o capacitate de producție de 400.000 de unități.