Tot mai mulți români aleg să își organizeze vacanțele pe cont propriu, evitând astfel să mai apeleze la agențiile de turism.
Ei preferă flexibilitatea și controlul direct asupra bugetului, după cum arată un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research (RMR), evitând serviciile turistice prin agenții.
Conform datelor publicate de RMR, 44% dintre români aleg să-și organizeze singuri vacanțele, rezervând direct transportul și cazarea. În schimb, 28% dintre folosesc exclusiv platformele online, precum Booking sau Airbnb, opțiune preferată în special de tinerii sub 35 de ani (35%). Principalii factori care influențează modul de organizare a concediului sunt bugetul disponibil (72%), destinația și durata sejurului (51%) și nivelul de confort dorit (44%).
„Pe măsură ce sezonul estival atinge apogeul, unii români se bucură deja de vacanțele planificate din timp, în timp ce alții abia acum încep să-și contureze planurile pentru concediul principal”, se menționează în raportul Reveal Marketing Research.
Cercetarea realizată de RMR scoate în evidență obiceiurile și preferințele românilor atunci când vine vorba despre planificarea concediilor. Astfel, 44% dintre respondenți declară că preferă să planifice individual vacanțele, în special persoanele de peste 55 de ani (53%), în timp ce 28% dintre români apelează exclusiv la platforme de rezervări online, iar 15% combină organizarea pe cont propriu cu serviciile oferite de agențiile de turism. Doar 13% dintre români își organizează vacanța exclusiv printr-o agenție de turism.
Vacanțele prin agenții de turism sunt apreciate în special pentru ușurința în planificare (62%), pentru siguranța transportului și a cazării (57%) și pentru sprijinul oferit în cazul unor probleme (38%). Totodată, mulți români apelează la agenții datorită faptului că, în acest fel, au acces la oferte speciale și reduceri (49%), pachetele all-inclusive convenabile (46%) și confortul pe care îl oferă (42%). Aceste aspecte sunt mai des întâlnite în rândul persoanelor cu venituri mai mari și al celor cu vârste între 45 și 55 de ani.
Pe de altă parte, costurile mai ridicate (58%), itinerariile rigide (48%) și oferta limitată la anumiți furnizori (41%) reprezintă principalele dezavantaje menționate de români în legătură cu vacanțele organizate prin intermediul agențiilor.
Organizarea individuală este varianta preferată datorită libertății de explorare (51%), posibilității de a stabili un traseu personalizat (47%) și evitării comisioanelor agențiilor (46%). Aceste motive sunt invocate mai frecvent de bărbați, care tind să aprecieze mai mult autonomia și controlul asupra propriilor planuri de vacanță, mai precizează sursa citată.
Potrivit directorului general al Reveal Marketing Research, Marius Luican, „românii devin din ce în ce mai sofisticați în alegerile lor legate de vacanță, iar factorii precum controlul asupra bugetului și flexibilitatea sunt esențiali. În același timp, se observă o nevoie tot mai mare de siguranță și de confort, mai ales în rândul familiilor sau al celor de vârstă mijlocie au mai înaintată”.
Studiul subliniază faptul că deciziile privind organizarea vacanței reflectă un echilibru tot mai complex între dorința de libertate și nevoia de siguranță. În acest context, jucătorii din industria turismului sunt nevoiți să își adapteze ofertele, combinând flexibilitatea cu servicii personalizate și eficiente, pentru a răspunde cerințelor variate ale turiștilor români.