Arabia Saudită se afirmă tot mai puternic pe scena turismului global, conturându-și o strategie clară și ambițioasă pentru dezvoltarea acestui sector până la finalul deceniului.
Această țară investește masiv și planificat, respectând un plan forate bine pus la punct, care vizează consolidarea unei industrii sustenabile și inovatoare, stabilind un model pentru alte țări emergente, chiar și fără constrângeri financiare.
Fotografii: Shutterstock
Turismul își revine rapid și specialiștii se așteaptă ca acest sector să contribuie cu aproape 11 trilioane de euro, echivalentul a circa 10% din PIB, la economia globală în acest an. Până în 2035, această cifră ar putea ajunge la 15 trilioane de euro.
Odată cu această creștere, apar și o serie de presiuni, de la schimbările climatice și perturbările legate de inteligența artificială, până la decalajele de competențe ale forței de muncă și schimbarea așteptărilor călătorilor.
Ei bine, Arabia Saudită speră să ajute sectorul turistic să depășească aceste provocări cu o nouă inițiativă. Este vorba despre Tourise, o nouă platformă care își propune să unească sectoarele public și privat, de la factori de decizie și experți în sustenabilitate, până la antreprenori și investitori, informează Euronews.
Având ca scop atragerea a 50 de milioane de vizitatori internaționali până în 2030, regatul preconizează o creștere rapidă a sectorului său turistic. Până în 2032, se așteaptă ca trei milioane de persoane din Arabia Saudită sau aproximativ 17% din populație să lucreze în această industrie, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism.
Susținut de un consiliu consultativ la nivel înalt, Tourise va găzdui primul său summit la Riyadh în luna noiembrie. Evenimentul se va concentra pe teme precum turismul bazat pe inteligență artificială, investițiile și inovația, precum și pe construirea unui sector mai incluziv și mai rezilient.
Arabia Saudită și-a depășit obiectivul turistic Vision 2030 cu șapte ani înainte de termen, primind 100 de milioane de vizitatori interni și străini. De atunci, regatul a ridicat ștacheta, stabilind un nou obiectiv de 150 de milioane de turiști până în 2030, consolidându-și și mai mult poziția ca destinație globală de prim rang.
Această țară își va dezvolta sectorul turistic cu obiective clare până la finalul deceniului. Printre cele mai importante inițiative se numără Proiectul Mării Roșii, o serie de resorturi luxoase construite în armonie cu mediul natural, și AMAALA, o destinație exclusivistă axată pe turismul de wellness și protecția biodiversității marine.
De asemenea, Qiddiya se ridică ca un pol cultural și de divertisment de anvergură, menit să devină un reper mondial pentru experiențe sportive și recreative. Aceste proiecte captivează prin design și experiențe și sunt și profund ancorate în principiile sustenabilității și regenerării ecosistemelor.
Diversitatea ofertei turistice saudite este întregită de festivaluri internaționale precum „Winter at Tantora” în AlUla, dar și de activități autentice precum drumețiile prin deșert și scufundările în Marea Roșie. În plus, va exista turism cultural în locuri istorice precum Diriyah și Najran, care ilustrează potențialul vast al regatului saudit, notează Visit Saudi.