Prima pagină » Trump ar putea declanșa un nou șoc pe piețele financiare, avertizează investitorii

Trump ar putea declanșa un nou șoc pe piețele financiare, avertizează investitorii

Trump ar putea declanșa un nou șoc pe piețele financiare, avertizează investitorii
Trump ar putea declanșa un nou șoc pe piețele financiare, avertizează investitorii / Foto: Unsplash

Recordurile atinse de acțiunile americane maschează riscurile pe care Donald Trump le reprezintă pentru cea mai mare economie a lumii, avertizează investitori de calibru și bancheri de rang înalt, care remarcă o „complezență” tot mai periculoasă în piețele financiare. Executivi seniori de la instituții relevante, precum Amundi și JPMorgan Chase, spun că piețele, animate de optimism, evaluează superficial probabilitatea ca președintele SUA să renunțe la politicile care amenință direct stabilitatea financiară a țării.

„Este destul de clar pentru mine că ceea ce vedem este, de fapt, o mare doză de complezență în ceea ce privește pariul Taco”, a declarat Vincent Mortier, directorul de investiții al Amundi — cel mai mare administrator de active din Europa — referindu-se la o narațiune populară pe Wall Street potrivit căreia „Trump dă mereu înapoi”, a adăugat el, citat de Financial Times.

Trump ar putea declanșa un nou șoc pe piețele financiare

Pariul Taco („Taco trade”) este o metaforă folosită pe Wall Street pentru ideea că Donald Trump amenință adesea cu politici economice dure, precum tarifele vamale, dar, în final, cedează sau le moderează, evitând confruntarea. Investitorii care mizează pe acest pariu presupun că Trump „dă înapoi” de fiecare dată și că piețele nu vor fi afectate semnificativ pe termen lung. Jamie Dimon, CEO al JPMorgan și una dintre cele mai influente voci din finanțele americane, este, la rândul său, tentat să creadă că nu poți miza la infinit pe Taco, așa că declarațiile lui confirmă, mai degrabă, îngrijorările: „Din păcate, cred că există o stare de complezență în piață”.

„Piața pornește de la premisa că multe dintre aceste politici tarifare vor dispărea, ori, eu nu prea cred că se va întâmpla asta”, a declarat un fost oficial de rang înalt din administrația Trump. „Trump a fost întotdeauna un susținător al tarifelor”.

Indicele S&P 500 a crescut cu aproximativ 30% față de minimul atins în aprilie, după ce Trump a suspendat valul de tarife anunțat în cadrul faimosului său eveniment „Ziua Eliberării”. Acțiunile americane au ignorat în mare parte și noua rundă de amenințări tarifare, lansată săptămâna aceasta de Trump și direcționată către economii majore, precum Japonia, Coreea de Sud, Canada și Brazilia.

Trump a insistat că își va respecta angajamentul de a impune, începând cu 1 august, tarife „reciproc echivalente” semnificative și a promis că nu va exista „nicio prelungire”, în absența unor acorduri comerciale. Până în prezent, doar trei țări — Marea Britanie, China și Vietnam — au încheiat astfel de acorduri.

Noutăți pe piețele financiare nebancare. Ce a decis ASF în ultima ședință

Va căuta să evite Trump volatilitatea?

Departamentele de analiză ale mai multor bănci de pe Wall Street le-au transmis clienților că, cel mai probabil, Trump va atenua măsurile tarifare cele mai dure, evitând astfel o nouă criză de volatilitate pe piețe. Această viziune optimistă a contribuit la menținerea estimărilor cu privire la volatilitate la un nivel scăzut pe piețele de acțiuni și obligațiuni din SUA și a redus costurile de împrumut pentru companiile americane.

Goldman Sachs a remarcat, vineri, că „problemele de credibilitate pot explica reacția mai temperată” a piețelor la valul de anunțuri tarifare din această săptămână, comparativ cu tumultul înregistrat la începutul lunii aprilie. Indicele S&P 500 a închis la un nou maxim istoric joi și a înregistrat doar variații minore vineri.

Unii bancheri și investitori sunt, însă, tot mai îngrijorați de posibilitatea ca președintele să surprindă piețele și să-și ducă amenințările până la capăt.

 „Este o dinamică surprinzătoare, în sensul că sentimentul Taco pare să dispară. Tarifele menținute sunt destul de ridicate. Și, totuși, piețele par să nu țină cont. Va veni oare o zi a socotelilor?”, se întreabă Robert Tipp, director al diviziei de obligațiuni globale la PGIM, citat de Financial Times.

Participanții avertizează că nu doar tarifele comerciale pot genera o nouă undă de șoc

Trump a exercitat presiuni constante asupra președintelui Rezervei Federale, Jay Powell, pentru a reduce dobânzile, o intervenție percepută ca o atingere la adresa independenței băncii centrale. În același timp, Congresul a adoptat proiectul bugetar promovat de președinte, care, potrivit estimărilor unor analiști independenți, va adăuga trilioane de dolari la datoria publică în anii următori.

Aceste îngrijorări s-au extins și în piața valutară, dolarul american înregistrând cel mai slab prim semestru din 1973 încoace. Unii bancheri și investitori se tem că urmează tensiuni și mai adânci. Amundi menține o expunere subponderată pe dolar „în majoritatea portofoliilor”, așa cum a spus Mortier, prognozând o depreciere a monedei americane în raport cu alte valute majore.

Un executiv de rang înalt de la o mare bancă americană a declarat că politicile administrației Trump și reforma fiscală „au erodat percepția generală că America este un depozit sigur și stabil de valoare”. Acesta a explicat că investitorii își reevaluează ca niciodată până acum expunerea pe SUA, iar mulți recunosc, în privat, că „prima de risc zero” a pieței americane a scăzut.

Principala preocupare rămâne, însă, creșterea explozivă a deficitului SUA: „Este cel mai mare deficit în timp de pace de la al Doilea Război Mondial încoace. Matematica e simplă — cheltuiește ceva mai puțin, colectează ceva mai mult — dar tergiversarea lovește în piața obligațiunilor și, în cele din urmă, în dolar”.

Un alt executiv de la o bancă globală a fost de acord că SUA și-a pierdut statutul de „refugiu sigur”. „America rămâne o piață importantă, dar costurile de operare aici au crescut semnificativ”, a spus el.

El a adăugat că se simte și o îngrijorare crescândă privind climatul politic general, inclusiv în ceea ce privește statul de drept.

„Atacurile recente la adresa firmelor de avocatură, asupra presei și a universităților sunt îngrijorătoare pentru investitorii globali, care, până acum, credeau că asemenea lucruri se întâmplă doar pe piețele emergente, nu în cea mai mare și aparent cea mai stabilă economie a lumii”, a declarat bancherul.

Alte articole importante
Soluții de la Marea Negră. ADN-ul viking dezvăluie secretul unei mutații anti-HIV apărute acum 9.000 de ani
Analize
Soluții de la Marea Negră. ADN-ul viking dezvăluie secretul unei mutații anti-HIV apărute acum 9.000 de ani
ADN-ul viking dezvăluie o descoperire istorică: varianta CCR5 delta 32, astăzi asociată protecţiei împotriva HIV, a apărut acum circa 9.000 de ani, într-o populaţie străveche de lângă Marea Neagră. Un studiu internaţional de amploare rescrie istoria evoluţiei umane şi arată cum această mutaţie rară a devenit un avantaj adaptiv crucial, influenţând rezistenţa la boli şi […]
Louis Vuitton a căzut pradă hackerilor. Datele clienților din Marea Britanie, compromise
Companii
Louis Vuitton a căzut pradă hackerilor. Datele clienților din Marea Britanie, compromise
Louis Vuitton, brandul de lux francez din portofoliul grupului LVMH, a anunțat că datele clienților din Marea Britanie au fost furate în urma unui atac cibernetic. Acesta este cel mai recent incident dintr-o serie de breșe care au vizat gigantul de modă în ultimele luni, subliniind vulnerabilitățile tot mai mari ale marilor companii în fața […]
Africa antică, maestră a adaptării: Lecții milenare de sustenabilitate pentru criza climatică actuală
Analize
Africa antică, maestră a adaptării: Lecții milenare de sustenabilitate pentru criza climatică actuală
Africa antică ne învață cum să supraviețuim schimbărilor climatice: o cercetare recentă, publicată în One Earth, evidențiază strategiile flexibile și sustenabile dezvoltate de comunitățile africane de-a lungul a peste 11.000 de ani, oferind modele valoroase pentru adaptarea globală la crizele de mediu actuale. O nouă cercetare revoluționară, publicată în prestigioasa revistă One Earth, dezvăluie că […]
Cartea de identitate electronică transformă Iașul în pionier al digitalizării – cereri record și inovație pentru toate vârstele
Analize
Cartea de identitate electronică transformă Iașul în pionier al digitalizării – cereri record și inovație pentru toate vârstele
Introducerea cărții de identitate electronice transformă Iașul în pionier al digitalizării administrației din România. Cererile pentru noul act s-au dublat în timp record, iar printre primii beneficiari se numără deja un bebeluș de doar 7 luni. Documentul, cu dimensiunea unui card bancar, promite siguranță sporită, acces rapid la servicii și mobilitate europeană fără pașaport, dar […]
Sonda solară Parker scrie istorie: oferă cele mai apropiate imagini ale Soarelui și dezvăluie originea vântului solar
Analize
Sonda solară Parker scrie istorie: oferă cele mai apropiate imagini ale Soarelui și dezvăluie originea vântului solar
Sonda solară Parker a NASA a sfidat gravitația și radiația solară și trimite imagini și date fără precedent, capabile să rescrie toate manualele de fizică solară și să protejeze tehnologia modernă de amenințările nevăzute ale „vremii spațiale”. NASA a publicat, în premieră, cele mai apropiate imagini realizate vreodată ale Soarelui, captate de sonda solară Parker […]
România intră de la 1 august într-un nou val de scumpiri, cu accize și TVA majorate, inflație accelerată și risc crescut de recesiune
România intră de la 1 august într-un nou val de scumpiri, cu accize și TVA majorate, inflație accelerată și risc crescut de recesiune
România se confruntă, începând cu 1 august, cu presiuni suplimentare asupra economiei, odată cu intrarea în vigoare a noilor accize și a cotelor majorate de TVA, într-un moment în care inflația atinge maximele ultimilor ani. Specialiștii avertizează că impactul fiscal va fi imediat, iar prețurile la alimente, energie și servicii vor crește accelerat, accentuând riscul […]