Bursele europene au atins, joi, noi maxime istorice, impulsionate de optimismul investitorilor privind evoluția negocierilor comerciale dintre SUA și partenerii săi.
În ciuda incertitudinilor legate de tarifele vamale, piețele au reacționat pozitiv, semnalând încredere în perspectivele economice globale.
Foto: Shutterstock
În jurul orei 7:30 GMT, indicele principal al bursei din Frankfurt, DAX, înregistra o creștere de 0,29%, atingând un nou record de 24.639,10 puncte, peste precedentul maxim de 24.549,56 puncte stabilit miercuri. La Londra, indicele FTSE 100 a urcat cu 0,85%, ajungând la un nou maxim istoric de 8.944,40 puncte. În același timp, indicele CAC 40 al bursei pariziene a crescut cu 0,64%, până la 7.925,24 puncte, rămânând însă sub vârful istoric de 8.259,19 puncte, atins pe 10 mai 2024, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Faptul că Statele Unite continuă negocierile cu Uniunea Europeană este interpretat de piețe ca un semnal de stabilitate. În plus, deși anumite tarife vamale sunt deja în vigoare, economia globală își menține o traiectorie de creștere”, a explicat Jochen Stanzl, analist la CMC Markets.
Potrivit Ipek Ozkardeskaya, analistă la Swissquote Bank, „până acum, tarifele vamale variau între 25% și 50%, cu excepția Marii Britanii, care a reușit să negocieze un tarif de sub 10%. Uniunea Europeană așteaptă încă o decizie oficială privind propriile tarife”.
Uniunea Europeană își propune să limiteze tarifele aplicate produselor europene la 10%, față de nivelul de 20% anunțat în aprilie, vizând în același timp scutiri pentru industrii strategice precum aeronautica, cosmeticele și băuturile alcoolice.
Investitorii analizează și declarațiile președintelui SUA, Donald Trump, privind extinderea tarifelor vamale către alte țări, inclusiv Brazilia. Liderul de la Casa Albă a confirmat, miercuri seară că, începând cu 1 august, va fi impus un tarif de 50% pentru importurile de cupru, transmite CNBC.
Aceasta este o decizie considerată semnificativă având în vedere aplicațiile industriale extinse ale acestui metal, după cum afirmă analistul Jim Reid. Dacă tarifele impuse de Statele Unite vor fi implementate este de așteptat ca produsele care conțin cupru, cum ar fi automobilele și electrocasnicele, să se scumpească.
Pe piața criptomonedelor, bitcoin a depășit miercuri seara pentru prima dată pragul de 112.000 de dolari, stabilind un nou record istoric. În ceea ce privește piețele de materii prime, barilul de țiței WTI din SUA a scăzut cu 0,12%, ajungând la 68,23 dolari, în timp ce țițeiul Brent din Marea Nordului a înregistrat o scădere de 0,21%, până la același nivel.
Între timp, prețul unciei de aur (31,1 grame) a crescut cu 0,41%, atingând 3.327 de dolari.