Uniunea Europeană (UE) ia în considerare activarea unei măsuri comerciale extreme, cunoscută sub numele de „bazooka comercială”.
Măsura ar reprezenta un răspuns la intenția lui Donald Trump de a impune tarife de 30% asupra importurilor din blocul comunitar.
Foto: Colaj Freepik
Uniunea Europeană este pe punctul de a utiliza Instrumentul Anti-Coerciție (ACI). Acesta este caracterizat drept o „opțiune nucleară” pentru a încerca să descurajeze disputele comerciale, în contextul în care amenințarea unei taxe vamale de 30% asupra importurilor din UE este din ce în ce mai mare.
Adoptat în 2023, ACI ar putea fi folosit pentru prima dată în cazul în care negocierile dintre Bruxelles și Washington vor eșua până la data de 1 august, fiind vizate inclusiv marile companii digitale americane. Potrivit CNBC, Franța, Germania și alte state membre ale UE par dispuse să sprijine folosirea acestui instrument în cazul în care nu se va ajunge la un acord comercial până la termenul-limită. Deși negocierile ar putea continua și după această dată, Casa Albă a transmis că tarifele vor fi aplicate dacă nu există un progres clar până la acea dată.
Instrumentul Anti-Coerciție a fost creat pentru a apăra UE în fața tentativelor statelor terțe de a influența deciziile sale politice sau economice prin măsuri comerciale agresive. ACI prevede un răspuns gradual, de la dialog diplomatic, până la impunerea unor măsuri restrictive precum tarife vamale, controale asupra importurilor și exporturilor, limitarea investițiilor străine directe sau interzicerea accesului la licitațiile publice din UE.
Deși nu a fost activat niciodată până acum, ACI este văzut ca un mijloc de descurajare, menit să demonstreze determinarea Bruxelles-ului de a-și apăra suveranitatea economică.
În cazul în care tensiunile escaladează, Comisia Europeană ar putea aplica restricții și în sectoarele unde SUA are un excedent comercial față de UE, în special serviciile digitale. Astfel, companii precum Amazon, Microsoft, Netflix sau Uber ar putea fi afectate de limitări privind funcționarea în spațiul european, informează Reuters.
Oficialii europeni au transmis că orice reacție va fi „proporțională, țintită și temporară”, valabilă doar atâta timp cât persistă acțiunile considerate coercitive. Pentru activarea formală a ACI este necesară o investigație și aprobarea cu majoritate calificată în Consiliul UE, cel puțin 15 dintre cele 27 de state membre.
În paralel, UE încearcă să obțină un compromis cu Washington, o propunere care implică un tarif general de 10%, cu posibile excepții și cote pentru sectoarele strategice precum industria auto, agricultură, utilaje și sectorul aerospațial.
Potrivit unui raport al Eurasia Group, dacă tarifele depășesc pragul de 15%, este foarte probabil ca UE să riposteze. În cazul în care Trump insistă asupra impunerii unor tarife de 30%, Bruxelles-ul ar putea răspunde cu taxe aplicate unor exporturi americane în valoare de 116 miliarde de euro, precum și prin activarea ACI.
„Franța, Spania și alte state membre susțin un răspuns ferm. Comisia Europeană ar putea începe cu tarife pe bunuri, iar dacă escaladarea continuă, ar putea impune restricții asupra achizițiilor publice sau a serviciilor digitale americane”, spun analiștii Eurasia Group.
O decizie finală ar putea fi luată în zilele următoare, în funcție de rezultatul negocierilor în curs între Bruxelles și Washington.