Starbucks impune o nouă regulă dură pentru angajații din corporație: începând din octombrie, prezența fizică la birou este obligatorie patru zile pe săptămână. Cei care nu acceptă noua politică pot pleca cu o plată unică compensatorie.
CEO-ul Starbucks, Laxman Narasimhan, a anunțat că începând cu noul an fiscal, care începe în octombrie, angajații corporatiști vor fi obligați să lucreze de la birou patru zile pe săptămână – de luni până joi. Măsura se aplică celor care lucrează în centrele de suport din Seattle și Toronto, dar și în alte birouri regionale din America de Nord.
Potrivit mesajului transmis angajaților, Narasimhan susține că „prezența fizică permite schimbul mai eficient de idei, rezolvarea creativă a problemelor și o viteză crescută în luarea deciziilor”. De asemenea, el a subliniat importanța reconectării umane pentru cultura organizațională a companiei.
„Avem nevoie de toate aceste lucruri mai mult ca oricând, în efortul de a redresa businessul”, a mai adăugat acesta.
Pentru angajații care nu sunt de acord cu noua regulă și aleg să plece, aceștia vor primi o sumă de bani sub formă de compensație unică, scrie Business Insider.
„Înțelegem că nu toată lumea va fi de acord cu această abordare. Dar, având în vedere provocările pe care le avem în față și faptul că Starbucks este construit pe conexiune umană, credem că este direcția corectă”, a transmis Narasimhan.
Decizia vine pe fondul unei serii de acțiuni care au vizat îmbunătățirea performanțelor operaționale și financiare ale companiei – de la modificarea politicii privind accesul la toalete pentru clienți, până la creșterea numărului de angajați în cafenele pentru îmbunătățirea serviciului. Cu toate acestea, rezultatele nu s-au făcut încă simțite – în al doilea trimestru fiscal al anului, Starbucks a raportat o scădere de 1% a vânzărilor, ceea ce a crescut presiunea asupra echipei executive.
O altă schimbare importantă îl vizează chiar pe Narasimhan. La preluarea mandatului, în septembrie 2023, acesta a fost criticat pentru faptul că își păstra reședința în California de Sud, de unde călătorea cu avionul către sediul din Seattle. În cele din urmă, Starbucks a anunțat că CEO-ul locuiește acum în Seattle și are biroul său în sediul central.
Această mutare este menită să arate angajaților că regulile sunt valabile pentru toți, inclusiv pentru conducerea de vârf. De altfel, Starbucks încearcă să-și redefinească cultura corporatistă într-un climat post-pandemic, în care multe companii mari încearcă să readucă echipele fizic la birou, pe fondul scăderii productivității.