Escaladarea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană riscă să lovească în plin industria auto europeană, iar Volvo se numără printre constructorii direct afectați.
Într-un context în care președintele american Donald Trump a anunțat posibilitatea aplicării unor taxe vamale de 50% pentru produsele din UE, începând cu 1 iunie, directorul general al companiei scandinave avertizează că aceste măsuri ar putea face imposibilă vânzarea anumitor modele în SUA.
Fotografii: Shutterstock
Într-o declarație oferită agenției Reuters, Hakan Samuelsson a subliniat faptul că un astfel de tarif ar putea scoate de pe piața americană modelul electric EX30. În momentul de față, acesta este cel mai accesibil vehicul din portofoliul Volvo și este produs în Belgia.
Clienții din Statele Unite ar urma să suporte o parte semnificativă din costurile majorate, ceea ce ar afecta competitivitatea brandului suedez în segmentul entry-level al mașinilor electrice.
Cu toate acestea, șeful de la Volvo se arată optimist în privința reluării dialogului între Bruxelles și Washington: „Sunt convins că se va ajunge la o înțelegere. Niciuna dintre părți nu câștigă din blocarea comerțului transatlantic”, a afirmat Samuelsson.
Volvo a lansat crossover-ul electric EX30 în China, în 2023, înainte de a începe producția acestuia în Belgia. Pe piața americană, producătorul suedez a fixat un preț de pornire de 34.950 de dolari, iar un tarif de suplimentar de 50% i-ar distruge competitivitatea, potrivit Motor1.
Anunțul legat de posibilele tarife a influențat deja piața auto, în senzul în care acțiunile companiei Volvo Cars au înregistrat o scădere de aproximativ 5% în prima parte a zilei de vineri.
Marca din Goteborg, care este deținută majoritar de grupul chinez Geely Holding, operează în prezent două fabrici în Europa: una în Suedia și cealaltă în Belgia. În plus, constructorul are în plan construirea unei noi uzine în Slovacia până în 2026, ca parte a obiectivului său strategic de a ajunge la o producție anuală de 1,2 milioane de vehicule, dintre care jumătate electrice.
Volvo nu este singura companie auto care mută presiunea costurilor către clienți. Subaru a aplicat recent scumpiri pe întreg portofoliul său, iar Aston Martin a anunțat majorări de preț pentru toate modelele sale. Ford Maverick, până nu demult o opțiune accesibilă, pornește acum de la circa 30.000 de dolari. Deși a estimat că noile tarife vor genera pierderi de până la 5 miliarde de dolari, General Motors susține că nu va reflecta aceste costuri în prețurile finale ale vehiculelor.
O eventuală suprataxare a importurilor ar putea complica nu doar planurile de extindere ale Volvo, ci și tranziția industriei auto europene către electromobilitate. Astfel, s-ar pune în pericol accesul consumatorilor americani la modele cu emisii zero accesibile produse în UE.