Bitcoin a urcat, temporar, peste pragul de 112.000 dolari miercuri după-amiază, atingând un nou maxim istoric. Totuși, analiștii avertizează că raliul ar putea să își piardă suflul, mai ales dacă tensiunile comerciale se accentuează, se arată într-o analiză MarketWatch. Intrările semnificative în ETF-urile Bitcoin — în valoare de peste 1,2 miliarde dolari doar de la începutul lunii iulie — indică o participare instituțională tot mai agresivă, potrivit raportărilor coingape.com. Pe de altă parte, posibilele tarife comerciale – amânate sau extinse de administrația Trump – au generat corecții, evidențiind fragilitatea raliului BTC în fața știrilor geopolitice.
Cea mai valoroasă criptomonedă din lume, Bitcoin (BTCUSD), a atins miercuri după-amiază nivelul de 112.022 dolari, conform datelor FactSet — un nou record absolut — înainte de a retrage ușor până în zona 111.199 dolari.
„Până acum, pare mai degrabă o retestare a maximului anterior, din 22 mai, dar s-a confruntat cu presiuni de vânzare la acel nivel”, a explicat John Glover, director de investiții la platforma de creditare cripto Ledn și fost director general la Barclays Investment Bank, într-un comentariu transmis către MarketWatch.
Potrivit lui Glover, unii investitori au început să își marcheze profiturile, în timp ce mai multe companii listate la bursă — inclusiv Trump Media & Technology Group (DJT) și GameStop (GME) — au anunțat recent intenții de a achiziționa bitcoin pentru a-l adăuga în rezervele de trezorerie.
„Va fi o luptă pentru a vedea cine are mai multă putere de foc”, a scris Glover.
Potrivit estimărilor lui Sid Powell, CEO și cofondator al companiei de administrare de active cripto Maple, traiectoria viitoare a raliului Bitcoin depinde, în mare măsură, de condițiile macroeconomice generale și de evoluțiile pe frontul comerțului internațional.
Dacă discuțiile comerciale eșuează înainte de termenul-limită de 1 august impus de președintele Donald Trump pentru finalizarea acordurilor comerciale, presiunile asupra Bitcoin ar putea crește, avertizează Powell. Pe de altă parte, un progres semnificativ în negocierile comerciale și o scădere a inflației – care ar determina Fed-ul să reia reducerea dobânzii de politică monetară – ar putea susține în continuare aprecierea criptomonedei.
Creșterea Bitcoin de miercuri a fost parțial alimentată de apetitul crescut pentru risc, după ce minutele ședinței Rezervei Federale din luna trecută au indicat că majoritatea oficialilor se așteaptă la cel puțin o reducere a dobânzii în acest an, a subliniat Powell. În plus, slăbiciunea recentă a dolarului american (DXY -0,17%) a contribuit la întărirea Bitcoinului, care este denominat preponderent în dolari, potrivit analiștilor de la QCP Capital.
Dow Jones Industrial Average (DJIA) a urcat cu +0,49%,
S&P 500 (SPX) cu +0,61%, marcând prima zi pozitivă din ultimele trei,
Nasdaq Composite (COMP) a încheiat ziua la un nou record istoric, atingând nivelul de 20.611,34 puncte.
BTCUSD: -0,65%
DJT (Trump Media & Technology Group): -1,14%
GME (GameStop Corp.): +1,93%
DXY (indicele dolarului american): -0,17%
DJIA (Dow Jones Industrial Average): +0,49%
S&P 500 (SPX): +0,61%
NASDAQ Composite (COMP): +0,94%