Într-un an marcat de creșterea inteligenței artificiale, restructurări masive și digitalizare accelerată, indicatorii tradiționali precum cifra de afaceri sau numărul de angajați nu mai reflectă fidel performanța economică reală.
O analiză realizată de BestBrokers, pe baza datelor financiare ale celor mai mari 235 de companii globale, ne arată care sunt liderii profitabilității per angajat și cum reușesc aceștia să transforme companii mici în motoare de venituri uriașe.
Foto: Bestbrokers.com
Spre exemplu, Apple depășește două milioane de dolari în venituri per angajat, în timp ce Nvidia a atins profituri record cu o forță de muncă redusă. Pe de altă parte, giganți ca Meta sau Goldman Sachs au ales să își optimizeze structura prin concedieri și restructurări, în efortul de a proteja marjele de profit și de a menține un nivel ridicat de eficiență, în pofida cererii mai slabe în anumite sectoare.
Capitalizarea bursieră este un indicator relevant al influenței economice. Cu toate acestea, experții de la BestBrokers au analizat două valori care reflectă mai bine performanța reală a unei afaceri moderne: venitul și profitul net/angajat.
Pe baza datelor financiare colectate de la 235 dintre cele mai mari companii din lume au fost calculate venitul și profitul/angajat prin raportarea cifrelor anuale la numărul total de salariați.
Cele mai profitabile 20 de companii globale, în funcție de profitul net/angajat, au generat împreună un câștig de aproximativ 535,36 miliarde de dolari, cu o forță de muncă totală de peste 738.000 de persoane. Asta înseamnă, în medie, 806.111 dolari profit net pe angajat.
Din topul global, 80% dintre companii au sediul în SUA, două sunt din China, iar Suedia și Arabia Saudită sunt reprezentate fiecare de câte o companie.
Fotografii: Unsplash
Profitul net/angajat (NIPE) a devenit un reper puternic al eficienței în era digitală, arătând cum poate o companie să transforme capitalul uman în profit. Este un instrument esențial mai ales în comparațiile între industrii, unde modelele de venit pot varia, dar rentabilitatea rămâne un obiectiv central.
De asemenea, utilizarea profitului anual net oferă o imagine mai stabilă a performanței, evitând distorsiunile cauzate de factori sezonieri precum sărbătorile sau lansările de produse, care pot afecta rezultatele trimestriale.
Nvidia, lider incontestabil în producția de cipuri pentru AI, ocupă prima poziție cu 2,024 milioane dolari profit net pe angajat. Și asta, deși se află abia pe locul al treilea în clasamentul capitalizării bursiere, cu 2,301 trilioane de dolari.
Deși nu are cel mai mare profit total, forța sa de muncă relativ redusă îi conferă un avantaj remarcabil în acest indicator. Nividia a fost singura companie care a înregistrat în 2024 un profit net de peste două milioane de dolari pe angajat, conform Manufacturing.net.
În ciuda impactului pe care îl are la nivel mondial, Nvidia are mult mai puțini angajați decât alți giganți din tehnologie ca Microsoft, Alphabet (Google) sau Apple. La finalul lui 2024, compania specializată în producerea de procesoare grafice pentru calculatoare, stații grafice și dispozitive electronice mobile avea doar 36.000 de angajați.
Totalul este de peste șase ori mai puțini decât Microsoft, care raportase 228.000 de salariați. Cererea uriașă pentru cipurile care alimentează AI-ul generativ, cloud computing-ul și machine learning-ul a propulsat compania în vârful clasamentului eficienței prin profitabilitate.
Pe locul al doilea se află Altria Group, un jucător important din industria tutunului, cu 1,816 milioane de dolari profit net pe angajat, care a fost realizat cu o echipă de numai 6.200 de angajați. Pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2024, Altria a raportat un profit net de 11,264 miliarde de dolari.
Podiumul este completat de fostul lider din 2023 Saudi Aramco, cel mai mare producător de petrol din lume, care a înregistrat un profit net de 1,61 milioane dolari pe angajat.
Nu toate companiile incluse în analiză au înregistrat performanțe remarcabile. Dintre cele 241 de firme evaluate, șapte au raportat pierderi pe angajat. De exemplu, Vertex Pharmaceuticals, liderul clasamentului din 2024, a avut o pierdere de 87.803 de dolari/angajat, cel mai probabil din cauza investițiilor mari în cercetare și dezvoltare.
Cea mai mare pierdere a înregistrat-o, însă, MicroStrategy, cu 760.535 dolari/angajat, urmată de Bristol-Myers Squibb, cu -262.405 dolari/angajat. Marii jucători din industria aerospațială, Boeing și Safran, au avut și ei pierderi per angajat de -69.041 dolari, respectiv -6.941 dolari, influențate, cel mai probabil, de întreruperile din lanțurile de aprovizionare și de incertitudinile economice globale.