Prima pagină » Ce este Xanthorox și cum poate fi folosită inteligența artificială în scopuri criminale

Ce este Xanthorox și cum poate fi folosită inteligența artificială în scopuri criminale

Ce este Xanthorox și cum poate fi folosită inteligența artificială în scopuri criminale

Pe măsură ce AI-ul devine tot mai accesibil și mai puternic, companiile și utilizatorii obișnuiți beneficiază de progresele rapide în generarea de conținut, automatizarea sarcinilor sau analiza datelor.

Cu toate acestea, apar și riscuri tot mai mari, iar lumea infracțională digitală descoperă un uriaș potențial în noile tehnologii.

Xanthorox, instrument de criminalitate cibernetică

Xanthorox

Un exemplu este Xanthorox, o nouă platformă de inteligență artificială, care se prezintă drept un instrument pentru criminalitate cibernetică. Dar, adevăratul pericol ar putea consta în cât de ușor pot fi construite și vândute astfel de sisteme de către oricine.

Mai mult decât atât, Xanthoros își afișează funcționalitățile aproape public, promițând instrumente de fraudă, phishing, ransomware și chiar deepfake-uri periculoase.

În luna aprilie au început să apară pe blogurile de securitate cibernetică o serie de rapoarte despre o platformă sofisticată pe bază de AI. Aceasta era descrisă ca un sistem personalizat creat în scop exclusiv criminal. În ciuda provenienței sale obscure și a numelui care sună periculos, platforma nu este chiar atât de necunoscută.

Dezvoltatorul AI-ului are o pagină GitHub, precum și un canal public pe YouTube, unde există înregistrări ale interfeței sale și descrierea „Acest canal este creat doar pentru distracție și conținut necunoscut”.

De asemenea, există o adresă de Gmail pentru Xanthorox, un canal Telegram care documentează dezvoltarea platformei și un server Discord, unde utilizatorii pot plăti cu criptomonede pentru a obține acces la platformă. Nu sunt necesare inițieri ascunse în forumuri criminale de pe dark web, ci doar un mesaj explicit de „criminalitate digitală”.

Deepfake-uri video și audio

Xanthorox poate genera deepfake-uri video și audio pentru a te înșela, imitând persoane pe care le cunoști, e-mailuri de tip phishing, pentru a-ți fura datele de autentificare sau coduri malware, pentru a pătrunde în computerul tău, și ransomware, pentru a te bloca afară până când plătești. Toate acestera sunt instrumente comune într-o industrie de escrocherii de miliarde de dolari.

Într-un videoclip postat de un creator, chatbot-ul răspunde chiar la întrebarea „cum se fabrică o bombă nucleară în subsolul casei”, spunând: „Vei avea nevoie fie de plutoniu-239, fie de uraniu îmbogățit”.

Astfel de cunoștințe nu sunt cu totul noi. Manualele universitare, căutările pe internet și AI-urile educaționale le-au transmis fără ca fabricarea bombelor nucleare în subsoluri să devină o industrie de mici dimensiuni, asta pentru că majoritatea oamenilor nu pot dobândi componentele necesare.

În ceea ce privește instrumentele de înșelăciune, ele sunt utilizate de mult timp înainte ca modelele actuale de inteligență artificială să fie disponibile. În schimb, înregistrarea de pe ecran este o mișcare publicitară care intensifică misterul platformei, la fel cum se întâmplă și cu multe dintre descrierile alarmiste ale acesteia pe blogurile de securitate cibernetică.

Nimeni nu a demonstrat deocamdată că Xanthorox semnalează o nouă generație de AI criminal, platforma și creatorul său necunoscut ridică semne de întrebare despre care afirmații sunt exagerate și care ar trebui să stârnească îngrijorare.

Jailbreak-ul AI, prima poartă către o piață neagră digitală

Eliminarea restricțiilor software, cunoscută sub numele de Jailbreaking, este o tehnică mainstream folosită încă din 2007, odată cu lansarea primului iPhone. App Store-ul nu exista pe atunci, iar hackerii care voiau să joace jocuri, să adauge tonuri de apel sau să schimbe operatorii de telefonie trebuiau să conceapă jailbreak-uri.

Când OpenAI a lansat la final de 2022 prima versiune de ChatGPT, alimentată de modelul său de limbaj mare GPT-3.5, jailbreak-ul a început imediat.

Apoi, odată cu apariția interfețelor de tip wrapper și a modelelor open-source lipsite de filtre de siguranță, au fost create platforme precum WormGPT și FraudGPT, care pun la dispoziția utilizatorilor instrumente de hacking la prețuri reduse, eliminând în mare parte necesitatea unor cunoștințe tehnice avansate.

Alte articole importante
AI-ul dă verdictul: topul facultăților care nu-ți mai aduc un job în 2025
Tehnologie
AI-ul dă verdictul: topul facultăților care nu-ți mai aduc un job în 2025
O analiză bazată pe date realizată cu ajutorul inteligenței artificiale arată care sunt specializările universitare considerate tot mai puțin relevante pe piața muncii actuală. Deși multe dintre aceste domenii au o valoare culturală și intelectuală incontestabilă, rata scăzută cu posibilitate de angajare și lipsa aplicabilității imediate le plasează în zone de risc din punct de […]
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Într-o eră în care inteligența artificială redefinește limitele medicinei, un nou algoritm bazat pe un banal selfie, dezvoltat în SUA, va transforma modul de evaluare a stării de sănătate a pacienților. Printr-o simplă fotografie a feței, sistemul poate estima vârsta biologică și chiar șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor de cancer. Un selfie, mai eficient […]
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z evită funcțiile de conducere pentru a-și proteja echilibrul emoțional
Generația Z pare să rescrie regulile jocului în lumea muncii: din ce în ce mai mulți tineri refuză să accepte roluri de conducere, preferând să își păstreze sănătatea mintală și echilibrul între viața personală și cea profesională. Specialiștii în cultura organizațională avertizează că acest fenomen, numit „conscious unbossing”, ar trebui să fie un semnal de […]
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Reclamele pentru junk food au efect puternic asupra copiilor
Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]