Cele mai profitabile companii din România au generat în decursul anului trecut impozite pe profit în valoare de peste un miliard de euro.
Singurii antreprenori care au reușit să țină pasul cu marii jucători din energie și retail din țara noastră au fost frații Pavăl, prin companiile Dedeman și Paval Holding.
Foto: OMV Petrom
Într-un peisaj economic dominat de corporații internaționale din energie și comerț, frații Pavăl rămân o prezență constantă în topul profitabilității. Prin Dedeman și Paval Holding, cei doi antreprenori români au înregistrat în 2024 profituri cumulate în valoare de peste 3,2 miliarde de lei, putându-se compara din punctul de vedere al performanței financiare cu giganți precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Lidl sau Kaufland.
În total, în decursul anului precedent, primele 25 de companii din România au raportat un profit net cifrat la aproximativ 29,27 miliarde lei, în creștere față de cele 27,97 miliarde lei din 2023. Creșterea de circa 1,3 miliarde lei reprezintă un avans de 4,63% de la un an la altul. De asemenea, aceste companii au plătit la bugetul de stat aproximativ 5,57 miliarde lei sub formă de impozit pe profit, echivalentul a peste 1,1 miliarde de euro.
Clasamentul a fost realizat pe baza bilanțurilor financiare depuse până la 7 iulie și procesate de platforma Termene.ro. Până la această dată, 824.068 de firme își depuseseră bilanțul pentru anul anterior, termenul limită fiind 31 mai.
Iată cum se prezintă topul celor mai profitabile companii din România în 2025:
Pe primele locuri în topul celor mai profitabile companii se află, ca de obicei, firme din domenii-cheie precum energie, petrol, gaze, retail și tutun. Liderul absolut rămâne OMV Petrom, cu un profit de peste 4,1 miliarde lei. Pe locurile următoare se află Hidroelectrica, cu 4 miliarde de lei, și Romgaz, cu 3 miliarde de lei. Cererea crescută și prețurile favorabile de pe piața europeană au contribuit semnificativ la aceste rezultate, mai precizează Termene.ro.
Retailul este, de asemenea, bine reprezentat în top, prin giganții Dedeman, Lidl și Kaufland. Alături de aceștia, companii din industria tutunului precum Philip Morris și JT International au raportat profituri de peste un miliard de lei. Creșterea profitabilității a fost alimentată de factori precum eficientizarea operațională, cererea internă puternică și structurile stabile de acționariat, fie acestea de stat ori cu capital străin, care au facilitat accesul la finanțare și la piețe internaționale.
Iată cum se prezintă top 5 al companiilor cu cele mai mari creșteri de profit în 2024 comparativ cu 2023: