Prima pagină » Cum arată topul celor mai profitabile companii din România în 2024

Cum arată topul celor mai profitabile companii din România în 2024

Cum arată topul celor mai profitabile companii din România în 2024
Foto: Pixabay

Cele mai profitabile companii din România au generat în decursul anului trecut impozite pe profit în valoare de peste un miliard de euro.

Singurii antreprenori care au reușit să țină pasul cu marii jucători din energie și retail din țara noastră au fost frații Pavăl, prin companiile Dedeman și Paval Holding.

Marile companii din România: care au fost cele mai profitabile

Cum arată topul cu cele mai profitabile companii din România în 2024

Foto: OMV Petrom

Într-un peisaj economic dominat de corporații internaționale din energie și comerț, frații Pavăl rămân o prezență constantă în topul profitabilității. Prin Dedeman și Paval Holding, cei doi antreprenori români au înregistrat în 2024 profituri cumulate în valoare de peste 3,2 miliarde de lei, putându-se compara din punctul de vedere al performanței financiare cu giganți precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Lidl sau Kaufland.

În total, în decursul anului precedent, primele 25 de companii din România au raportat un profit net cifrat la aproximativ 29,27 miliarde lei, în creștere față de cele 27,97 miliarde lei din 2023. Creșterea de circa 1,3 miliarde lei reprezintă un avans de 4,63% de la un an la altul. De asemenea, aceste companii au plătit la bugetul de stat aproximativ 5,57 miliarde lei sub formă de impozit pe profit, echivalentul a peste 1,1 miliarde de euro.

Clasamentul a fost realizat pe baza bilanțurilor financiare depuse până la 7 iulie și procesate de platforma Termene.ro. Până la această dată, 824.068 de firme își depuseseră bilanțul pentru anul anterior, termenul limită fiind 31 mai.

Iată cum se prezintă topul celor mai profitabile companii din România în 2025:

  1. OMV Petrom – 4,14 miliarde de lei profit (+200 de milioane de lei față de 2023), în scădere la afaceri și angajați. Acționar majoritar: OMV (51,16%).
  2. Hidroelectrica – 4,07 miliarde de lei profit (-2,28 miliarde de lei), afaceri în scădere. Statul deține 80,06%.
  3. Romgaz – 3,09 miliarde de lei profit (+441 milioane de lei), afaceri în scădere. Statul deține 70%.
  4. Nuclearelectrica – 1,71 miliarde de lei profit (-798 milioane de lei), scădere la afaceri și angajați. Statul deține 82,5%.
  5. Paval Holding – 1,65 miliarde de lei profit (-657 milioane de lei), un singur angajat, activează ca holding. Deținut de frații Pavăl.
  6. Dedeman – 1,64 miliarde de lei profit (+102 milioane de lei), afaceri și personal în creștere. Deținut de Paval Holding.

Companiile cu cele mai mari profituri în 2024

Pe primele locuri în topul celor mai profitabile companii se află, ca de obicei, firme din domenii-cheie precum energie, petrol, gaze, retail și tutun. Liderul absolut rămâne OMV Petrom, cu un profit de peste 4,1 miliarde lei. Pe locurile următoare se află Hidroelectrica, cu 4 miliarde de lei, și Romgaz, cu 3 miliarde de lei. Cererea crescută și prețurile favorabile de pe piața europeană au contribuit semnificativ la aceste rezultate, mai precizează Termene.ro.

Retailul este, de asemenea, bine reprezentat în top, prin giganții Dedeman, Lidl și Kaufland. Alături de aceștia, companii din industria tutunului precum Philip Morris și JT International au raportat profituri de peste un miliard de lei. Creșterea profitabilității a fost alimentată de factori precum eficientizarea operațională, cererea internă puternică și structurile stabile de acționariat, fie acestea de stat ori cu capital străin, care au facilitat accesul la finanțare și la piețe internaționale.

Iată cum se prezintă top 5 al companiilor cu cele mai mari creșteri de profit în 2024 comparativ cu 2023:

  1. E-Infra SA (București) – profit de 588,8 milioane de lei (+483,4 milioane de lei).
  2. Transelectrica SA – creștere de 372,3 milioane de lei, până la 585,9 milioane de lei.
  3. Fildas Trading SRL (Pitești) – creștere de 280,2 milioane de lei, până la 599,8 milioane de lei.
  4. Compania Națională Aeroporturi București SA – profit majorat cu 155,5 milioane de lei.
  5. Dedeman SRL (Bacău) – profit de 1,636 miliarde de lei, în creștere cu 102 milioane de lei.
Alte articole importante
Brazilia pariază pe inteligența artificială chineză și deschide un laborator revoluționar în Sertão
Analize
Brazilia pariază pe inteligența artificială chineză și deschide un laborator revoluționar în Sertão
Brazilia și China fac un pas major spre parteneriat tehnologic prin lansarea unui laborator comun de inteligență artificială dedicat agriculturii din cele mai aride zone ale Braziliei. Inițiativa, anunțată la summitul BRICS, marchează intrarea capitalului și expertizei chineze pe un teren strategic, dar ocolește aderarea la controversata Belt and Road. Brazilia și China au anunțat […]
Un euro puternic este o sabie cu două tăișuri
Un euro puternic este o sabie cu două tăișuri
Europa începe să guste, fie și temporar, din privilegiile — dar și din riscurile — asociate cu deținerea unei monede de rezervă globale puternice, se arată într-o analiză Financial Times. Euro, în mod tradițional umbrit de dominația dolarului american, pare să-și adjudece, mai nou, o poziție de forță, susținut de o serie de factori geopolitici, […]
UE pregătește stocuri strategice pentru pandemie, dezastre naturale și invazii militare. Ce include noua strategie
UE pregătește stocuri strategice pentru pandemie, dezastre naturale și invazii militare. Ce include noua strategie
Uniunea Europeană a lansat o strategie amplă pentru constituirea unor stocuri strategice de urgență cu alimente, medicamente, generatoare și materii prime, menite să asigure o mai bună pregătire în fața unor situații critice, precum o invazie militară, o pandemie sau un dezastru natural. Strategia UE pentru stocuri de urgență Comisia Europeană a prezentat, miercuri, primul […]
Piața imobiliară încetinește în România: vânzările de locuințe au scăzut cu 3,4% în primul semestru din 2025
Piața imobiliară încetinește în România: vânzările de locuințe au scăzut cu 3,4% în primul semestru din 2025
Piața imobiliară din România simte tot mai puternic efectele scăderii livrărilor de locuințe noi. În prima jumătate a anului 2025, vânzările de unități rezidențiale au scăzut cu 3,4% la nivel național, iar Bucureștiul, altădată epicentrul pieței, a înregistrat cel mai mare declin. Bucureștiul pierde teren pe piața imobiliară: scăderi alarmante și lipsă de stocuri noi […]
Caniculă pe continent. Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. Care este impactul economic?
Caniculă pe continent. Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. Care este impactul economic?
Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul Globului, spun specialiștii în climă, care pun această dinamică pe seama schimbărilor din regiunea Arctică, situată la nord de Europa. Oceanele se încălzesc și ele. Pe 23 mai, la apogeul unui val de căldură marin, temperaturile de la suprafață în partea de nord-est a Oceanului […]
Noutăți pe piețele financiare nebancare. Ce a decis ASF în ultima ședință
Noutăți pe piețele financiare nebancare. Ce a decis ASF în ultima ședință
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, joi, mai multe schimbări importante pe piețele financiare nebancare din România. Măsurile vizează atât actualizări legislative și reglementări esențiale, cât și aprobări de numiri în funcții de conducere, modificări în structura unor companii și retrageri de autorizații. Deciziile luate de ASF: ce se schimbă pe piețele financiare […]