Economia Chinei continuă să surprindă, reușind să depășească așteptările analiștilor în ciuda tarifelor impuse de Donald Trump și a provocărilor interne.
Cu o creștere de 5,2% în al doilea trimestru, Beijingul încearcă să-și mențină obiectivul ambițios pentru 2025, într-un context global incert și tensionat.
Foto: Colaj Shutterstock
Economia Chinei a depășit așteptările, chiar dacă tarifele impuse de președintele american Donald Trump și criza prelungită din sectorul imobiliar continuă să afecteze creșterea. Datele oficiale arată că a doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu 5,2% în trimestrul al doilea al anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest rezultat este peste prognoza de 5,1% estimată de mulți economiști, însă mai scăzut decât cel din trimestrul precedent.
Până acum, China a evitat o scădere economică abruptă, în parte datorită măsurilor anunțate de autoritățile de la Beijing pentru susținerea economiei și a unui armistițiu comercial fragil cu Washingtonul, potrivit BBC.
„Economia a rezistat presiunilor și a înregistrat o îmbunătățire constantă, în ciuda provocărilor”, a transmis Biroul Național de Statistică al Chinei într-o declarație oficială.
Oficialii chinezi au precizat că avansul economic a fost susținut de o creștere de 6,4% în sectorul de producție, alimentată de cererea crescută pentru imprimante 3D, vehicule electrice și roboți industriali. Sectorul serviciilor, care include domenii precum transportul, finanțele și tehnologia, a înregistrat, de asemenea, progrese. Totuși, în luna iunie, vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 4,8% față de anul anterior, în scădere față de ritmul de 6,4% din luna mai.
Datele oficiale au arătat, de asemenea, că prețurile locuințelor noi din China au scăzut în luna a șasea din 2025, înregistrând cel mai rapid declin lunar din ultimele opt luni. Aceste informații sugerează că industria imobiliară a țării continuă să se confrunte cu dificultăți, în ciuda mai multor serii de măsuri menite să sprijine prețurile proprietăților.
Analiștii se așteptau ca tarifele să aibă un impact mai mare asupra economiei Chinei, dar țara rămâne „foarte rezistentă”, după cum a precizat economistul Gu Qingyang de la Universitatea Națională din Singapore, citat de BBC. Creșterea a fost stimulată de exporturi, în special datorită faptului că firmele s-au grăbit să expedieze mărfuri înainte ca eventuale noi tarife sau schimbări în strategia de export a Chinei să intre în vigoare, a adăugat acesta. Totuși, a doua jumătate a anului se anunță mult mai incertă, potrivit profesorului Gu.
„În acest context, ar putea fi necesare măsuri de stimulare mai puternice din partea guvernului. Cu toate acestea, atingerea țintei de creștere anuală de 5% pare în continuare realizabilă”, a afirmat Gu Qingyang.
Cu toate acestea, unii economiști se așteaptă ca această țară să nu-și atingă obiectivul de creștere economică de „aproximativ 5%” în acest an, transmite agenția Reuters.
„Întrebarea reală este cu cât va rata acest prag. Credem că autoritățile vor apăra o limită minimă de 4%, considerată nivelul politic acceptabil minim”, a declarat Dan Wang, director pentru China în cadrul firmei de consultanță Eurasia Group, citat de BBC.
Un război comercial între președintele chinez Xi Jinping și liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a dus la impunerea de către SUA a unei taxe vamale de 145% asupra importurilor chinezești. Ca reacție, Beijingul a introdus o taxă de 125% asupra unor produse americane. Aceste tarife au fost suspendate în urma negocierilor purtate recent la Geneva și Londra. Cele două părți au termen până pe 12 august pentru a ajunge la un acord comercial pe termen lung. Washingtonul a aplicat, de asemenea, taxe vamale mari și asupra altor țări cu legături economice strânse cu China.