Piața muncii din Statele Unite a înregistrat o evoluție peste așteptări în luna iunie, cu un număr mai mare de locuri de muncă create și o scădere neașteptată a ratei șomajului.
Specialiștii spun că acesta este un semn clar că economia rămâne solidă în ciuda incertitudinilor.
Conform datelor publicate de Departamentul Muncii, în luna iunie au fost generate 147.000 de noi locuri de muncă, depășind cu mult estimările analiștilor, care preconizau în jur de 110.000.
În același timp, rata șomajului a coborât de la 4,2% în mai la 4,1%, contrar prognozelor care indicau o creștere spre 4,3%. Aceste date ar putea determina Rezerva Federală (Fed) să amâne o eventuală reducere a dobânzilor până în luna septembrie, relatează Financial Times.
Cele mai multe angajări s-au înregistrat în administrația locală și în sectorul sănătății, în timp ce la nivelul guvernului federal s-au produs în continuare reduceri de personal, potrivit raportului oficial. Datele privind ocuparea forței de muncă au fost publicate joi, cu o zi mai devreme decât de obicei, deoarece vineri este sărbătorită Ziua Independenței în SUA.
Raportul indică faptul că economia americană își păstrează reziliența, în ciuda presiunilor generate de noile tarife comerciale introduse de Donald Trump după revenirea la Casa Albă. De asemenea, menținerea unei piețe a muncii puternice le oferă oficialilor Fed un spațiu de manevră pentru a nu grăbi reducerea costului creditului.
În timp ce președintele american continuă să exercite presiuni asupra Rezervei Federale pentru scăderea ratelor dobânzilor, banca centrală trebuie să navigheze cu prudență între două obiective majore: asigurarea unei inflații stabile și menținerea ocupării forței de muncă la un nivel ridicat.
Fed majorează dobânda pentru a ține sub control inflația și o reduce pentru a stimula economia în perioade de șomaj ridicat. Însă, atunci când inflația și șomajul cresc simultan, banca centrală se confruntă cu decizii dificile, fiind nevoită să prioritizeze între protejarea puterii de cumpărare și susținerea locurilor de muncă.
Economiștii estimează că rata șomajului ar putea începe să crească în a doua jumătate a anului, ceea ce ar putea convinge Fed să reia procesul de relaxare a politicii monetare începând cu luna septembrie. În prezent, dobânda de referință este menținută în intervalul 4,25%-4,50%, nivel stabil din decembrie 2024, transmite BBC.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că instituția rămâne prudentă și că va lua decizii viitoare doar după analizarea atentă a efectelor noilor tarife asupra inflației și economiei în ansamblu.