Comisia Europeană a lansat o propunere de introducere a unei taxe vamale pentru fiecare colet de mică valoare care pătrunde în Uniunea Europeană.
Inițiativa răspunde presiunilor venite din partea țărilor membre, ale căror autorități vamale se confruntă cu un volum de câteva miliarde de importuri directe către consumatori.
Potrivit lui Maros Sefcovic, comisarul european pentru Comerț, valoarea noii taxe s-ar putea ridica la 2 euro pentru fiecare colet ce va intra în Uniunea Europeană, potrivit unui document oficial obținut de Politico.eu. În acest fel, s-ar compensa costurile asociate cu cele 4,6 miliarde de articole importate anual care ajung direct în casele oamenilor.
„Este vorba doar de a compensa munca depusă de funcționarii vamali”, a declarat Maros Sefcovic
Nouă din zece colete importate în UE provin din China. Banii colectați ar avea rolul de a acoperi parțial cheltuielile vamale, dar și de a genera venituri importante pentru bugetul UE, contribuind cu miliarde de euro anual.
Sefcovic a subliniat nevoia reglementării acestui flux tot mai intens de colete, un fenomen care a condus la o creștere a numărului de mărfuri care încalcă normele de siguranță sau care sunt neconforme. În mod firesc, a crescut și valul de nemulțumiri în rândul comercianților cu amănuntul europeni privind concurența neloială.
În același timp, Bruxelles-ul urmărește, astfel, să finanțeze costurile suplimentare generate de verificările vamale, într-un context în care tot mai multe colete de mică valoare sosesc din Asia prin platforme populare precum Shein sau Temu.
Proiectul de propunere al Comisiei Europene prevede că taxa de 2 euro s-ar aplica achizițiilor trimise către consumatori, însă articolele trimise către depozite ar fi impozitate cu 0,50 euro, precizează Financial Times.
Franța a fost unul dintre principalii susținători ai acestei măsuri, propunând încă de la sfârșitul lunii aprilie aplicarea unor „costuri de gestionare” pentru fiecare colet de mică valoare importat în Europa.
În anul precedent, aproximativ 4,6 miliarde de pachete cu o valoare de sub 150 de euro au intrat pe piața comunitară, ceea ce înseamnă o medie de 12 milioane de colete pe zi. Vorbim de o creștere de două ori față de 2023 și de trei ori față de 2022. Preocuparea oficialilor UE este aceea că multe dintre aceste produse sunt neconforme cu legislația europeană.
Această explozie a importurilor ridică numeroase probleme: tot mai multe produse periculoase ajung în UE, iar comercianții locali, care respectă standarde stricte, sunt afectați de concurența neloială și de proliferarea bunurilor contrafăcute pe piețele digitale. În plus, volumul uriaș de colete contribuie la creșterea amprentei ecologice și a impactului climatic generat de transporturi.