Huawei a depus un brevet pentru o nouă baterie solid-state pe bază de sulfuri, care ar oferi o autonomie de până la 3.000 de kilometri.
De asemenea, chinezii susțin că aceasta s-ar putea încărca ultra-rapid în doar cinci minute.
Foto. Shutterstock
Brevetul descrie o arhitectură pentru o baterie solid-state cu densități energetice între 400 și 500 Wh/kg, de două până la trei ori mai mari decât cele ale bateriilor litiu-ion.
Documentația detaliază și o abordare nouă pentru îmbunătățirea stabilității electrochimice. Astfel, doparea electrolitilor pe bază de sulfuri cu azot pentru a contracara reacțiile secundare la interfața cu litiul, o problemă veche ce a împiedicat comercializarea bateriilor pe bază de sulfuri. Potrivit Carnewschina.com, designul Huawei urmărește sporirea siguranței și duratei de viață prin reducerea degradării în această zonă critică.
Deși nu produce baterii de putere, Huawei și-a arătat interesul tot mai mare pentru materialele bateriilor din aval. La începutul anului, a depus un alt brevet pentru sinteza electrolitilor pe bază de sulfuri, un material esențial, cunoscut pentru conductivitatea sa ridicată, dar și pentru costul său mare, care uneori este mai mare decât al aurului.
Deși afirmațiile Huawei privind o autonomie de 3.000 km și o încărcare în 5 minute au atras multă atenție, experții avertizează că aceste cifre sunt încă teoretice și ar necesita o infrastructură de încărcare care nu este încă disponibilă. Totuși, potențialul tehnic și implicarea gigantului au reaprins interesul și îngrijorarea concurenților globali.
Implicarea Huawei în cercetarea bateriilor solid-state reflectă o tendință mai largă în rândul companiilor chineze din domeniul tehnologiei și auto. În prezent, Huawei nu produce vehicule sub propria marcă în China, ci colaborează cu diverși producători auto pentru a aplica unele dintre tehnologiile sale existente la vehicule, conform Techradar.com.
Constructorii de vehicule electrice și tehnologie explorează tehnologia solid-state pentru a reduce dependența de furnizori consacrați ca CATL și BYD. Companii ca Xiaomi și NIO se bazează pe producători terți de baterii, dar caută modalități de integrare pentru a recâștiga controlul asupra acestei componente costisitoare, care poate reprezenta mai mult de jumătate din costul de producție al unei electrice.
La nivel global, lideri tradiționali ca Toyota, Panasonic și Samsung investesc în cercetarea și dezvoltarea bateriilor solid-state de peste un deceniu. Toyota, de exemplu, a prezentat în 2023 un prototip cu o autonomie de 1.200 km și timp de încărcare de 10 minute, pe care ar urma să o introducă în producția de serie în cel mult cinci ani. Totuși, datele arată că entitățile din China depun anual peste 7.600 de brevete pentru baterii solid-state, adică 36,7% din activitatea globală.
Între timp, CATL intenționează să înceapă producția pilot a unei baterii hibride solid-state până în 2027. De asemenea, bateria „Jinshi” de la Going High-Tech, care are o densitate energetică de 350 Wh/kg și volumetrică de 800 Wh/L, a intrat în producție la scară mică. În același timp, Beijing WeLion a început fabricarea unei celule solid-state de 50 Ah, cu certificare națională.