Comisia Europeană, organul executiv al UE, a selectat 94 de proiecte de transport, inclusiv din România, în care se vor investi 2,8 miliarde de euro, sub formă de granturi din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).
Scopul acestor investiții îl reprezintă modernizarea infrastructurii europene de transport feroviar, naval și rutier pentru a îmbunătăți mobilitatea durabilă și conectivitatea între regiunile Europei și pentru a crește competitivitatea și reziliența pieței unice.
Foto: Freepik
Transportul feroviar va atrage cea mai mare parte a fondurilor, și anume 77% din total, fiind vizate modernizări importante în rețeaua TEN-T, în special în statele beneficiare de fonduri de coeziune. Printre proiectele majore se numără construcția liniei Rail Baltica în regiunea baltică și Polonia, precum și îmbunătățiri în infrastructura feroviară din Grecia, Slovacia, Cehia și Polonia.
De asemenea, 46 de proiecte din 11 state membre, inclusiv Austria, Germania, Ungaria, Italia și Suedia, vor implementa Sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS), menit să sporească siguranța și interoperabilitatea rețelei feroviare la nivel transfrontalier.
Comisia Europeană sprijină și proiecte pentru reducerea impactului asupra mediului al transportului maritim și fluvial. Printre acestea se numără modernizarea unor porturi din Irlanda, Cipru, Malta, Croația și Polonia pentru a permite alimentarea navelor cu energie electrică de la țărm. Totodată, vor fi construite și modernizate spărgătoare de gheață multifuncționale în Estonia, Finlanda și Suedia, pentru a proteja infrastructura critică submarină, potrivit unui comunicat oficial al Executivului european.
Franța și Spania vor implementa soluții digitale de gestionare a traficului maritim pentru a crește eficiența și a reduce aglomerația. În același timp, Franța va beneficia de modernizări pe fluviul Rin, iar Belgia va avansa digitalizarea transportului pe căi navigabile interioare.
Pe segmentul rutier, în zece state din UE, inclusiv Germania, Franța, Italia și România, vor fi construite sau modernizate parcări sigure pentru camioane. Proiectele vor include și implementarea sistemelor inteligente de transport cooperativ (STI-C), cu scopul de a crește siguranța și fluiditatea traficului, mai ales în mediul urban.
Traficul aerian va fi și el îmbunătățit prin proiecte de management aerian ce vizează dezvoltarea cerului unic european, contribuind la un sistem aviatic mai sigur și mai eficient, cu emisii reduse. Mobilitatea urbană va beneficia de sprijin pentru dezvoltarea de noduri multimodale în orașe precum Leuven (Belgia), Norrkoping (Suedia), Nisa și Marsilia (Franța) și Bolzano (Italia). Aceste noduri vor asigura tranziții fluide între diferite tipuri de transport public, facilitând mobilitatea locuitorilor.
De asemenea, Uniunea își consolidează sprijinul pentru culoarele de solidaritate cu Ucraina, finanțând proiecte ce vizează îmbunătățirea conectivității feroviare la granița dintre Slovacia și Ucraina, precum și între România și Moldova. Aceste inițiative vor sprijini adoptarea ecartamentului european de cale ferată, fluidizând traficul transfrontalier și facilitând comerțul regional.
În regiunea arctică, UE va finanța un proiect destinat îmbunătățirii accesului și rezilienței infrastructurii, vizând asigurarea unor rute de aprovizionare sigure și dezvoltarea unor facilități capabile să facă față schimbărilor climatice.