Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a făcut duminică seară o serie de precizări așteptate de mii de români interesați de achiziționarea unei mașini noi prin Programul Rabla. Potrivit oficialului, lansarea ediției 2025 este programată pentru începutul lunii septembrie, cu modificări semnificative la nivelul voucherelor pentru mașinile electrice, în contextul constrângerilor bugetare actuale.
„Mă bucur să spun că am reuşit să salvăm parte din programul Rabla”, a declarat ministrul Diana Buzoianu, într-un interviu acordat TVR Info.
Ea a precizat că, pentru anul 2024, statul a alocat deja un buget de 200 de milioane de lei destinat persoanelor fizice, ceea ce a permis continuarea programului în formula cunoscută, cu vouchere acordate pentru achiziționarea de autoturisme termice, hibride și electrice.
Totuși, cea mai notabilă schimbare vizează exact segmentul care a atras cele mai mari sume în anii precedenți: mașinile electrice. Voucherul actual, în valoare de 37.000 de lei, este considerat nesustenabil în actualul context financiar.
„Este un voucher pe care bugetul statului pur şi simplu nu-l mai suportă, va trebui să facem nişte ajustări să-l coborâm”, a explicat Buzoianu.
Potrivit ministrului, nu se vor face modificări tehnice majore ale platformei online de înscriere. Ajustarea se va face doar printr-un ordin de ministru, care va modifica Ghidul Programului Rabla în ceea ce privește cuantumul voucherului.
„Vom face o modificare simplă, prin ordin, la Ghidul pentru Programul Rabla, cel cu modificarea valorii. Deci asta va fi o modificare relativ uşor de pus în practică”, a declarat ea.
Astfel, pentru vehiculele convenționale, valorile vor rămâne aceleași: 10.000 de lei pentru o mașină pe benzină și 12.000 de lei pentru una hibridă. În cazul vehiculelor electrice, noua sumă nu a fost încă stabilită, dar este clar că va fi mai mică decât valoarea actuală de 37.000 de lei.
„Cert este că nu va mai putea să fie 37.000 de lei”, a subliniat ministrul Mediului.
Lansarea oficială este condiționată de finalizarea așa-numitului „al doilea plan de măsuri”, care va detalia noul buget și cadrul de implementare. Însă ministrul dă asigurări că întârzierea nu va fi mare. Întrebată dacă programul ar putea începe la 1 septembrie, Buzoianu a răspuns categoric:
„Da, nu văd de ce ar întârzia mai mult de atât”.
Programul Rabla este una dintre cele mai populare inițiative guvernamentale din domeniul mediului, stimulând atât înnoirea parcului auto, cât și reducerea poluării. Dincolo de componenta ecologică, succesul său se bazează pe avantajul financiar oferit românilor care doresc să-și înlocuiască mașinile vechi cu unele noi, mai eficiente și mai puțin poluante.
Versiunea din 2025 va continua să sprijine aceste obiective, însă într-un cadru bugetar mai strict, adaptat noilor realități economice. Ajustările anunțate vin tocmai din dorința de a păstra programul funcțional și sustenabil pe termen lung.
Pentru cei care au în plan achiziția unui autoturism prin Rabla 2025, începutul lunii septembrie devine un reper esențial de urmărit. Autoritățile promit lansarea promptă a programului, iar modificările vor fi comunicate din timp, astfel încât publicul să poată lua decizii informate.