Prima pagină » Revolta digitală: Tinerii visează la o lume fără internet

Revolta digitală: Tinerii visează la o lume fără internet

Revolta digitală: Tinerii visează la o lume fără internet

Într-o epocă în care viața digitală pare noua normalitate, tot mai mulți adolescenți și tineri încep să viseze la un cotidian fără internet, notificări și algoritmi.

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că aproape unul din doi tineri ar renunța complet la internet, copleșiți fiind de presiunea socială, de oboseala mentală și de pierderea autenticității relațiilor umane.

Consumul excesiv de internet, o preocupare globală

internet

Fotografii: Unsplash.com

Într-un climat social tot mai preocupat de impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a tinerilor, un nou sondaj realizat de British Standards Institution (BSI) scoate la iveală cifre îngrijorătoare. Studiul, care a inclus 1.293 de adolescenți și tineri cu vârste între 16 și 21 de ani, arată că majoritatea covârșitoare, de 70%, afirmă că se simt rău din punct de vedere emoțional după utilizarea platformelor digitale, relatează The Guardian.

Deși trăim într-o eră în care internetul pare indispensabil, 46% dintre cei chestionați au recunoscut că ar prefera o lume în care conexiunea online să nu existe. În plus, jumătate dintre respondenți ar fi de acord cu introducerea așa-numitei „stingere digitală”, care le-ar restricționa accesul la anumite aplicații și site-uri după ora 22:00, cum ar fi Instagram sau TikTok.

Consumul excesiv de internet rămâne o problemă majoră nu doar în UK, ci și la nivel global. Unul din patru respondenți a recunoscut că petrece minimum patru ore pe zi pe rețelele sociale. Totodată, sondajul scoate la iveală o latură mai puțin discutată a comportamentului digital. Astfel, 42% dintre tineri și-au mințit în mod conștient părinții sau profesorii în legătură cu activitatea lor online.

Măsuri pentru protejarea sănătății mintale a tinerilor

Mai mult, 40% au avut conturi secundare sau false, iar peste un sfert au pretins că sunt altcineva în mediul virtual. Alți 27% au admis că și-au împărtășit locația cu persoane necunoscute, fapt care ridică semne de alarmă cu privire la siguranța digitală a adolescenților, potrivit NDTV.com.

Pandemia de Covid-19, cu izolarea și școala online, a contribuit decisiv la creșterea timpului petrecut de tineri pe internet. Dar, această expunere prelungită vine cu un cost: 68% dintre participanți au declarat că au resimțit efecte negative asupra sănătății lor mintale, din cauza activității digitale intense. Aceste cifre subliniază necesitatea adoptării unor măsuri robuste pentru a proteja sănătatea mintală și intimitatea tinerilor.

În același timp, tot mai multe studii scot la iveală date îngrijorătoare cu privire la dependența colectivă de smartphone-uri și efectele toxice ale rețelelor sociale, un context în care mesajul „evangheliei appstinence” prinde contur.

„Generației tinere i s-a promis o tehnologie care va crea oportunități, va îmbunătăți accesul la informație și va apropia oamenii de prietenii lor”, a declarat Susan Taylor Martin, director executiv al BSI„Totuși, cercetările noastre arată că, pe lângă acestea, tinerii sunt expuși la riscuri și, în multe cazuri, le afectează negativ calitatea vieții”, a adăugat ea.

Aceste date apar într-un moment-cheie, în care autoritățile britanice, prin vocea secretarului pentru tehnologie, Peter Kyle, iau în calcul implementarea unor reglementări care să limiteze accesul tinerilor la anumite aplicații, pe timpul nopții. O astfel de măsură, dacă va fi adoptată, ar reprezenta un pas important într-un efort mai larg de protejare a generațiilor tinere de efectele nocive ale unei vieți digitale necontrolate.

Alte articole importante
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Companii
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Departamentul Transporturilor al Statelor Unite se pregătește să anunțe că standardele de eficiență în ceea ce privește consumul de combustibil, adoptate în timpul administrației Joe Biden, au depășit cadrul legal. Principala critică vizează includerea vehiculelor electrice în metodologia de calcul a obiectivelor de consum. Potrivit contestatarilor, asta ar fi distorsionat rezultatele și ar fi contribuit […]
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
Inteligența artificială (AI) este văzută din ce în ce mai mult un catalizator al progresului științific, însă un episod petrecut la o renumită universitate din Statele Unite arată cât mică este distanța dintre entuziasmul academic și rigoarea științifică. Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume, a cerut […]
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Companii
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Compania canadiană de inginerie aerospațială Horizon Aircraft a atins o etapă crucială în procesul evolutiv al tehnologiei eVTOL, devenind primul dezvoltator din lume care realizează cu succes tranziția stabilă de la zbor vertical la zbor orizontal bazat pe portanță. Performanța a fost obținută folosind un prototip funcțional la scară mare, denumit Cavorite X7, care a […]
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
România continuă să atragă interesul investitorilor americani, iar cel mai recent exemplu este compania SIG Sauer, unul dintre cei mai importanți producători de armament la nivel mondial. Miercuri, 21 mai, reprezentanții SIG Sauer au fost primiți la Palatul Victoria de premierul interimar Cătălin Predoiu, în cadrul unor discuții care vizează inițierea unor proiecte de investiții […]
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
În condiții de incertitudine economică, într-o perioadă profund marcată de expansiunea tehnologică și de schimbări de mentalitate, în special în relație cu munca, liderii se orientează către eficiență, management inspirațional și cooptarea angajaților în procesul de decizie. Severin Hacker, cofondatorul și CTO-ul Duolingo, declară că activitățile zilnice ar putea fi copleșitoare pentru un manager dintr-o […]
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Profitul Chanel Ltd. a scăzut drastic anul trecut, dinamică pe care compania încearcă să o atenueze majorând cheltuielile de marketing. Efortul este gândit să mențină marca vizibilă, în contextul unui declin generalizat al industriei de lux, comentează Bloomberg. În total, Chanel a cheltuit aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru activități de susținere a brandului, ceea […]