Uniunea Europeană accelerează demersurile pentru a limita accesul minorilor la platformele de social media, într-un efort susținut de a combate efectele negative ale mediului online asupra sănătății mintale a copiilor.
Începând cu luna iunie, mai multe țări membre ale Uniunii vor demara o inițiativă comună pentru introducerea unei limite minime de vârstă pentru utilizarea rețelelor sociale.
Inițiativa aparține Greciei și este susținută puternic de Franța, Spania și Danemarca, țară care va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului. Elenii propun introducerea unui concept unitar de „maturitate digitală” în toate statele membre ale UE, cu scopul de a oferi o protecție mai mare minorilor la aplicații precum TikTok, Instagram sau Snapchat.
Noua reglementare prevede ca accesul copiilor să nu mai fie posibil fără consimțământul părinților, care să fie exprimat în mod clar. În plus, Comisia Europeană analizează posibilitatea ca verificarea vârstei să fie integrată direct în sistemele de operare ale smartphone-urilor și ale tabletelor, cum ar fi Android și iOS, în loc să se bazeze pe aplicații externe. Acest model ar impune responsabilități directe asupra marilor giganți tehnologici, precum Google și Apple, relatează Politico.
Dar, marile companii din domeniul social media, inclusiv gigantul Meta, fac presiuni pentru ca aceste controale să fie implementate prin magazinele de aplicații, nu prin sistemele de operare. La rândul lor, Google și Apple sugerează că responsabilitatea ar trebui să revină producătorilor de telefoane, o variantă care, însă, ar putea întârzia aplicarea efectivă a regulilor cu ani de zile.
O altă direcție importantă de acțiune urmărită de Comisia Europeană vizează eliminarea elementelor manipulative din aplicațiile sociale, precum redarea automată a videoclipurilor, personalizarea excesivă și notificările intrusive.
Aceste funcții, cunoscute sub denumirea de „arhitecturi persuasive”, sunt gândite pentru a crește timpul petrecut de utilizatori în mediul online. În plus, potrivit experților, ele pot contribui la apariția comportamentelor nesănătos în rândul minorilor.
Australia este prima țară din lume care a luat poziție în ceea ce privește accesul minorilor la platformele de social media. Guvernul de la Canberra a stabilit o vârstă minimă de 16 ani pentru crearea conturilor pe anumite rețele sociale, iar noua lege va intra în vigoare la finalul lui 2025.
În Europa, Franța a făcut primii pași în această direcție în 2024, atunci când președintele Emmanuel Macron a lansat un set de măsuri pentru a limita accesul copiilor la aplicațiile sociale, transformând ideea de „majorat digital” într-o politică oficială. Chiar dacă Grecia recunoaște că o interdicție absolută este greu de pus în practică, autoritățile europene vor să meargă mai departe.
Astfel, cele două țări susțin o interdicție a accesului la rețelele de socializare pentru utilizatorii cu vârsta sub 15 ani. În schimb, Spania dorește să lase discuția deschisă la nivelul UE, după cum a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al reprezentanței spaniole.
Accentul se mută în acest fel de pe interdicții brute pe crearea unui ecosistem digital mai sigur și mai puțin captivant pentru copiii vulnerabili.