Prima pagină » Rusia și-a dezvăluit secretele nucleare din cauza unei breșe la propriul sistem de achiziții publice: „Poți găsi exact locul vulnerabil”

Rusia și-a dezvăluit secretele nucleare din cauza unei breșe la propriul sistem de achiziții publice: „Poți găsi exact locul vulnerabil”

Rusia și-a dezvăluit secretele nucleare din cauza unei breșe la propriul sistem de achiziții publice: „Poți găsi exact locul vulnerabil”
Foto: Shutterstock

Una dintre cele mai grave breșe de securitate din istoria militară recentă a Rusiei a fost provocată nu de un atac cibernetic sofisticat, ci de propriul sistem de achiziții publice. O anchetă comună realizată de Danwatch și Der Spiegel scoate la iveală cum peste două milioane de documente sensibile, incluzând planuri detaliate ale bazelor nucleare strategice, au fost publicate online într-o bază de date a licitațiilor guvernamentale.

Accesată printr-o rețea de servere situate în Rusia, Kazahstan și Belarus, baza de date conținea specificații tehnice esențiale despre instalațiile militare: structura internă a buncărelor, poziționarea camerelor de supraveghere și a senzorilor, tuneluri subterane, camere de control, surse de alimentare cu energie și chiar dotări de fitness pentru personal. Printre cele mai sensibile informații se numără detalii despre amplasamentele rachetelor hipersonice Avangard  un sistem considerat vârful tehnologic al capacității nucleare rusești.

„Cercetarea voastră este cea mai profundă analiză a structurii acestor facilități pe care am văzut-o vreodată în domeniul public. Ca să vă dau un reper, trebuie să ne întoarcem la clădirile și sistemele din anii ’60 și ’70, unde îmi amintesc că am văzut planuri asemănătoare. Să le văd aplicate la aceste sisteme moderne – e cu totul altceva”, declară Hans M. Kristensen, director al Nuclear Information Project din cadrul Federation of American Scientists.

Modernizare accelerată în umbra discursurilor publice

În martie 2018, Vladimir Putin anunța cu emfază noile capabilități nucleare ale Rusiei. Ce nu menționa era amploarea modernizării deja în plină desfășurare a infrastructurii nucleare – un proces început cu peste un deceniu în urmă, desfășurat la scară monumentală: baze reconstruite complet, rețele de tuneluri extinse, sisteme de securitate multistratificate și dotări militare de ultimă generație.

Această transformare vizează în principal forțele de rachete strategice – nucleul descurajării nucleare rusești, alături de arsenalul naval și aerian. Aceste forțe sunt compuse din peste 50.000 de militari, organizați în 12 divizii și mai mult de 40 de regimente.

Vulnerabilitate strategică costisitoare

Planurile publicate includ informații despre instalații critice despre alimentarea cu energie, sistemele de ventilație, rutele de evacuare și zonele vulnerabile.

„Asemenea materiale sunt inteligență pură, la cel mai înalt nivel”, spune Philip Ingram, fost colonel și comandant al Batalionului 1 de Informații Militare din armata britanică.

„Dacă înțelegi cum este distribuit curentul electric sau de unde vine apa și poți urmări cum sunt conectate sistemele, atunci poți identifica punctele forte și slăbiciunile și poți găsi exact locul vulnerabil prin care să ataci”, avertizează Philip Ingram.

Deși Rusia a încercat în 2020 să restricționeze accesul la documentele sensibile printr-o bază de date militară închisă, obiceiul funcționarilor de a atașa planuri detaliate în documentațiile de licitație a continuat până în vara anului 2024.

Vulnerabilitate costisitoare

„Documente ca acestea, privind proiecte de apărare extrem de sensibile, nu ar fi trebuit să fie niciodată disponibile public, în nicio formă. Asemenea informații au o valoare enormă,”
afirmă Tom Røseth, specialist în securitate rusă la Academia Militară a Norvegiei.

Reconstrucția infrastructurii, ca urmare a acestei breșe, ar presupune costuri uriașe: de la repoziționarea cablurilor și reconfigurarea sistemelor, până la consolidări structurale masive.

O nouă cursă a înarmării nucleare

În contextul în care tratatele internaționale de control al armamentului s-au erodat, iar inspecțiile reciproce au fost suspendate încă din 2020, modernizarea nucleară a Rusiei marchează o nouă etapă a competiției globale. Rusia, SUA și China investesc masiv în dezvoltarea arsenalului nuclear, consolidând infrastructura și reducând pragul declarat pentru utilizarea armelor atomice.

„Ceea ce caracterizează atât bazele modernizate cu Avangard, cât și cele construite la Kozelsk sau aflate acum în lucru la Uzhur, este că fiecare siloz a fost extins enorm. În trecut, era doar un capac de siloz în mijlocul câmpiei, înconjurat de un gard modest. Acum însă, sunt baze mari, cu infrastructură amplă și securitate mult mai ridicată,”
adaugă Hans M. Kristensen.

Forțele de rachete strategice ale Rusiei

Forțele de rachete strategice ale Rusiei se consideră o „ultimă soluție” în caz de război total. Deviza lor oficială rezumă brutal filosofia descurajării nucleare: „După noi – tăcerea.”

Peste 50.000 de soldați fac parte din aceste forțe, organizate în trei armate, 12 divizii și mai mult de 40 de regimente.

Chiar dacă specialiștii cred că riscul real de război nuclear rămâne redus, poziționarea tot mai agresivă a Rusiei și adaptarea doctrinei sale nucleare semnalează o transformare profundă a peisajului geopolitic european. În acest context, breșa descoperită nu este doar un incident informatic – este un semnal de alarmă despre cât de volatilă a devenit arhitectura securității globale.

Danwatch și Der Spiegel au solicitat un punct de vedere oficial din partea Ministerului rus al Apărării, dar nu până la momentul redactării acestui material, nu au primit niciun răspuns.

Alte articole importante
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România a fost la un pas de un dezastru economic, similar cu criza traversată de Grecia în 2010, a avertizat vicepremierul Dragoș Anastasiu. Potrivit acestuia, dacă Guvernul nu adopta la timp măsurile fiscale pentru reducerea deficitului, țara noastră s-ar fi confruntat cu un curs valutar fără precedent și cu o rată a șomajului uriașă. România, […]
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Companii
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Donald Trump a făcut o declarație neașteptată, legată de celebra băutură răcoritoare Coca-Cola, afirmând că aceasta va reveni la utilizarea zahărului din trestie pentru producția sa în Statele Unite. Până acum, în producția internă, Coca-Cola folosea predominant siropul de porumb bogat în fructoză, un îndulcitor procesat intens, care a devenit subiect intens de dezbatere privind […]
Țările europene cu cele mai mari pierderi din PIB și productivitate, din cauza valurilor de căldură sufocante. România, printre cele mai afectate
Analize
Țările europene cu cele mai mari pierderi din PIB și productivitate, din cauza valurilor de căldură sufocante. România, printre cele mai afectate
În ultimii ani, valurile de căldură extremă au devenit o realitate din ce în ce mai frecventă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiilor și societăților din regiune. Aceste fenomene meteorologice extreme nu doar că afectează sănătatea populației, ci au și consecințe grave asupra productivității și bunăstării economice a țării. În acest context, anumite […]
Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat
Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat joi că, pe viitor, vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat. Totuși, el a subliniat că este nevoie de un efort comun pentru a face acest program cunoscut în rândul românilor din străinătate. Promovarea eficientă și explicarea clară a beneficiilor acestor instrumente financiare […]
Marea Britanie și Germania semnează un tratat istoric privind exportul comun de armament și cooperarea în domeniul apărării
Marea Britanie și Germania semnează un tratat istoric privind exportul comun de armament și cooperarea în domeniul apărării
Premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Friedrich Merz vor semna un tratat bilateral de prietenie și cooperare, menit să consolideze legăturile dintre cele două mari economii europene, cadru mai larg ce include coordonarea în exportul comun de armament, lupta împotriva traficului de migranți și investiții strategice, scrie presa internațională. Tratatul promite creșterea exporturilor de echipament […]
România, în topul țărilor din UE cu cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială
Analize
România, în topul țărilor din UE cu cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială
România se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mare proporție a populației expusă riscului de sărăcie și de excluziune socială. Această realitate evidențiază provocările sociale majore cu care se confruntă țara noastră, în special familiile cu copii, femeile și tinerii. România, a doua țară în topul țărilor din UE după procentul populației […]