Prima pagină » Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Un nou raport al Agenției de Informații a Apărării din SUA (DIA) dezvăluie că Federația Rusă lansează o nouă rachetă aer-aer cu capacități nucleare, care depășește de șase ori viteza sunetului.

De asemenea, ruși își extind armamentul tactic în Belarus și dezvoltă noi arme strategice.

Noua rachetă atinge o viteză de până la Mach 6

rachetă

Fotografii: Shutterstock

Conform evaluării DIA, Moscova deține în prezent aproximativ 1.550 de focoase nucleare strategice, care sunt desfășurate în conformitate cu prevederile tratatului New START. În plus, deține și până la 2.000 de focoase nucleare non-strategice (tactice), destinate utilizării directe pe câmpul de luptă.

O parte tot mai mare dintre aceste arme tactice este integrată în infrastructura militară a Belarusului, un aliat-cheie al Kremlinului în Europa de Est. Același raport menționează construirea de depozite speciale pentru arme nucleare, dislocarea de aeronave cu dublă capacitate (convențională și nucleară), dar și instruirea personalului militar belarus în utilizarea acestor arme.

Una dintre cele mai alarmante dezvăluiri din raport vizează dezvoltarea unei versiuni nucleare a rachetei aer-aer R-37M,  o armă cu rază lungă de acțiune, care este cunoscută în nomenclatorul NATO sub numele de AA-13 „Axehead”. Această rachetă este capabilă să atingă viteze de până la Mach 6, fiind cea mai rapidă de acest tip din lume. Lansată de la mare altitudine de pe avioane MiG-31BM, poate lovi ținte situate la distanțe de până la 400 de kilometri, fiind depășită doar de racheta chineză PL-XX, relatează Interesting Engineering.

Specialiștii militari americani cred că versiunea nucleară R-37M ar putea transporta o ogivă miniaturizată, grație încărcăturii standard de 60 de kilograme. Sistemul de ghidare sofisticat, care include sistem de navigație inerțială, corecții în zbor și radar activ în faza finală, îi permite să lovească ținte de mare valoare precum avioane de tip AWACS, aeronave de realimentare sau platforme de război electronic, înainte ca acestea să poată acționa în apropierea spațiului aerian rus.

Capacități extinse și în domeniul armelor chimice și biologice

Dotată cu o treaptă suplimentară de accelerare, R-37M poate fi utilizată și pentru a intercepta escadrile de avioane, rachete de croazieră sau roiuri de drone. Într-un scenariu extrem, un singur avion dotat cu patru rachete R-37M cu ogive nucleare ar putea elimina complet un escadron inamic, conform Economic Times.

Raportul DIA avertizează și asupra extinderii facilităților rusești de dezvoltare și de stocare pentru agenți chimici și biologici. Deși Rusia a folosit substanțe toxice industriale, precum cloropicrina, și agenți de control al mulțimilor în conflictul din Ucraina, nu există dovezi clare că ar fi folosit în luptă agenți neurotoxici de generația a patra, deși aceștia au fost utilizați în asasinatele țintite din 2018 și 2020.

În ciuda retoricii agresive, DIA consideră că autoritățile de la Moscova nu ar apela la arme nucleare în războiul din Ucraina decât dacă regimul s-ar confrunta cu un pericol existențial. Cu toate acestea, evoluțiile recente reflectă o schimbare de strategie, una care presupune o capacitate de reacție rapidă și intimidare pe multiple fronturi.

De asemenea, China își dezvoltă într-un ritm alert arsenalul nuclear, se mai precizează în același raport. Stocul de focoase operaționale al Beijingului a depășit deja 600 de unități, estimându-se că va depăși 1.000 de unități până în 2030. Aceste arme sunt pregătite pentru lansare rapidă și includ o varietate de opțiuni, de la focoase de mică putere, cu precizie ridicată, la rachete intercontinentale de mare putere. Strategia nucleară chineză se bazează pe descurajare flexibilă și capacitate de contraatac, menită să domine orice escaladare.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
Economia mondială la marginea prăpastiei financiare. Avertisment dur de la FMI: „Tensiunile comerciale pot deraia creșterea globală”
FMI trage un semnal serios de alarmă: deși inflația scade și unele economii dau semne de revenire, perspectivele globale sunt în continuare extrem de fragile. Tensiunile comerciale și incertitudinea economică ridicată pun în pericol stabilitatea financiară a lumii.  Tensiunile comerciale planează asupra economiei globale FMI a confirmat că va publica la finalul lunii iulie o […]