Prima pagină » Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Rusia a lansat cea mai rapidă rachetă nucleară din lume. Viteza pe care o atinge în zbor este uluitoare

Un nou raport al Agenției de Informații a Apărării din SUA (DIA) dezvăluie că Federația Rusă lansează o nouă rachetă aer-aer cu capacități nucleare, care depășește de șase ori viteza sunetului.

De asemenea, ruși își extind armamentul tactic în Belarus și dezvoltă noi arme strategice.

Noua rachetă atinge o viteză de până la Mach 6

rachetă

Fotografii: Shutterstock

Conform evaluării DIA, Moscova deține în prezent aproximativ 1.550 de focoase nucleare strategice, care sunt desfășurate în conformitate cu prevederile tratatului New START. În plus, deține și până la 2.000 de focoase nucleare non-strategice (tactice), destinate utilizării directe pe câmpul de luptă.

O parte tot mai mare dintre aceste arme tactice este integrată în infrastructura militară a Belarusului, un aliat-cheie al Kremlinului în Europa de Est. Același raport menționează construirea de depozite speciale pentru arme nucleare, dislocarea de aeronave cu dublă capacitate (convențională și nucleară), dar și instruirea personalului militar belarus în utilizarea acestor arme.

Una dintre cele mai alarmante dezvăluiri din raport vizează dezvoltarea unei versiuni nucleare a rachetei aer-aer R-37M,  o armă cu rază lungă de acțiune, care este cunoscută în nomenclatorul NATO sub numele de AA-13 „Axehead”. Această rachetă este capabilă să atingă viteze de până la Mach 6, fiind cea mai rapidă de acest tip din lume. Lansată de la mare altitudine de pe avioane MiG-31BM, poate lovi ținte situate la distanțe de până la 400 de kilometri, fiind depășită doar de racheta chineză PL-XX, relatează Interesting Engineering.

Specialiștii militari americani cred că versiunea nucleară R-37M ar putea transporta o ogivă miniaturizată, grație încărcăturii standard de 60 de kilograme. Sistemul de ghidare sofisticat, care include sistem de navigație inerțială, corecții în zbor și radar activ în faza finală, îi permite să lovească ținte de mare valoare precum avioane de tip AWACS, aeronave de realimentare sau platforme de război electronic, înainte ca acestea să poată acționa în apropierea spațiului aerian rus.

Capacități extinse și în domeniul armelor chimice și biologice

Dotată cu o treaptă suplimentară de accelerare, R-37M poate fi utilizată și pentru a intercepta escadrile de avioane, rachete de croazieră sau roiuri de drone. Într-un scenariu extrem, un singur avion dotat cu patru rachete R-37M cu ogive nucleare ar putea elimina complet un escadron inamic, conform Economic Times.

Raportul DIA avertizează și asupra extinderii facilităților rusești de dezvoltare și de stocare pentru agenți chimici și biologici. Deși Rusia a folosit substanțe toxice industriale, precum cloropicrina, și agenți de control al mulțimilor în conflictul din Ucraina, nu există dovezi clare că ar fi folosit în luptă agenți neurotoxici de generația a patra, deși aceștia au fost utilizați în asasinatele țintite din 2018 și 2020.

În ciuda retoricii agresive, DIA consideră că autoritățile de la Moscova nu ar apela la arme nucleare în războiul din Ucraina decât dacă regimul s-ar confrunta cu un pericol existențial. Cu toate acestea, evoluțiile recente reflectă o schimbare de strategie, una care presupune o capacitate de reacție rapidă și intimidare pe multiple fronturi.

De asemenea, China își dezvoltă într-un ritm alert arsenalul nuclear, se mai precizează în același raport. Stocul de focoase operaționale al Beijingului a depășit deja 600 de unități, estimându-se că va depăși 1.000 de unități până în 2030. Aceste arme sunt pregătite pentru lansare rapidă și includ o varietate de opțiuni, de la focoase de mică putere, cu precizie ridicată, la rachete intercontinentale de mare putere. Strategia nucleară chineză se bazează pe descurajare flexibilă și capacitate de contraatac, menită să domine orice escaladare.

Alte articole importante
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
Tehnologie
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
O descoperire uluitoare scoate la iveală că, înainte ca robotul Phoenix să fie lansat spre Marte, NASA a fost înconjurată de bacterii extreme necunoscute până acum. Analiza ADN-ului dintr-o cameră sterilă a dezvăluit prezența a 26 de specii noi, capabile să supraviețuiască în spațiu. Camerele „sterile” ale NASA, invadate viață microscopică necunoscută Un studiu recent […]
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Acțiunile companiilor europene din sectorul produselor de lux au înregistrat scăderi semnificative vineri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că recomandă impunerea unor tarife vamale de 50% asupra bunurilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025, scrie Reuters. Această măsură ar lovi puternic industria europeană a luxului, care include producători renumiți […]
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Piețele de acțiuni la nivel global au înregistrat evoluții diverse în primele luni ale anului 2025, iar unele țări s-au remarcat prin performanțe remarcabile. În acest context, analiza celor mai performante piețe de acțiuni oferă o perspectivă clară asupra regiunilor care au atras atenția investitorilor prin randamentele lor superioare. Performanța piețelor de acțiuni la nivel […]
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Companii
Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale
Vietnamul a decis recent să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, în contextul intensificării măsurilor de securitate cibernetică la nivel global. Autoritățile locale acuză lipsa de cooperare în investigarea unor presupuse activități ilegale desfășurate de utilizatori. 68% dintre grupurile și canalele Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale Conform unui document oficial emis de […]
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Eliminarea parolelor, alături de recunoașterea facială – într-o serie de alte date biometrice – urmează să devină principalele garanții pentru plăți, într-un interval mediu de timp. Într-o economie în care tranzacțiile digitale sunt omniprezente și atenția consumatorilor – tot mai distrasă, plățile devin o promisiune de securitate și, tot mai des, un test de încredere. […]
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Tehnologie
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Bill Ackman, miliardarul inspirat de Warren Buffett, face o mutare îndrăzneață, care ar putea schimba peisajul investițiilor globale. Cu un pariu de 2,8 miliarde de dolari pe acțiunile Uber și planuri de a crea un nou „imperiu de investiții” în stil Berkshire Hathaway, Ackman vizează companii pe termen lung, cu un potențial uriaș în tehnologie […]