Tarifele de 25% impuse de Donald Trump importurilor de mașini străine vor fi reduse până în luna iulie, estimează directorul executiv al BMW, Oliver Zipse, citat de The Guardian. În martie, producătorul auto declara că tarifele impuse de SUA, UE și China l-ar putea costa, cumulat, 1 miliard de euro în acest an.
Deoarece războiul comercial este distructiv pentru toate părțile implicate, Zipse a precizat că se așteaptă la o serie de măsuri de relaxare, printre care și o revenire la tarife mai mici între SUA, Canada și Mexic – (anterior o zonă de liber schimb) – deoarece „costurile sunt mult prea mari pentru toată lumea”.
Această prognoză vine în contextul unei scăderi de 25% a profitului BMW în primul trimestru al anului 2025, ajungând la 3,1 miliarde de euro (2,6 miliarde de lire sterline). Compania se confruntă cu efectele politicilor comerciale ale lui Trump și ale concurenței puternice din China.
„În conflictele comerciale, nimeni nu câștigă. Toate părțile ar trebui să evite spirala izolării și barierele comerciale”, a declarat Zipse, citat de The Guardian.
În prezent, Donald Trump a impus o pauză de 90 de zile asupra tarifelor comerciale care depășesc o rată fixă de 10% pentru majoritatea țărilor. Această pauză se va încheia la începutul lunii iulie, moment în care există riscul ca tarifele să crească semnificativ din nou. În paralel, China continuă să fie supusă unor taxe de 145%, care nu au fost suspendate.
BMW importă unele dintre modelele sale din China. Tarifele UE pentru mașinile electrice fabricate în China – ca răspuns la presupusul ajutor de stat din partea Beijingului – au costat BMW peste 100 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2025, a declarat Zipse, care a ținut, totuși, să precizeze că BMW este bine poziționată și și-ar putea permite să gestioneze cu bine orice costuri tarifare suplimentare, având în vedere că deține fabrici separate atât în SUA, cât și China. Reprezentantul companiei germane a declarat că fabrica sa din Spartanburg, Carolina de Sud, a făcut din BMW cel mai mare exportator de automobile din SUA. BMW deține, de asemenea, fabrica Mini din Oxford, Anglia (unde compania a concediat luna trecută 180 de lucrători, ca răspuns la reducerea cererii de vehicule).
Știrile ultimelor zile anunțau că marii producători auto, printre care Ford sau General Motors, își ajustează planurile de profit pe anul în curs. În ciuda scăderii câștigurilor din primul trimestru, BMW își menține previziunile privind profiturile pentru anul acesta. Compania se asteaptă ca situația tarifară globală să se îmbunătățească pe măsură ce țările se străduiesc să încheie acorduri comerciale cu SUA. BMW a anunțat că înregistrează o cerere puternică și continuă pentru vehicule electrice, cu vânzări în creștere cu 32% față de anul precedent, în ciuda concurenței acerbe din China.
În primele luni ale anului, vânzările BMW în China, cea mai mare piață individuală a producătorului de la München, au scăzut cu 17%, chiar dacă vânzările în Europa și SUA au crescut cu 6%, respectiv 4%.
Concurența acerbă de pe piața auto din Asia ar putea să se intensifice după ce producătorul taiwanez de electronice Foxconn a anunțat miercuri că a ajuns la un acord pentru a construi mașini electrice în Taiwan pentru compania japoneză Mitsubishi Motors. Acordul adaugă încă un competitor relevant pe piața vehiculelor electrice în Asia.