Numărul de infracțiuni financiare continuă să se înmulțească, provocând pierderi atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.
În decursul anului trecut, peste 850.000 de plângeri au fost depuse la FBI, pierderile totale ridicându-se la 16,6 miliarde de dolari.
Foto: Visual Capitalist
Pe măsură ce infracțiunile financiare devin din ce în ce mai frecvente, persoanele fizice și companiile trebuie să investească mai mult în securitate cibernetică și să rămână vigilente. Cu toate acestea, numărul de amenințări este în continuă creștere, cauzând pierderi de miliarde de dolari.
Cele mai mari pierderi au fost provocate de fraudele de investiții, compromiterea e-mailurilor de afaceri și escrocheriile cu suport tehnic fals. Aceste infracțiuni generează un impact major asupra economiei globale și constituie o amenințare continuă la adresa stabilității financiare.
Specialiștii de la Visual Capitalist, în colaborare cu Inigo Insurance au întocmit un clasament cu cele mai costisitoare infracțiuni financiare care au fost produse în 2024.
Infracțiunile financiare sunt foarte răspândite. Doar în 2024 au fost depuse 859.532 de plângeri la FBI, fiind raportate pierderi totale în valoare de 16,6 miliarde de dolari, o creștere de 33% față de 2023.
Persoanele în vârstă au fost cele mai afectate de aceste infracțiuni. Cei cu vârsta de 60 de ani și peste au depus 147.127 de plângeri, raportând pierderi totale de 4,8 miliarde de dolari.
De la scheme Ponzi la escrocherii cu criptomonede, frauda de investiții atrage constant atenția publicului. De aceea, nu este deloc surprinzător faptul că această categorie s-a clasat pe primul loc în 2024, aducând infractorilor cibernetici un total impresionant de 6,6 miliarde de dolari.
Mulți sunt familiarizați cu e-mailurile suspecte de tip phishing, menite să fure date personale sau informații de afaceri. Frauda prin compromiterea e-mailurilor de afaceri s-a situat pe locul al doilea în top, cu pierderi totale de 2,8 miliarde de dolari în 2024.
Pe locul al treilea s-au situat escrocheriile de tip „asistență tehnică”, în care infractorii conving victimele că dispozitivele lor sunt infectate cu viruși sau cu malware. Această înșelătorie a generat pierderi de 1,5 miliarde de dolari.
Scurgerile de date personale au produs la rândul lor pierderi importante, totalizând 1,5 miliarde de dolari anul trecut, potrivit FBI. Fraudele de tip neplată (în care o plată este făcută în mod intenționat, știind că va eșua) au provocat pierderi de 785 milioane de dolari. În același timp, fraudele prin încredere sau romantism, în care escrocii câștigă încrederea victimei prin relații false pentru a obține bani sau bunuri, au cauzat pierderi de 672 milioane de dolari.
Surprinzător poate, escrocheriile prin impersonarea autorităților și alte tipuri de breșe de securitate s-au clasat mai jos în top, cu pierderi de 406 milioane și, respectiv, 366 milioane de dolari.
Experții de la Inigo Insurance în instituții financiare monitorizează în mod proactiv riscurile legate de criminalitatea financiară, oferind perspective bazate pe date care expun amenințările ascunse și îi ajută pe cei care protejează averile să acționeze decisiv.