Pentru un număr tot mai mare de turiști, răspunsul rațional la căldura insuportabilă, la prețurile exorbitante și la supra-aglomerarea care transformă în furnicare regiunile de coastă în lunile iulie și august este simplu: să viziteze aceste destinații în primăvară sau în toamnă. Vremea este mai blândă, hotelurile oferă un raport calitate-preț mai bun, iar atmosfera este mai relaxată, astfel încât călătoria chiar să pară de odihnă și nu un test prelungit de rezistență. Companii aeriene precum EasyJet, Aegean sau Delta Air Lines raportează creșteri ale rezervărilor în extrasezon, pe măsură ce vara începe să se întindă spre luna octombrie, poate chiar noiembrie. Companiile de rezervări confirmă, la rândul lor, această schimbare: conform AirDNA, care monitorizează listările pe Airbnb și Vrbo, numărul nopților rezervate în Grecia a crescut cu 18% în octombrie 2024 față de anul precedent și cu 31% față de octombrie 2019. Firmele care oferă drumeții, ciclism, cățărări și alte activități în zonele de vacanță salută această tendință, spunând că este cu adevărat greu să vinzi așa ceva la temperaturi care adesea depășesc 40 de grade.
Acest tip de călătorie în extrasezon („shoulder season”) este în plină expansiune peste tot în lume. Tendința ar putea contribui atât la reducerea fenomenului de turism invaziv, cât și la valorificarea infrastructurii de transport și cazare în lunile de toamnă și iarnă, care, în mod normal, sunt slabe din punct de vedere economic, scrie Bloomberg. Totuși, această reechilibrare nu se va produce fără un efort coordonat din partea industriei, pentru a menține stațiunile deschise și pentru a promova atractivitatea turismului în afara vârfului de sezon. Și, evident, vacanțele școlare mai flexibile ar ajuta considerabil, comentează sursa citată.
Europa se pregătește din nou să primească un aflux de vizitatori americani cu venituri ridicate, dar cei care nu sunt condiționați de calendarul școlar ar face bine să își amâne vacanța până în toamnă. După anul crizei sanitare, Delta Air Lines a observat o „schimbare sistematică” pe termen lung în cererea pentru călătoriile europene ale americanilor, care au renunțat la lunile iulie și august pentru perioadele de extrasezon, a declarat președintele companiei, Glen Hauenstein, investitorilor la începutul lunii. „Vârful devine mai puțin abrupt, iar perioadele de umăr devin mai solide”, a spus acesta.
Deși protestele anti-turism din Europa și temperaturile sufocante din sudul continentului nu au afectat rezervările de vară ale companiei low-cost britanice EasyJet, aceasta beneficiază de o cerere tot mai mare în extrasezon. Ultimul trimestru al anului calendaristic a fost, în mod tradițional, unul complet înțepenit, dar există speranțe pentru obținerea de profituri în viitor, în parte datorită prelungirii verii până în octombrie, a declarat CEO-ul Kenton Jarvis în luna mai.
Și compania grecească Aegean Airlines a înregistrat o performanță financiară mai bună în perioada octombrie-decembrie, pe fondul intensificării traficului aerian către și dinspre Atena și Salonic. Președintele Eftichios Vassilakis a pus această evoluție, cel puțin parțial, pe seama schimbărilor climatice și a iernilor mai blânde, care determină o „netezire treptată” a cererii.
Potrivit Băncii Greciei, numărul vizitatorilor internaționali în Grecia a crescut cu 24% în noiembrie față de anul anterior, în timp ce încasările lunare din turism au urcat cu 45%, ajungând la 618 milioane euro. Turiștii americani și-au crescut cheltuielile cu 78% și au reprezentat aproape o cincime din total.
Chiar dacă valorile absolute rămân mult sub cele din sezonul de vârf, Bloomberg semnalează o nouă tendință în ceea ce privește călătoriile spre destinații foarte populare de vacanță, cum ar fi Grecia. Potrivit acestor date, preluate din surse oficiale ale Greciei, turismul în această țară în luna februarie și martie are cea mai consistentă creștere, cu valori de +25% sau +31%.
Număr de vizitatori în 2024 (mil.) | % schimbare anuală
Ianuarie: 0,74 | +16,1%
Februarie: 0,72 | +25,8%
Martie: 0,87 | +31,2%
Aprilie: 1,56 | +13,8%
Mai: 3,05 | +21,3%
Iunie: 4,68 | +8,8%
Iulie: 6,36 | +4,1%
August: 6,91 | +6,6%
Septembrie: 5,48 | +6,7%
Octombrie: 3,41 | +8,6%
Noiembrie: 1,28 | +23,6%
Decembrie: 0,88 | +15,3%
(Sursa: Banca Greciei, INSETE Intelligence, calcule Bloomberg Opinion)
Piața europeană a închirierilor pe termen scurt cunoaște și ea o cerere crescută în toamnă. Conform AirDNA, care monitorizează listările pe Airbnb și Vrbo, numărul nopților rezervate a crescut cu 18% în octombrie 2024 față de anul precedent și cu 31% față de octombrie 2019. Turiștii profită de tarifele mai mici pentru a închiria proprietăți de lux, iar sezonul de vârf reprezintă acum o cotă mai mică din cererea totală anuală.
Foto: Shutterstock
Deși schimbările nu sunt dramatice, vârful de sezon începe să fie mai puțin abrupt, iar asta ar putea indica o tendință generală, care s-ar putea consolida sau accentua în anii următori. Rezervările din lunile tradițional considerate de vârf, iunie-august, reprezintă acum o proporție mai mică din rezervările anuale. Desigur, nu înseamnă că rezervările din sezonul de vârf au scăzut în termeni absoluți, ci că cererea în afara acestui vârf de sezon a crescut.
Țară | % rezervări în sezonul de vârf (2018 vs. 2024)
Grecia: 50% → 48%
Franța: 40% → 38%
Italia: 43% → 40%
Spania: 38% → 36%
Cipru: 40% → 35%
Portugalia: 40% → 37%
(Sursa: AirDNA)
În contextul evacuărilor din cauza incendiilor de vară și al închiderii Acropolei în perioadele de caniculă extremă, nu e de mirare că mai multe agenții de turism raportează un număr mai mare de rezervări în septembrie decât în mijlocul verii.
Vânzarea de vacanțe active în lunile iulie și august este o provocare, afirmă Ben Colbridge, director de produs și comercial pentru Exodus Adventure Travels, care oferă drumeții, tururi cicliste și excursii culturale.
„Cei mai mulți oameni nu vor să facă astfel de activități când temperaturile depășesc 40°C”, spune el. Cei care trebuie totuși să călătorească în plin sezon aleg din ce în ce mai mult destinații nordice mai răcoroase, precum Scandinavia.
Perioada principală de călătorie a companiei în Europa era între mai și jumătatea lui octombrie, dar acum sezonul se extinde treptat, începând din aprilie și până la finalul lui octombrie.
„În viitor, vom împinge granițele până la începutul lunii noiembrie în sudul Europei”, spune Colbridge, menționând totodată că disponibilitatea zborurilor rămâne un obstacol în extrasezon.
Foto: Unsplash
Cifrele par să arate o schimbare incipientă, care se va transforma în trend doar dacă toți actorii din industria turismului vor colabora pentru a face extrasezonul mai accesibil și mai atractiv, luând, totodată, în considerare preocupările localnicilor, care se tem că acest fenomen ar putea crește cererea totală — și nu doar redistribui fluxul de turiști. Într-o acțiune concertată, ar trebui să fie convinși proprietarii restaurantelor, operatorii de transport și coordonatorii altor tipuri de atracții turistice să rămână deschise mai mult timp, ceea ce este o provocare. Muncitorii sezonieri pleacă adesea. Iar să-i păstrezi reprezintă, deocamdată, un risc: ce se întâmplă dacă turiștii nu apar?
„Prioritizarea retenției personalului prin programe flexibile, prelungiri pe termen scurt ale contractelor sau bonusuri de final de sezon este esențială pentru menținerea calității serviciilor,” notează Comisia Europeană pentru Turism.
Stațiunile trebuie să ofere și alternative la plajă, în cazul în care vremea este capricioasă — altw aspecte, precum cultura, natura, sportul și wellnessul devin esențiale. De exemplu, gigantul german Tui AG încearcă să atragă alergătorii prin sponsorizarea unor maratoane organizate în afara sezonului pe insulele Rodos, Mallorca și Cipru (inclusiv curse scurte pentru membrii familiei).