YouTube – care a fost inundat cu conținut de calitate scăzută, generat automat – denumit adesea „AI slop” – se pregătește să actualizeze regulile din cadrul Programului de Parteneriat YouTube (YPP) pentru a limita capacitatea creatorilor de a obține venituri din conținut „neautentic”, inclusiv videoclipuri produse în masă și alte tipuri de materiale repetitive. Aceste forme de conținut au devenit tot mai ușor de generat, datorită tehnologiei AI, iar platforma vrea să clarifice ce tipuri de materiale pot fi monetizate și care nu.
Pe 15 iulie, YouTube va introduce aceste modificări în politica sa de monetizare, oferind ghiduri mai detaliate pentru creatorii de conținut. Deși limbajul exact al noilor reguli nu a fost încă publicat, pagina de asistență a platformei subliniază că creatorii trebuie să încarce conținut „original” și „autentic”. Actualizarea va ajuta la identificarea mai clară a ceea ce înseamnă astăzi conținut „neautentic”, scrie TechCrunch.
Unii creatori de conținut și-au exprimat îngrijorarea că noile reguli ar putea limita monetizarea unor tipuri populare de videoclipuri, cum ar fi cele de reacție sau cele care folosesc fragmente din alte materiale. Totuși, Rene Ritchie, șeful departamentului editorial și relații cu creatorii de la YouTube, a explicat, într-un videoclip, că modificarea este doar o „actualizare minoră” a politicilor existente și are scopul de a identifica mai bine conținutul produs în masă sau repetitiv.
Ritchie a adăugat că astfel de materiale nu au fost eligibile pentru monetizare de ani de zile, deoarece mulți utilizatori le consideră spam.
Ceea ce Ritchie nu menționează este cât de mult a crescut ușurința de a crea astfel de videoclipuri în ultimii ani. Odată cu avansul tehnologiei AI, YouTube a fost inundat cu conținut de calitate scăzută, generat automat – denumit adesea „AI slop”. Acesta include videoclipuri cu voce sintetizată peste fotografii sau clipuri video reutilizate, realizate cu ajutorul unor instrumente AI de tip text-to-video.
Unele canale care difuzează muzică generată de AI au adunat milioane de abonați. De asemenea, videoclipuri false generate de AI despre evenimente recente, cum ar fi procesul lui Diddy, au acumulat milioane de vizualizări.
Un serial viral de true crime, descoperit recent, a fost realizat integral cu ajutorul AI, conform unui raport al 404 Media. În plus, chiar imaginea CEO-ului YouTube, Neal Mohan, a fost folosită într-o tentativă de phishing generată de AI pe platformă, în ciuda existenței unor instrumente care permit utilizatorilor să raporteze videoclipurile deepfake.
Deși YouTube prezintă aceste schimbări ca pe o simplă clarificare a politicilor, realitatea este că permiterea proliferării acestui tip de conținut și a monetizării lui poate afecta negativ reputația și valoarea platformei. Din acest motiv, compania dorește să implementeze reguli clare care să îi permită să elimine rapid creatorii de conținut „AI slop” din Programul de Parteneriat.