Prima pagină » Analiză S&P Global. Criza politică din România poate lăsa țara fără surse de finanțare externe

Analiză S&P Global. Criza politică din România poate lăsa țara fără surse de finanțare externe

Analiză S&P Global. Criza politică din România poate lăsa țara fără surse de finanțare externe
Criza politică din România poate lăsa țara fără surse de finanțare externe.

Agenția de rating S&P Global a avertizat că criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice, după prăbușirea guvernului de coaliție, ar putea afecta sursele țării de finanțare externă.

S&P Global consideră că principalul risc pentru România, țară cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB, constă în modul în care va reuși să-și finanțeze deficitele considerabile până în 2026, având în vedere impasul politic prelungit și încetinirea creșterii economice.

„Accesul guvernului la piața de euroobligațiuni a slăbit, ceea ce a dus la presiuni asupra cursului de schimb și a pieței interne de obligațiuni. În plus, elaborarea ineficientă a politicilor ar putea face ca fondurile UE, în special cele din cadrul Facilității pentru redresare și reziliență, să fie mai puțin disponibile”, avertizează agenția S&P Global, citată de Reuters.

Reuters notează că Banca Națională a României (BNR) a intervenit joi pentru a susține leul, pe fondul unei creșteri a dobânzilor la obligațiuni în piața secundară, după victoria liderului AUR George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale, care a adâncit criza politică din România.

S&P: Presiuni asupra cursului de schimb

Euroscepticul Simion a câștigat decisiv primul tur de scrutin duminică, declanșând demisia premierului de stânga Marcel Ciolacu și prăbușirea guvernului de coaliție pro-occidental, explică jurnaliștii britanici.
„Accesul guvernului la piața euroobligațiunilor a slăbit, ceea ce a dus la presiuni asupra cursului de schimb și a pieței interne de obligațiuni”, a precizat S&P Global. „În plus, elaborarea ineficientă a politicilor ar putea face ca fondurile UE, în special cele din cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, să fie mai puțin accesibile”, mai comentează specialiștii.
Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm de la pandemia de COVID-19, creșterea încetinind în fiecare an din 2021. Joi, un grup important de patronate a declarat că criza politică a crescut riscul de a împinge țara în recesiune.
Leul, care a ieșit marți din intervalele strânse în care se menținuse în mare parte din ultimii trei ani, și-a redus pierderile pentru săptămâna respectivă sub 3% joi, dar se tranzacționa în continuare peste pragul cheie de 5 puncte per euro.

Scenariile post-electorale

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut cu aproximativ 100 de puncte de bază de la începutul acestei săptămâni, ajungând la cel mai înalt nivel din noiembrie 2022.

Sondajele arată că Simion, candidatul de extremă dreapta, va câștiga turul doi din 18 mai, dar, indiferent de rezultatul scrutinului, procesul de elaborare a politicilor din România va deveni mai fragmentat, mai puțin stabil și mai puțin eficient în următoarele luni, comentează S&P Global.

„(Acest lucru) ar putea duce la rezultate mai slabe în materie de creștere, fiscale și externe decât presupunerile noastre deja pesimiste”, a precizat acesta.

S&P Global a declarat că scenariile sale post-electorale includ un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să continue cu măsuri de consolidare fiscală.

O decizie de a convoca alegeri parlamentare anticipate ar întârzia și mai mult reducerile bugetare și ar pune presiune pe eforturile de refinanțare, în timp ce un al treilea scenariu prevedea formarea unui guvern de unitate cu sprijin suficient pentru stabilizarea fiscală.

Alte articole importante
România, magnet pentru branduri internaționale: peste 40 de retaileri au intrat pe piața locală între 2020-2025
România, magnet pentru branduri internaționale: peste 40 de retaileri au intrat pe piața locală între 2020-2025
Retailul din România a crescut în ultimii ani fără precedent: între 2020 și 2025, peste 40 de branduri internaționale au pătruns pe piața locală, atrase atât de creșterea consumului, cât și de apetitul românilor pentru mărci străine. Este vorba despre retaileri de top cu vânzări globale de peste 80 de miliarde de euro anual, în […]
Cum să crești copii de succes: lecția surprinzătoare pe care Michelle Obama a învățat-o de la părinții săi
Analize
Cum să crești copii de succes: lecția surprinzătoare pe care Michelle Obama a învățat-o de la părinții săi
Michelle Obama, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, a împărtășit într-un episod recent al podcast-ului „IMO”, pe care îl găzduiește împreună cu fratele ei Craig Robinson, o lecție valoroasă despre parenting de succes pe care a învățat-o de la proprii părinți. Mesajul lor esențial a fost: fii sincer cu copiii tăi despre ceea ce știi […]
Prima țară din lume care a devenit de nelocuit. Exodul a început, populația fuge pe capete
Prima țară din lume care a devenit de nelocuit. Exodul a început, populația fuge pe capete
Prima țară din lume care devine de nelocuit. Tuvalu, un mic stat insular din Pacificul de Sud cu doar aproximativ 10.600 de locuitori și o altitudine maximă de cinci metri deasupra nivelului mării, se confruntă cu o realitate cruntă: țara este pe punctul de a deveni nelocuibilă. Creșterea nivelului mării amenință fizic acest arhipelag, iar […]
O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență
Companii
O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență
Stürtz, o O companie de top, cu filiale în toată lumea, inclusiv România, ajunge în insolvență de top în industria ingineriei mecanice din Germania, a intrat oficial în procedura de insolvență în regim de autoadministrare. Decizia a fost luată în ciuda faptului că firma dispune de un portofoliu de comenzi plin, ce acoperă deja toată […]
6 mituri despre scorul de credit pe care trebuie să le uiți definitiv
6 mituri despre scorul de credit pe care trebuie să le uiți definitiv
Dacă ai auzit vreodată informații despre scorul de credit de la prieteni, familia ta sau chiar pe rețelele sociale, s-ar putea să fie momentul să reconsideri ceea ce credeai că știi. În calitate de consilier financiar certificat și cu peste 12 ani de experiență în educația financiară, Sarah Brandy a demontat pentru Yahoo Finance numeroase […]
Clădirea statului unde nimeni nu plătea chirie. A fost folosită gratis de firme private timp de 18 ani, iar statul nu a primit nimic
Analize
Clădirea statului unde nimeni nu plătea chirie. A fost folosită gratis de firme private timp de 18 ani, iar statul nu a primit nimic
Într-o țară unde lipsa banilor publici este mereu invocată ca scuză pentru lipsa investițiilor, statul român a „uitat” timp de aproape două decenii că deține o clădire de 1.500 de metri pătrați, ocupată integral de firme private care nu au plătit niciun leu chirie. Deși clădirea aparține Ministerului Economiei și găzduiește 54 de birouri funcționale, […]