Prima pagină » Care este cea mai mare temere pentru cei din Generația X legată de pensionare

Care este cea mai mare temere pentru cei din Generația X legată de pensionare

Care este cea mai mare temere pentru cei din Generația X legată de pensionare

S-ar putea crede principala îngrijorare financiară a persoanelor din Generația X, adică persoanele cu vârste între 45 și 60 de ani, este lipsa economiilor suficiente pentru pensionare.

Realitatea este, însă, alta. Conform unui sondaj realizat de Asociația Antrenorilor de Pensionare din SUA, marea temere pentru această generație o reprezintă costurile cu asistența medicală.

33.000 de dolari pentru o asigurare medicală?

Generația X

Foto: Unsplash

Pentru generația noastră, sănătatea a fost ieftină sau chiar gratuită mult timp, mai ales dacă aveai un loc de muncă. Acum, însă, costurile au devenit inaccesibile”, afirmă Robert Laura, consultant financiar independent și director executiv al asociației, citat de Market Watch.

Un bărbat de 60 de ani care a completat chestionarul menționat a precizat plătește 33.000 de dolari anual pentru asigurarea medicală a familiei sale. De asemenea, un cuplu de americani se confruntă cu o situație similară, cei doi soți fiind nevoiți să plătească lunar 1.200 de dolari pentru asigurarea medicală. În plus, ei trebuie acopere un deductibil anual de 14.000 de dolari.

Cheltuielile medicale reprezintă cea mai mare îngrijorare la pensie și, în același timp, cele mai mari cheltuieli, afirmă Alan Moore, CEO al rețelei de consultanți financiari XY Planning Network. Nu poți ști niciodată cât vei avea nevoie într-un an. Îngrijorarea este absolut justificată”.

Un sondaj West Health/Gallup realizat în aprilie arată 11% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani nu își mai permit sau nu pot accesa servicii medicale de calitate. De aceea, acestea au fost nevoite renunțe recent la tratamente sau la anumite medicamente. Procetul este în creștere de la 8% în 2021. Prin comparație, doar 4% dintre americanii de peste 65 de ani se află în aceeași situație.

Cât costă o asigurare medicală

Prețurile la servicii medicale au crescut mai rapid decât inflația în general: 3,1% în ultimul an, comparativ cu 2,3% rata inflației. Prognozele pentru anii următori sunt sumbre. Astfel, costurile personale de sănătate sunt așteptate crească între 5% și 5,7% anual până în 2032, potrivit unui studiu publicat de experții de la Centrele pentru servicii Medicare și Medicaid, relatează publicația greacă Naftemporiki.

Medicare acoperă circa două treimi din totalul cheltuielilor medicale pentru persoanele de peste 65 de ani. Totuși, Indexul Milliman privind costurile de sănătate la pensionare estimează o persoană sănătoasă de 65 de ani are nevoie de economii între 188.000 și 207.000 de dolari pentru cheltuieli medicale pe viață. Un plan privat Medicare Advantage costă mai puțin, între 86.000 și 96.000 de dolari.

Trebuie luat în calcul și costul îngrijirii pe termen lung, care, de regulă, nu este acoperit de Medicare. O poliță de asigurare pentru acest tip de îngrijire costă între 5.000 și 6.300 de dolari anual pentru un cuplu de 55 de ani, și între 7.000 și 8.100 de dolari pe an pentru un cuplu de 65 de ani.

Cum stau lucrurile în România

Generația X din România resimte o presiune similară cu cea din SUA, dar în forme diferite. Serviciile de sănătate publice sunt adesea precare și inaccesibile, astfel că mulți români apelează la sistemul privat. Acesta este costisitor și nu este compensat de stat.

În ceea ce privește pensionarea, multe persoane din Generația X nu se așteaptă primească beneficii complete din partea statului. În plus, românii aflați în pragul pensionării sunt nemulțumiți.

Principalele motive sunt lipsa încrederii în sustenabilitatea sistemului public de pensii, reforma pensiilor și îngrijorările legate de Pilonul II, vârsta de pensionare în creștere, precum și cuantumul pensiei, care este adesea insuficient.

În sfârșit, doar o mică parte dintre „Gen X” are economii semnificative pentru pensie și la fel de puțini contribuie voluntar la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative. În sfârșit, mulți depind exclusiv de pensia de stat.

Alte articole importante
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Companii
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Departamentul Transporturilor al Statelor Unite se pregătește să anunțe că standardele de eficiență în ceea ce privește consumul de combustibil, adoptate în timpul administrației Joe Biden, au depășit cadrul legal. Principala critică vizează includerea vehiculelor electrice în metodologia de calcul a obiectivelor de consum. Potrivit contestatarilor, asta ar fi distorsionat rezultatele și ar fi contribuit […]
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
Inteligența artificială (AI) este văzută din ce în ce mai mult un catalizator al progresului științific, însă un episod petrecut la o renumită universitate din Statele Unite arată cât mică este distanța dintre entuziasmul academic și rigoarea științifică. Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume, a cerut […]
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Companii
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Compania canadiană de inginerie aerospațială Horizon Aircraft a atins o etapă crucială în procesul evolutiv al tehnologiei eVTOL, devenind primul dezvoltator din lume care realizează cu succes tranziția stabilă de la zbor vertical la zbor orizontal bazat pe portanță. Performanța a fost obținută folosind un prototip funcțional la scară mare, denumit Cavorite X7, care a […]
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
România continuă să atragă interesul investitorilor americani, iar cel mai recent exemplu este compania SIG Sauer, unul dintre cei mai importanți producători de armament la nivel mondial. Miercuri, 21 mai, reprezentanții SIG Sauer au fost primiți la Palatul Victoria de premierul interimar Cătălin Predoiu, în cadrul unor discuții care vizează inițierea unor proiecte de investiții […]
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
În condiții de incertitudine economică, într-o perioadă profund marcată de expansiunea tehnologică și de schimbări de mentalitate, în special în relație cu munca, liderii se orientează către eficiență, management inspirațional și cooptarea angajaților în procesul de decizie. Severin Hacker, cofondatorul și CTO-ul Duolingo, declară că activitățile zilnice ar putea fi copleșitoare pentru un manager dintr-o […]
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Profitul Chanel Ltd. a scăzut drastic anul trecut, dinamică pe care compania încearcă să o atenueze majorând cheltuielile de marketing. Efortul este gândit să mențină marca vizibilă, în contextul unui declin generalizat al industriei de lux, comentează Bloomberg. În total, Chanel a cheltuit aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru activități de susținere a brandului, ceea […]