Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal a adus nu doar glorie echipelor participante, ci și sume de bani uriașe, premiile totale fiind de un miliard de dolari.
Competiția s-a dovedit extrem de profitabilă nu doar pentru câștigătoarea turneului, Chelsea Londra, ci pentru toate formațiile participante, care au încasat sume considerabile, indiferent de performanța realizată.
Foto: Swiss Ramble
Dincolo de criticile legate de calendar și de oboseala jucătorilor, Cupa Mondială a Cluburilor a fost extrem de profitabilă pentru echipele participante, fondul de premiere în valoare de un miliard de dolari fiind un stimulent foarte atractiv. Odată cu încheierea primei ediții a competiției în noul format, cu 32 de echipe comparativ cu doar șapte în 2023, avem o imagine clară asupra premiilor pe care le-au obținut toate cluburile participante.
Astfel, organizatorii au pus la bătaie un fond total de premiere de un miliard de dolari. Din acești bani, 525 de milioane de dolari au fost împărțiți doar pentru participare, în timp ce restul de 475 de milioane au fost alocați în funcție de rezultatele obținute pe teren.
Pentru cluburile europene, suma primită doar pentru participare a fost stabilită pe baza unui sistem de clasificare în care s-a luat în calcul criterii sportive și comerciale. Astfel, unele echipe au primit mai mult decât altele doar pentru simpla prezență la turneul din Statele Unite. De asemenea, cluburile din Europa au încasat sume cuprinse între 12,81 milioane de dolari și 38,19 milioane de dolari, în timp ce echipele de pe alte continente au primit sume fixe. Acestea au fost împărțite astfel: 15,21 milioane de dolari pentru formațiile din America de Sud, 9,55 milioane de dolari pentru cele din America de Nord, Centrală, Asia și Africa, în timp ce cele din Oceania au primit 3,58 milioane de dolari.
Deși FIFA nu a confirmat sumele exacte primite de fiecare club european, estimările oferite de site-ul de analiză financiară fotbalistică The Swiss Ramble, pe baza coeficientului UEFA, oferă o imagine destul de fidelă.
Chelsea, deținătoarea UEFA Conference League, a fost echipa cu cel mai mare câștig, londonezii încasând aproximativ 114,6 milioane de dolari ca urmare a câștigării turneului, 3-0 în finala cu Paris Saint-Germain. Acesta este cel mai mare premiu din istoria fotbalului oferit la nivel de cluburi. Finalista competiției, nimeni alta decât câștigătoarea UEFA Champions League, a trebuit să se mulțumească „doar” cu 106,9 milioane de dolari.
Până la finală, Chelsea încasase aproximativ 76 milioane de dolari din victoriile obținute în turneu. Londonezii mai puteau primi alte două milioane dacă o învingeau pe Flamengo, formația braziliană fiind singura care a învins trupa engleză la acest turneu, scor 3-1, notează CBS Sports.
De altfel, cele 12 echipe din Europa au beneficiat de cele mai consistente sume, înregistrând o medie de 52,45 milioane de dolari per club. Performanțele remarcabile ale unor echipe sud-americane, precum semifinalista Fluminense, au adus acestora câștiguri medii de 32,28 milioane de dolari.
În faza grupelor s-au oferit premii suplimentare. Astfel: aproximativ două milioane de dolari pentru o victorie și 982.000 dolari pentru un egal. Cinci echipe, între care Pachuca și Seattle Sounders, au pierdut toate cele trei meciuri din faza grupelor, astfel că au rămas doar cu suma de participare.
Pentru echipe precum Auckland City, un club semiprofesionist din Noua Zeelandă, premiile pot părea modeste în comparație cu marile nume ale Europei. Însă, raportate la bugetul său anual, Auckland a dat o adevărată lovitură financiară prin participarea la Campionatul Mondial al Cluburilor. Astfel, clubul de la Antipozi a încasat 4,4 milioane de dolari, o sumă de aproximativ șapte ori mai mare decât veniturile sale totale din 2024, estimate la circa 656.000 de dolari.
Prin comparație, gigantul Real Madrid s-a clasat pe locul al treilea la final, cu un câștig total de 82,5 milioane de dolari. Suma reprezintă doar 4% din bugetul său anual de 1,21 miliarde de dolari.
Chiar dacă acest succes este uriaș pentru clubul din Noua Zeelandă, expertul în finanțe fotbalistice Kieran Maguire atrage atenția asupra potențialelor efecte negative asupra competiției interne.
„Au câștigat atât de mulți bani încât este greu de imaginat că o altă echipă din Noua Zeelandă le-ar putea face față dacă decid să investească masiv în lotul de jucători. Iar, tentația este mare, pentru că astfel cresc șansele de calificare la următoarea ediție a Cupei Mondiale a Cluburilor. Este un lucru pozitiv pentru ei, dar nu neapărat benefic pentru ligă, mai ales când încerci să vinzi imaginea unei competiții echilibrate către difuzori”, a declarat Maguire, ci.
Pentru cluburile europene, veniturile suplimentare le-au oferit o gură de oxigen în ceea ce privește campania de transferuri. Potrivit regulilor UEFA, cluburile pot cheltui cel mult 70% din veniturile lor pe salarii, transferuri și comisioane pentru agenți, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare aproximativ 67 milioane de dolari, sunt disponibile 47 milioane de dolari pentru achiziții, transmite BBC.
Unele cluburi și-au acoperit deja investițiile din fereastra de transferuri din această vară doar prin participarea la acest turneu. Spre exemplu, Borussia Dortmund a încasat o sumă care a acoperit peste 65% din transferurile realizate în această vară, cifrate la aproape 78 milioane de dolari, după ce a ajuns până în faza sferturilor. Transferul lui Jobe Bellingham de la Sunderland, în valoare de peste 36 milioane de dolari, a fost deja achitat integral din acești bani.
Câștigătoarea Chelsea, care are un buget total de transferuri de peste 266 milioane de dolari, a acoperit deja 114,6 milioane din această sumă prin performanța obținută la Cupa Mondială a Cluburilor. Astfel, achiziții precum Joao Pedro și Liam Delap sunt astfel susținute financiar.
Chiar și Manchester City, care a fost eliminată surprinzător în „optimi” de Al-Hilal, a încasat peste 51 milioane de dolari, echivalentul a 35% din investițiile făcute până acum în transferuri. Practic, acești bani au acoperit integral transferul lui Rayan Ait-Nouri, adus de la Wolverhampton pentru aproape 42 milioane de dolari.
Real Madrid a plătit peste 11 milioane de dolari lui FC Liverpool pentru a-l aduce pe Trent Alexander-Arnold cu o lună mai devreme, ca să participe la turneu. Suma a fost recuperată în doar trei meciuri.